Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός κ. Φωτίου προήδρευσε σύσκεψης για τις τιμές των ζωοτροφών - 12/10/2007


Το θέμα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών ήταν το αντικείμενο πλατιάς σύσκεψης που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτη Φωτίου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων, της Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Χοιροτρόφων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων. Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Γενικός Διευθυντής κ. Πανίκος Πούρος, εκπρόσωποι της Επιτροπής Σιτηρών, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων Τμημάτων.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός κ. Φωτίου ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των σιτηρών και άλλων ζωοτροφών, καθώς και αίτημα για στήριξη των διαφόρων κλάδων της κτηνοτροφίας που τελευταία έχουν πληγεί από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Ο κ. Φωτίου επεξήγησε ότι επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει τέτοια στήριξη των επηρεαζόμενων παραγωγών, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν άλλοι τρόποι στήριξης που είναι συμβατοί με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Συναφώς ο κ. Υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με τις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια των σιτηρών κάθε χρόνο και αίρονται οι δασμοί που υπήρχαν στις εισαγωγές αραβόσιτου από Τρίτες χώρες. «Μέσα από τέτοιες επεμβάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα στήριξης ευαίσθητων ομάδων», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι αναμένεται ν’ αρθούν και άλλοι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών, ακόμη και στη μείωση τους.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι μέσα από παρόμοιες επεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσουμε το όλο πρόβλημα, τονίζοντας ότι παράλληλα θα έχει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Σιτηρών και τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων για προώθηση τρόπων ενίσχυσης των αποθηκευτικών χώρων. Επίσης, υπενθύμισε ότι για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας η Επιτροπή Σιτηρών κλείδωσε τις τιμές των σιτηρών, για όσους αγοράζουν από αυτή, μέχρι το τέλος του 2007.

Σε σχετική ερώτηση για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αυτό που θα δοθεί άμεσα είναι η βοήθεια ύψους £800.000-900.000 από τον κανόνα de minimis (ενίσχυση ήσσονος σημασίας), διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη επταετία ανέρχεται στα £2 εκ. «Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Επανέλαβε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων μέσα από ενέργειες που είναι συμβατές με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με την Τρομώδη νόσο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέχρι να εκδικαστεί η έφεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι στη χείριστη απόφαση η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους επηρεαζόμενους αιγοπροβατοτρόφους.

Τέλος, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος για τις εξελίξεις και ότι εκεί που πρέπει ο Πρόεδρος να παρέμβει θα το κάνει. Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας κ. Μάρκο Κυπριανού και τους συνεργάτες του για συζήτηση του όλου θέματος.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς