Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Μέλισσας, στην Ορά στις 21/5/2023

Άρθρα - ΣυνεντεύξειςΧαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Μέλισσας, στην Ορά στις 21/5/2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση του Φεστιβάλ Μέλισσας που πραγματοποιείται εδώ, στο χωριό Ορά, ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία.


Η 20η Μαΐου κάθε έτους, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, έχει κηρυχθεί με απόφαση του ΟΗΕ ως η «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας», για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μέλισσας και των λοιπών επικονιαστών, στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.


Για αιώνες οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Αν κανείς αναλογιστεί ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση από τις μέλισσες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και τον ουσιαστικό ρόλο της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας.


Είναι φυσικά γνωστή και η σημασία που έχει η μελισσοκομία τόσο στην παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων όπως είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί και η πρόπολη, όσο και στην παροχή βασικού ή και συμπληρωματικού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό οικογενειών στην Κύπρο. Ειδική δε αναφορά πρέπει να γίνει στην ενασχόληση των νέων με τη μελισσοκομία, αφού πέραν του 25% των μελισσοκόμων είναι άτομα κάτω των 40 χρόνων.


Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η μέλισσα στη μικρή μας Κύπρο, πέραν των διαφόρων ενεργειών που αναλαμβάνονται για την προστασία της, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιεί δράσεις προς στήριξη της μελισσοκομίας μέσω των ενωσιακών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Με βασικό εργαλείο το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης, με το ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στις €340.000 ετησίως. Δράσεις όπως η κατάρτιση των μελισσοκόμων μας, η ανανέωση των κυψελών, η προστασία των μελισσών από εχθρούς, αλλά και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών για τη σημασία της μέλισσας, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών μας.


Φίλοι και φίλες,
Είμαι βέβαιος ότι οι στόχοι του Φεστιβάλ θα επιτευχθούν και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια όμορφη μέρα, να γνωρίσουν τη μέλισσα και τα προϊόντα που τόσο απλόχερα μας προσφέρει, αλλά και να αναγνωρίσουν ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών ζωής των μελισσών.


Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία