ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ξυλοτύμπου


Ο Πειραματικός Σταθμός Ξυλοτύμπου βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις της Δεκέλειας στο χώρο όπου λειτουργούσε παλαιότερα το Φυτώριο Ξυλοτύμπου. Καταλαμβάνει έκταση 100 δεκαρίων με εδάφη που ποικίλουν από ξέβαθα κόκκινα, καστανόχρωα, κόκκινα με βαρετή σύσταση και ασβεστώδη πάνω σε χαβάρα.

Ο Σταθμός άρχισε να λειτουργεί το 1998 για να εγκατασταθεί το πρώτο Πείραμα αξιολόγησης υποκειμένων εσπεριδοειδών προσβεβλημένων με τον ιό της τριστέζας.

Τα παλαιά κτίρια επιδιορθώθηκαν, έγινε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και περίφραξη του Σταθμού. Επιπρόσθετα, φυτεύτηκαν στο χώρο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Σταθμού, όπου το έδαφος είναι χαβάρα, διάφορα δενδρύλλια όπως δάφνες, στερκούλιες, χαρουπιές, κυπαρίσσια, πεύκα κ.α. που αποτελούν σήμερα ένα ωραίο δασύλλιο. Επίσης φυτεύτηκε μια συλλογή από αμυγδαλιές που προέρχονται από κυπριακούς κλώνους ή/και ποικιλίες.

Το πείραμα για αξιολόγηση ανεκτικών υποκειμένων στον ιό της τριστέζας περιλαμβάνει έξη υποκείμενα τα Carrizo citrange, Citrumelo, Volkameriana lemon, Gou Tou, Cleopatra mandarin and Sour Orange (κιτρομηλιά) τα οποία είναι εμβολιασμένα με την πορτοκαλιά Washington navel. Τα μισά από τα δένδρα είναι μολυσμένα με την κυπριακή απομόνωση του ιού της τριστέζας 89 - 197 και αξιολογούνται ως προς την ύπαρξη ανεκτικότητας στον ιό και στη συχνότητα μετάδοσης του ιού με αφίδες.

Άλλα πειράματα που διεξάγονται στο Σταθμό είναι αξιολόγησης ποικιλιών πατατών, γενετικής βελτίωσης ποικιλιών κριθαριού, σιταριού και τριφυλλιού καθώς και πειράματα αμειψισποράς.

Στο παρελθόν διεξήχθησαν και πειράματα βιολογικής καλλιέργειας πατάτας και παραγωγής πατατοσπόρου από in vitro καλλιέργεια.

Προσωπικό Σταθμού
No documents found

_______________________________________________
© 2012 - 2019 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών