Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 6ο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη, στις 12 Μαΐου 2023 στο Οίκημα Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου

Άρθρα - ΣυνεντεύξειςΧαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 6ο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη, στις 12 Μαΐου 2023 στο Οίκημα Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο 6ο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη, που διοργανώνεται από φορείς της κοινότητας Μηλιάς Αμμοχώστου, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το σωματείο Μηλιά Αμμοχώστου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μηλιάς «Ρε Αλέξης», σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις.


Επιλέγω να αρχίσω τον χαιρετισμό μου με το ακόλουθο απόσπασμα από το «Χρονικό της γλυκείας χώρας Κύπρου» του Λεόντιου Μαχαιρά.
«Έβαλαν οι χωργιάτες καπετάνον εις την Λεύκαν, άλλον καπετάνον εις την Λεμεσόν, άλλον εις την Ορεινήν, και εις την Περιστερόναν άλλον, και εις του Μόρφου καπετάνον, και εις Λευκόνικον ρήγαν Αλέξην, και όλοι οι χωργιάτες εδόθησαν εις την πόταξίν του και αννοίξαν τες αποθήκες και εκουβαλούσαν τα κρασία τους καλοπίχερους, έτεροι έπαιρναν το ψουμίν από τ’ αλώνια, άλλοι τα ζαχάριτα και ποδέλοιπα πράγματα τους καλούς λας»....


Το πιο πάνω απόσπασμα αποτυπώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της επανάστασης κατά των Φράγκων, της οποίας ηγήθηκε ο Ρε Αλέξης. Μιας επανάστασης των αγροτών, των χωρικών, των πεινασμένων. Επανάσταση που έδωσε την εξουσία στον λαό. Με οργάνωση που έφθασε σε διάφορα μέρη της Κύπρου.


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Όπως γνωρίζετε, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση του στις 27 Ιανουαρίου 2021, καθιέρωσε τη 12η Μαΐου κάθε έτους ως «Ημέρα των Αγροτών». Η επιλογή ταυτίζεται με τη 12η Μαΐου 1427, μέρα κατά την οποία καταπνίγηκε η επανάσταση του Ρε Αλέξη και οι πρωτεργάτες της, που θανατώθηκαν με φρικτούς τρόπους, πέρασαν στο πάνθεο των ηρώων.


Ποιος ήταν όμως ο Ρε Αλέξης; Ο Αλέξης καταγόταν από τη Μηλιά Αμμοχώστου. Ήταν δουλοπάροικος και δούλευε ως ιπποκόμος στην υπηρεσία των αγγελιοφόρων του βασιλιά. Με την επικράτηση της επανάστασης ανακηρύχθηκε από τους χωρικούς επαναστάτες σε Ρε, δηλαδή Ρήγας, Βασιλιάς. Η επιτυχία του κινήματος των αγροτών και χωρικών ήταν τέτοια, που για την καταστολή της επανάστασης κατέφθασαν στην Κύπρο χιλιάδες ιππότες από την Ιταλία και τα Ιεροσόλυμα. Ο Ρε Αλέξης συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη Λευκωσία, βασανίζεται απάνθρωπα και, σχεδόν μισοπεθαμένος, διαπομπεύεται στους δρόμους ενώ το λατινόφωνο πλήθος τον φτύνει και τον χτυπά. Στο τέλος, οι ευγενείς συγκεντρώνονται στο παλάτι και τον κρεμάζουν σε μια συκαμινιά. Ήταν 12 του Μάη το 1427.


Φίλοι και φίλες,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εσάς το ότι η κοινότητα σας, η Μηλιά Αμμοχώστου, ανέδειξε έναν ξεχωριστό επαναστάτη που ενέπνευσε και καθοδήγησε τον μεγαλύτερο ίσως κοινωνικό ξεσηκωμό της Μεσαιωνικής Κύπρου.
Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και ταυτόχρονα να απευθύνω και ένα μήνυμα που είναι απότοκο του αγώνα του Ρε Αλέξη. Ότι η διακυβέρνηση ενός τόπου πρέπει να στρέφει τα μάτια και τα αυτιά της προς τους οικονομικά αδύνατους συνανθρώπους μας, να τείνει χέρι βοήθειας σε αυτούς και να τους παρέχει οικονομική και κοινωνική στήριξη. Η Κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα σταθεί συμπαραστάτης αλλά και αρωγός στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.


Σας συγχαίρω όλους για την οργάνωση του σημερινού φιλολογικού μνημόσυνου και την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού ιστορικού γεγονότος.


Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία