Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Οδηγία για τα Αστικά Λύματα (91/271/ΕΟΚ)

Σχεδιασμός και κατασκευή αποχετευτικών έργων σε αγροτικούς οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 ι.π., σε αγροτικούς οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 ι.π. και σε κοινότητες εντός αστικών περιοχών

Τι είναι τα Αστικά Υγρά Απόβλητα ή Λύματα

Τα αστικά λύματα είναι τα οικιακά λύματα ή το μείγμα οικιακών με βιομηχανικά λύματα ή/και όμβρια ύδατα. Τα λύματα αυτά προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες (σχολεία και πανεπιστήμια, δημόσιες επιχειρήσεις, χώροι εργασίας, τουριστικές μονάδες, νοσοκομεία, εργαστήρια και ιατρικά κέντρα και βιοτεχνίες και άλλα).

Τα οικιακά λύματα είναι τα λύματα από περιοχές κατοικίας και υπηρεσιών που προέρχονται κυρίως από τον ανθρώπινο μεταβολισμό και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Τα βιομηχανικά λύματα είναι οποιαδήποτε λύματα που απορρίπτονται από κτίρια και χώρους που χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε εμπορική ή βιομηχανική δραστηριότητα και τα οποία δεν είναι οικιακά λύματα ή όμβρια ύδατα.

Γιατί είναι αναγκαία η συλλογή και η επεξεργασία των αστικών λυμάτων

· Αποφυγή προβλημάτων κατά την εκκένωση και συντήρηση απορροφητικών λάκκων και σηπτικών δεξαμενών
· Αποφυγή δυσοσμίας, περιβαλλοντικής μόλυνσης
· Προστασία των λιγοστών υπογείων νερών και υδροφορέων
· Αποφυγή οχληρίας κατά την εκκένωση των λάκκων, εστίες μόλυνσης
· Αποφυγή ρύπανσης των παράκτιων περιοχών και των θαλασσών στα σημεία απόρριψης
· Αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία
· Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής
· Συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (κοινότητες > 2.000 ι.π.)
· Εφαρμογή των Περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμων 1971-2007 (Ν 148 Ι/2007)


Κύρια πλεονεκτήματα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων

· Προστασία της δημόσιας υγείας
· Προστασία των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος γενικά
· Αξιοποίηση του τριτοβάθμιου επεξεργασμένου νερού που διατίθεται για άρδευση στη γεωργία και σε χώρους πρασίνου, και συνεπώς εξοικονόμηση του πόσιμου νερού
· Αξιοποίηση της παραγόμενης λάσπης ως εδαφοβελτιωτικό προϊόν στη γεωργία
· Αξιοποίηση του βιοαερίου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με την παράγωγη ηλεκτρισμού


Πιθανές μεθόδοι επεξεργασίας αστικών λυμάτων

· Αερόβια Επεξεργασία Λυμάτων: καθαρισμός λυμάτων με τη βοήθεια αερόβιων μικροοργανισμών που αιωρούνται κάτω από αερόβιες ή ανοξικές συνθήκες.
· Διεργασία με ενεργό ιλύς: είναι η διεργασία για βιολογική επεξεργασία των λυμάτων στην οποία η ανάμειξη λυμάτων και ενεργούς ιλύος αναδεύεται και αερίζεται. Στη συνέχεια η ενεργός ιλύς διαχωρίζεται από τα επεξεργασμένα λύματα. Μέρος της ενεργούς ιλύος αφαιρείται από το σύστημα σαν περίσσεια λάσπη. Ορισμένα είδη διεργασιών με ενεργό ιλύς είναι τα ακόλουθα:
- Αντιδραστήρας διαλείποντος έργου
- Σταδιακός αερισμός
- Οξειδωτικές τάφροι
- Παρατεταμένος αερισμός
Επαφή και σταθεροποίηση
· Επεξεργασία λυμάτων σε attached growth όπως τα trickling filters, fixed granular beds
· Αναερόβια Επεξεργασία Λυμάτων: καθαρισμός λυμάτων με τη βοήθεια μικροοργανισμών κάτω από αναερόβιες συνθήκες, οποία εφαρμόζεται σε βιομηχανικά ή κτηνοτροφικά απόβλητα.
· Τέλος, σήμερα υπάρχουν καινούριες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν αρχικά την ενεργό ιλύ και ακολουθούν ειδικές μεμβράνες για το διαχωρισμό της ενεργούς ιλύος από τα επεξεργασμένα λύματα.

Παράμετροι που χαρακτηρίζουν τα αστικά λύματα


· ΒΑΟ: Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (biochemical oxygen demand, BOD5)
· ΧΑΟ: Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (chemical oxygen demand, COD)
· Αιωρούμενα Στερεά (suspended solids, SS)



Συνήθη Στάδια Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων

Προ-επεξεργασία

Στο στάδιο αυτό αφαιρούνται τα μεγάλα σωματίδια όπως οι πέτρες, η άμμος, τα χαλίκια, τα ξύλα, τα πλαστικά, τα λίπη και έλαια. Τα λύματα με την είσοδο τους στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, διέρχονται από το στάδιο της προ-επεξεργασίας, το οποίο συνήθως διενεργείται μέσω σχαρών(1-25mm), αμμοσυλλέκτη και λιποπαγίδων.

Πρωτοβάθμια Επεξεργασία

Το στάδιο αυτό είναι το στάδιο της επεξεργασίας που προϋποθέτει την αφαίρεση των αιωρούμενων στερεών από τα λύματα ή το στάδιο μετά από την προ-επεξεργασία.
Για την αφαίρεση των αιωρούμενων στερεών χρησιμοποιούνται φυσικές και χημικές μέθοδοι. Μια φυσική μέθοδος είναι η χρήση των δεξαμενών καθίζησης, όπου καθώς διοχετεύονται τα λύματα η πλειοψηφία των αιωρούμενων στερεών καθιζάνει και με αυτό το τρόπο τα αιωρούμενα στερεά αφαιρούνται από τα λύματα. Επίσης στο στάδιο αυτό το BΑΟ των εισερχομένων λυμάτων μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον κατά 20 % πριν από την απόρριψη και το συνολικό φορτίο των αιωρούμενων στερεών στα εισερχόμενα λύματα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 25 - 50 % τουλάχιστον.

Δευτεροβάθμια Επεξεργασία

Το στάδιο αυτό είναι το στάδιο της επεξεργασίας με βιολογικές διεργασίες, όπως ενεργούς ιλύος ή άλλων (ακόμα και όχι βιολογικών διεργασιών που μπορούν να δώσουν ισοδύναμα αποτελέσματα). Κατά το στάδιο αυτό επιτυγχάνεται αφαίρεση του ΒΑΟ τουλάχιστον κατά 70% και αφαίρεση του ΧΑΟ τουλάχιστο κατά 75%.

Συγκεκριμένα τα λύματα οδηγούνται στις δεξαμενές αερισμού, όπου εκεί αναδεύονται και αερίζονται με την ενεργό ιλύς. Κατόπιν το πιο πάνω μείγμα οδηγείται με βαρύτητα στη δευτεροβάθμια δεξαμενή καθίζησης, όπου εκεί η ενεργός ιλύς διαχωρίζεται με φυσική καθίζηση και τα επεξεργασμένα λύματα οδηγούνται στην τριτοβάθμια επεξεργασία.


Τριτοβάθμια Επεξεργασία

Η τριτοβάθμια επεξεργασία είναι μια επιπρόσθετη διεργασία επεξεργασίας με σκοπό τον περαιτέρω καθαρισμό των επεξεργασμένων λυμάτων από αυτόν που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας, η οποία διενεργείται συνήθως με τη διήθηση και την απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων.

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της διήθησης, τα επεξεργασμένα λύματα περνούν μέσω φίλτρων, που περιέχουν διάφορα στρώματα άμμων διαφορετικού μεγέθους, για την αφαίρεση των μικρότερων αιωρούμενων στερεών. Σε αυτό το στάδιο μειώνεται επίσης και το BΑΟ.

Κατά το στάδιο της απολύμανσης, τα επεξεργασμένα λύματα χλωριώνονται στη δεξαμενή χλωρίωσης, ούτως ώστε να μειωθεί η δραστηριότητα των παθογόνων μικροοργανισμών κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Περαιτέρω Επεξεργασία

Η περαιτέρω επεξεργασία περιλαμβάνει επιπρόσθετες διεργασίες επεξεργασίας των λυμάτων, με σκοπό την αφαίρεση του αζώτου και/ή φωσφόρου, και/ή οποιασδήποτε άλλης ρυπαντικής ουσίας που επηρεάζει την ποιότητα ή μια συγκεκριμένη χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων, όπως μικροβιολογική ρύπανση, χρώμα κτλ. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες ελάχιστες αποδόσεις: οργανική αφαίρεση ρύπανσης τουλάχιστο κατά 95% για το ΒΑΟ και 85% για το ΧΑΟ και τουλάχιστο ένα από τα ακόλουθα:

· αφαίρεση αζώτου τουλάχιστο κατά 70%
· αφαίρεση φωσφόρου τουλάχιστο κατά 80%
· διήθηση
· μικροβιολογική αφαίρεση που επιτυγχάνει πυκνότητα στα εντερικά κολοβακτηρίδια μικρότερη από 5 σε 100 ml

Αυτές οι επιπρόσθετες διεργασίες επεξεργασίας των λυμάτων μπορούν να επιτευχθούν με βιολογικές διεργασίες στο στάδιο αερισμού ή και ακόμα με χημικές μεθόδους.

Επεξεργασία και Διάθεση Λάσπης

Η λάσπη που παράγεται κατά την βιολογική επεξεργασία, πρέπει να επεξεργάζεται, ούτως ώστε να μπορεί να διατίθεται στη γεωργία. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει πάχυνση της λάσπης, σταθεροποίηση, πρόσθεση χημικών, αφύγρανση με φυγοκεντρικές μηχανές ή με ταινιοφιλτρόπρεσσες, αποξήρανση σε διαμορφωμένες πλατείες αποξήρανσης όπου φυλάγεται για κάποιο χρονικό διάστημα προτού διατεθεί στη γεωργία.





1Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΚυβερνητικοί - Κοινοτικοί Βιολογικοί Σταθμοί με πληθυσμό κάτω των 2000 ατόμων







Back To Top