Back To Top

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Ιστορικό

Το Τμήμα πρωτολειτούργησε το 1896, ως Κλάδος του Τμήματος Δημοσίων 'Έργων, με αρμοδιότητα τους τομείς ύδρευσης και άρδευσης. Το 1939 έγινε ξεχωριστό Τμήμα με την ονομασία «Τμήμα Υδατοπρομηθειών και Αρδεύσεων» και το 1954 μετονομάστηκε σε «Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων», ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το 1960, το Τμήμα με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάχθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Σταδιακά, αναδιοργανώθηκε σε διάφορες Υπηρεσίες και επίσης δημιουργήθηκαν πέντε Επαρχιακά Γραφεία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σκοπός της αναδιοργάνωσης ήταν η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υδατικής πολιτικής του νεοσύστατου κυπριακού κράτους. H δομή αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ο πολυτεμαχισμός των αρμοδιοτήτων που αφορούσαν την ανάπτυξη και διαχείριση των υδάτων και η ύπαρξη ενός πολυσύνθετου νομικού πλαισίου δημιουργούσαν μεγάλη γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα στις σχετικές δράσεις. Έτσι αναπτύχθηκε η ανάγκη για αναθεώρηση της Νομοθεσίας και συγκέντρωση των πλείστων αρμοδιοτήτων σε ένα ενιαίο φορέα που θα ενεργούσε προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων του τόπου. Λόγω νομικών εμποδίων, η ιδέα δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Υδάτων δεν υλοποιήθηκε. Αντί αυτού, το 2010 τέθηκε σε ισχύ ο περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμος (79(Ι)/2010), με τον οποίο ενοποιήθηκε η μέχρι τότε Νομοθεσία περί Υδάτων.

Με το νέο Νόμο ανατίθενται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων οι πλείστες αρμοδιότητες σχετικά με την ανάπτυξη και διαχείριση των υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Θεσπίζεται επίσης η λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων η οποία αποτελείται από κρατικές υπηρεσίες, ημικρατικούς οργανισμούς, οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα και οργανωμένους φορείς χρηστών νερού. Η ΣΕΔΥ είναι αρμόδια να μελετήσει τις προτάσεις πολιτικής που τίθενται ενώπιον της από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και να υποβάλει τις απόψεις της στον Υπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο πριν παρθεί η σχετική απόφαση.

Περισσότερες Ιστορικές πληροφορίες σχετικά με την υδατική ανάπτυξη και διαχείριση του τόπου θα βρείτε στην ομώνυμη ενότητα, κάτω από την «Σύντομη Αναδρομή».

Μαυρόασπρες Φωτογραφίες
Πέτρινο Υδραγωγείο μεταφοράς νερού
Παραδοσιακή Φουντάνα
1952
Φράγμα Καντού
1956
Επίσκεψη
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
στα γραφεία του ΤΑΥ το 1964