Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Δήλωση του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, για την ψήφιση του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου του 2021, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Άρθρα - Συνεντεύξεις



Δήλωση του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, για την ψήφιση του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου του 2021, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την ομόφωνη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του «Περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων» Νόμου του 2021, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που λειτουργεί σε βάρος του αγροτικού κόσμου αλλά και των καταναλωτών, συνεισφέροντας έτσι σε  μία πιο δίκαιη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.  


Στο στόχαστρο της Πολιτείας τίθενται πλέον οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ δύο ή περισσότερων συναλλασσόμενων μερών, που παρεκκλίνουν από την ορθή εμπορική συμπεριφορά και αντιβαίνουν στην καλή πίστη και στα συναλλακτικά ήθη. Στο πλαίσιο αυτό, με τον νέο Νόμο μπορούν να αντιμετωπιστούν πρακτικές που τα τελευταία χρόνια είχαν πάρει σοβαρή έκταση και στη χώρα μας, όπως είναι οι μονομερείς και οι αναδρομικές τροποποιήσεις συμβάσεων, οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι καθυστερημένες πληρωμές, οι επιστροφές για απούλητα προϊόντα και άλλες ενέργειες που πλήττουν τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. 


Το φαινόμενο των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στον αγροτικό τομέα, επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον γεωργό, όπως απώλεια εισοδήματος, υψηλότερο κόστος παραγωγής από το εκτιμώμενο, δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής, υπερπαραγωγή προϊόντων και σπατάλη τροφίμων. Το φαινόμενο όμως, περιορίζει και την αγοραστική δύναμη αλλά και τις επιλογές των καταναλωτών, καθώς δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά «γεωργικό» αλλά αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. 


Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από τη νομική ρύθμισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την έκδοση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633. Στην Κύπρο, ωστόσο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από το 2018 είχε ήδη διενεργηθεί, μέσω του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, σχετική έρευνα και λεπτομερής καταγραφή των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα της χώρα μας και επηρεάζουν δυσμενώς τον κύπριο παραγωγό και τον κύπριο καταναλωτή. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας λήφθηκαν υπόψη στη διαμόρφωση του Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε Νόμο, με ξεκάθαρο στόχο την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη του Υπουργείου που συνέβαλαν στην ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, που συνέβαλαν με τις εποικοδομητικές τους απόψεις στον εμπλουτισμό του, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής για την τελική διαμόρφωσή του, που οδήγησε στην ομόφωνη ψήφισή του.  Ακόμα μια από τις σημαντικές μας πολιτικές περνά από το στάδιο της εξαγγελίας, στο στάδιο της εφαρμογής».






Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία