Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας σχετικά με τον εκβρασμό κητωδών στην Πάφο

Άρθρα - ΣυνεντεύξειςΑνακοίνωση του Τμήματος Αλιείας σχετικά με τον εκβρασμό κητωδών στην Πάφο


Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ενημέρωσε το κοινό την Πέμπτη 09/02/2023, για την καταγραφή 4 εκβρασμών κητωδών του είδους ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της Πάφου στις περιοχές Πόλις-Γιαλιάς-Αργάκας.


Προσωπικό από το ΤΑΘΕ, μέλη της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς, και άτομα από την τοπική κοινωνία μετέβησαν άμεσα στην περιοχή, και σε αντίξοες συνθήκες μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες επαναπροώθησαν στη θάλασσα 3 άτομα Ζιφιών, ενώ το 4ο άτομο ήταν ήδη νεκρό.


Την Παρασκευή 10/02/2023, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσωπικό του ΤΑΘΕ και του Τμήματος Δασών, ξεκίνησε τη διερεύνηση κατά μήκος της ακτογραμμής για την ανεύρεση ενδεχόμενων άλλων Ζιφιών  που έχουν εκβραστεί. Μέχρι την ετοιμασία της παρούσας ανακοίνωσης στην ακτογραμμή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (από Πόλη Χρυσοχούς μέχρι και Παχύαμμο) καταγράφηκαν 6 νεκρά άτομα του είδους. Ενδεχομένως κάποια να είναι άτομα, τα οποία είχαν επαναπροωθηθεί χθες το βράδυ πίσω στην θάλασσα.


Προσωπικό του ΤΑΘΕ μαζί με προσωπικό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κτηνίατρο της ΜΚΟ ΑΡΙΩΝ, με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΘΕ, μετέβη στα σημεία για επιτόπιες εξετάσεις των νεκρών Ζιφιών. Αναμένεται να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες νεκροψίας και νεκροτομής και να συλλεχθούν δείγματα, τα οποία θα αποσταλούν για εξειδικευμένες εξετάσεις και εκτίμηση των πιθανών αιτίων θανάτου.


Το ΤΑΘΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους πολίτες που συνέβαλαν στη μεγάλη προσπάθεια για παροχή βοήθειας στο προστατευόμενο αυτό είδος, καθώς και την ΜΚΟ ΑΡΙΩΝ και τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία.


Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία