Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Το Υπουργείο Γεωργίας διοργανώνει τριήμερο συνέδριο με θέμα: «Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα»

Άρθρα - Συνεντεύξεις



Το Υπουργείο Γεωργίας διοργανώνει τριήμερο συνέδριο με θέμα: «Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα»

Σημαντική συνάντηση για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

Στην Κύπρο διεθνούς εμβέλειας εμπειρογνώμονες


Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Πάρκου Αθαλάσσας, μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς και σχετικών Τμημάτων και Φορέων στους τομείς περιβάλλοντος, τουρισμού, οικονομικών και σχεδιασμού ανάπτυξης. Η συνάντηση είχε θέμα: «Επενδύοντας στην ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών με στόχο τη δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ωφελειών».

Ο ρόλος των προστατευόμενων περιοχών θεωρείται πρωτίστως ως εργαλείο προστασίας της βιοποικιλότητας, ωστόσο παραβλέπεται το γεγονός ότι οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να συνεισφέρουν επίσης και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Στην εν λόγω συνάντηση παρουσιάστηκαν η προσέγγιση, οι τρόποι και τα βήματα για την επίτευξη των στόχων αυτών και συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την εφαρμογή τους στην περίπτωση και βάσει των δεδομένων της Κύπρου. Στην εκδήλωση παρέστησαν εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό με μεγάλη εμπειρία στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέμα: Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα, το οποίο θα λάβει χώρα από αύριο, 23 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στον Ακάμα, στο ξενοδοχείο Droushia Heights.

Το συνέδριο αυτό στοχεύει στην παρουσίαση και διάχυση διεθνών εμπειριών, καλών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων σχετικών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και τη συζήτηση της εφαρμογής τους στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίπτωση της Χερσονήσου του Ακάμα.

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι διεθνείς εμπειρογνώμονες και στο επίκεντρό του θα βρίσκονται θέματα όπως η ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές, η εφαρμογή μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με επίκεντρο τις προστατευόμενες περιοχές, η υλοποίηση επενδύσεων στις προστατευόμενες περιοχές με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών, η διαβούλευση και συμμετοχική διαχείριση με εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία κ.ά. Οι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες προέρχονται από Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τη Διεθνή Τράπεζα (World Bank), τη Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN), το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc Federation), Πανεπιστήμια και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο Ακάμας αποτελεί μια περιοχή με μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, τον οποίο έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να διαχειριστούμε σωστά. Πρέπει να σχεδιάσουμε τη διαχείριση του Ακάμα, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πετυχημένες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς. Το συνέδριο που διοργανώνουμε αποτελεί ακριβώς μια εξαιρετική ευκαιρία να εμπλουτιστεί η γνώση όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του Ακάμα, αντλώντας από τα καλύτερα παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως. Θεωρούμε ότι οι γνώσεις και εμπειρίες που θα αποκτήσουμε μέσα από το συνέδριο θα μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κράτος σε ευκαιρίες. Αξιοποιώντας τα σωστά εργαλεία και την εμπειρία άλλων πετυχημένων παραδειγμάτων, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε μοντέλα διαχείρισης των πολύτιμων αυτών περιοχών που θα επιτυγχάνουν την προστασία της βιοποικιλότητας, συνάμα με την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».







Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία