Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας στην Ημερίδα : «Ο ρόλος της οικοτεχνίας στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η σημασία της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη σωστή εφαρμογή της» στις Πλάτρες

Άρθρα - Συνεντεύξεις



Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας στην Ημερίδα : «Ο ρόλος της οικοτεχνίας στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η σημασία της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη σωστή εφαρμογή της» στις Πλάτρες

"Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην Ημερίδα για τον ρόλο της οικοτεχνίας στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τη σημασία της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη σωστή εφαρμογή της. Την ημερίδα διοργανώνει η Νέα Αγροτική Κίνηση, στο πλαίσιο προγραμμάτων του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, με τη στήριξη της Παγκύπριας Ένωσης Γεωπόνων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου. Η Ημερίδα περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα θέματα που θα αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες/εισηγητές.

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κύπρου διαβιούν στο πανέμορφο περιβάλλον της οροσειράς του Τροόδους, βασιζόμενοι στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στον τουρισμό. Συνεπώς, η αναβάθμιση του τομέα της οικοτεχνίας στις ορεινές περιοχές αποτελεί σημαντικό στόχο της Κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, προωθείται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την οικοτεχνία στις ορεινές περιοχές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο να δώσει νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται η οικοτεχνική παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων και προϊόντων από μέλι, με μόνο περιορισμό, και παράλληλα πλεονέκτημα, την επιτόπια παραγωγή τους. Περαιτέρω ώθηση στην οικοτεχνία δίνεται και μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, που αποτελείται από 250 δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2030.


Ο τομέας της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε επίπεδο οικοτεχνίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, συμβάλλοντας διαχρονικά τόσο στην οικονομική όσο και την κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Η προστασία των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο μας, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων, με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία των κατοίκων της υπαίθρου.


Αυτό δίνει και τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διακρίνουν και να εμπιστευτούν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί εξασφαλίζουν την ομαλή διάθεση των προϊόντων τους. Παραδείγματα προϊόντων ποιότητας είναι τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης όπως το χαλλούμι, αλλά και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά προϊόντα ορεινών περιοχών όπως το χοιρομέρι, η λούντζα και το λουκάνικο Πιτσιλιάς έχουν καταχωρισθεί στο Μητρώο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), κερδίζοντας μια αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα στα ποιοτικά αλλαντικά της Ευρώπης και όχι μόνο. Ως προϊόν ΠΓΕ έχει επίσης καταχωρισθεί και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού, με το ξεχωριστό του άρωμα και την υπέροχη γεύση του, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο από ροδοπέταλα της τριανταφυλλιάς της δαμασκηνής, της Κοινότητας Αγρού, ενώ πρόσφατα έχει προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος του Ροδοστάγματος Αγρού.


Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία των παραγωγών μας, που διατηρούν αναλλοίωτη την ίδια μέθοδο παραγωγής για αρκετές δεκαετίες, στα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της φημισμένης περιοχής της Πιτσιλιάς και στις αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Στόχος είναι η υποβολή και νέων φακέλων παραδοσιακών προϊόντων των ορεινών περιοχών για καταχώριση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως για παράδειγμα ο σουτζιούκος.


Η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη μεταποίηση και αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Αδιαπραγμάτευτος στόχος η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και η στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα.


Είναι βέβαια γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις. Την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσκολεύει την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα με τις τιμές της ενέργειας, των ζωοτροφών και συνεπακόλουθα των παραγόμενων προϊόντων να αυξάνονται ραγδαία.


Ως Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, στηρίξαμε τους αγρότες μας με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.


Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που ολοκληρώνεται η μεταβατική της περίοδος, έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.


Καταλήγοντας, συγχαίρω όλους τους διοργανωτές, τους εισηγητές αλλά και τους συμμετέχοντες στην πολύ σημαντική αυτή Ημερίδα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της."

H Ημερίδα για τον ρόλο της οικοτεχνίας στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τη σημασία της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη σωστή εφαρμογή της διοργανώθηκε από την Νέα Αγροτική Κίνηση, στο πλαίσιο προγραμμάτων του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις Πλάτρες.






Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία