Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Επίσκεψη Υπουργού Γεωργίας στην περιοχή Αρακαπά  Ικανοποίηση για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων 

Άρθρα - Συνεντεύξεις



Επίσκεψη Υπουργού Γεωργίας στην περιοχή Αρακαπά


 Ικανοποίηση για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων 




Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, πραγματοποίησε στις 24/9/2021 επίσκεψη στην περιοχή Αρακαπά, με σκοπό να επιθεωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα και να ενημερωθεί για την πρόοδο τους, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε, τον περασμένο Ιούλιο, ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.



Σε επί τόπου δηλώσεις του, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι η εκτέλεση των εν λόγω έργων κρίθηκε απαραίτητη, ούτως ώστε να προληφθούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητα φαινόμενα πλημμύρας. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τα έργα εξελίσσονται όπως τα είχαμε σχεδιάσει και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής που εξουσιοδοτήσαμε να ετοιμάσει ειδική έκθεση για το θέμα.  Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα στον Ιούλιο, ότι τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποια αντιπλημμυρικά φράγματα και ότι μέχρι ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων, σημαίνει ότι προχωράμε πάρα πολύ καλά. Πρέπει να συγχαρούμε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και όλους τους εμπλεκομένους σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Καδής.


Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων σε δέκα σημεία στην Επαρχία Λεμεσού και σε δεκαέξι σημεία στην Επαρχία Λάρνακας, διευκρινίζοντας ότι ένα σημείο μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα έργα, όπως στην περίπτωση του Αρακαπά.  Αναφερόμενος στα έργα, είπε ότι πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις, με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Όπως εξήγησε, «τα έργα υλοποιούνται με πέτρες, οι οποίες θα συγκρατούν ουσιαστικά τη ροή του νερού και τα φερτά υλικά που θα έρχονται από τα βουνά που έχουν καεί». «Με την υλοποίηση των έργων αυτών θα προλάβουμε τα χειρότερα», κατέληξε.


Σε ερώτηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς αναδάσωσης της καμένης περιοχής από το Υπουργείο Γεωργίας, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των καμένων εκτάσεων αποτελείται από ιδιωτικές περιουσίες και, επομένως, το Κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί μια περιοχή, προσθέτοντας ότι,  σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές αντιλήψεις, ο καλύτερος τρόπος για να αναγεννηθεί η φύση είναι να αφεθεί η ίδια να κάνει τη δουλειά της.  «Αν προσέξετε, στις ρίζες των καμένων πλατάνων, στις τρεμιθιές, στις τερατσιές, στις σχοινιές, θα δείτε ότι αρχίζει να ξεφυτρώνει και πάλι η ζωή. Έχουμε αναβλάστηση και με τις πρώτες βροχές θα δούμε εκατομμύρια μικρών φυτών να αναδύονται κάτω από τις στάχτες». Άρα, πρόσθεσε ο κ. Καδής, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στη φύση να αποκατασταθεί, να ξεδιπλώσει τους μηχανισμούς της και εάν περιφρουρήσουμε όπως πρέπει τις περιοχές αυτές, είμαι βέβαιος ότι θα τις δούμε και πάλι πράσινες.


Κλείνοντας, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις  ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας, συνοδευόμενος από τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της προαναφερθείσας επιστημονικής ομάδας, με στόχο τη διενέργεια επιτόπιας ανασκόπησης της ευρύτερης κατάστασης καθώς και της υλοποίησης του συνόλου των αντιπλημμυρικών και των αντιδιαβρωτικών έργων. Στην περιοδεία θα συμμετάσχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλα τα εμπλεκόμενα κρατικά τμήματα και υπηρεσίες.


Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των έργων εξέφρασε και ο Κοινοτάρχης Αρακαπά, κ. Βάσος Βασιλείου.  «Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουν αρχίσει τα έργα.  Χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, αλλά υπάρχει η καλή θέληση, ώστε ως το τέλος του Οκτώβρη να έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα», ανέφερε. Σε ερώτηση σε σχέση με την λήψη των αποζημιώσεων από τους πληγέντες γεωργούς της περιοχής, ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι αρκετοί γεωργοί έχουν ήδη λάβει ενημερωτική επιστολή από το Τμήμα  Γεωργίας, με όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις αυτές. «Πιστεύω ότι και στον τομέα αυτό, οι εξελίξεις είναι θετικές», σημείωσε.






Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία