Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον 14ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου , στις 22/5/2023

Άρθρα - ΣυνεντεύξειςΧαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον 14ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου , στις 22/5/2023


Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της έναρξης του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διεξάχθηκε για πρώτη φορά το 2006 και από τότε, όχι μόνο καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, αλλά κατάφερε να καταστεί η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στην Κύπρο.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Λεμεσού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου (Σ.Ο.Κ.), την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου (Ε.Π.Ο.Κ.), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου και την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ. Όλοι αυτοί οι φορείς αποτελούν στενούς συνεργάτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τους ευχαριστούμε θερμά.

Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετέχουν 29 οινοποιεία του τόπου μας με 163 διαφορετικά δείγματα οίνου καταχωρημένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων δηλαδή οίνων που περιέχουν σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του Διαγωνισμού διαδραματίζουν τα μέλη της κριτικής του επιτροπής. Πρόεδρος της επταμελούς κριτικής επιτροπής και επιτηρητής της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού έχει οριστεί ο καθηγητής Δρ Antonio Moráta, ο οποίος είναι οινολόγος διεθνούς εμβέλειας με σημαντικό ερευνητικό έργο στη μικροβιολογία του οίνου, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι κα Jelena Kuzmanoviζ – Οινολόγος, κ. Πάνος Τζίμας – Χημικός, Οινολόγος, κ. Roman Herzog – Οινολόγος, κ. Umberto Galli Zugaro – Sommelier, κ. Γεώργιος Κασσιανός – Sommelier και κα Betty Darabont – Οινολόγος, Ακαδημαϊκός. Η επιλογή της κριτικής επιτροπής έγινε στη βάση καθορισμένων κριτηρίων με τη σύμφωνη γνώμη του OIV.

Είναι προφανές ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της οινικής παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού και της μεσογειακής διατροφής, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και κατ’ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο St. Raphael Resort & Marina, στη Λεμεσό.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να τονίσω ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων του τόπου μας. Ο κυπριακός αμπελώνας ευδοκιμεί σε κλίμα Μεσογειακό και απολαμβάνει συνεχούς ηλιοφάνειας, είναι απαλλαγμένος διαχρονικά από το επιθετικό έντομο φυλλοξήρα, περιλαμβάνει μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες αναπτύσσονται στο δικό τους ριζικό σύστημα σε κεκλιμένο έδαφος άνυδρο, φτωχό, με την υποστήριξη των παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς. Πρόκειται για έναν ιστορικό αμπελώνα, που δίνει την ευκαιρία στα οινοποιεία μας να παράγουν οίνους κυπριακού χαρακτήρα, διαφορετικούς, πληθωρικούς σε αλκοόλη, αρωματικούς, και με ύφος έντονης τοπικότητας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία και τη συμμετοχή σας στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Εύχομαι σε όλους τους διαγωνιζόμενους κάθε επιτυχία.Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία