Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός Γεωργίας μελέτησε προβλήματα του κλάδου της Αιγοπροβατοτροφίας
- 18/12/2006 - 18/12/2006


Θέματα που απασχολούν τον κλάδο της Αιγοπροβατοτροφίας συζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων. Κατά τη σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Προϊόντος με Ονομασία Προέλευσης, στο αυξημένο κόστος διατροφής λόγω αύξησης της τιμής του κριθαριού και της παρατεταμένης ξηρασίας, στην ταξινόμιση του αιγοπρόβειου κρέατος και στις δυσκολίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

Όσον αφορά τις ενέργειες που προωθούνται για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο Υπουργός κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι έχουν ήδη διοριστεί τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής η οποία άρχισε ήδη το έργο της αξιολόγησης των αιτήσεων. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι μέσα στον Ιανουάριο αναμένει την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής,οπότε αμέσως μετά θα ενημερώσει τους ενδιαφερομένους με στόχο να υπάρξει κατάληξη και να υποβληθεί ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προϊόντος με Ονομασία Προέλευσης. Τόνισε επίσης ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι το πιο αδικημένο κομμάτι της κτηνοτροφίας το οποίο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.

Αναφορικά με το θέμα των ψηλών τιμών του κριθαριού, ο κ. Υπουργός, αφού άκουσε τις θέσεις των Αγροτικών Οργανώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα συγκαλέσει ειδική σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για σύσταση Ομάδων Παραγωγών αξιοποιώντας τα σημαντικά κίνητρα που προσφέρονται από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Για την υπερπήδηση των δυσκολιών αδειοδότησης για δημιουργία νέων μονάδων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 θα προωθηθούν τέτοιες αλλαγές όσον αφορά τους όρους, ώστε να περιληφθούν μόνο οι αναγκαίοι με στόχο να διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι αιγοπροβατοτρόφοι. Σχετικά με την ταξινόμηση του αιγοπρόβειου κρέατος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει οι αιγοπροβατοτρόφοι να επανεξατάσουν το αίτημα τους λόγω του ότι συνεπάγεται αύξηση του κόστους και να επανέλθουν αν πράγματι επιθυμούν ταξινόμηση. Αυτό φυσικά αν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η αντιπροσωπεία εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον κ. Υπουργό για τον αγώνα που διεξήγαγε τελευταία στον τομέα της σήμανσης των κρεάτων.
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ