Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός Γεωργίας μελέτησε προβλήματα της περιοχής Σολέας.
Φωτίου: Στόχος μας να ζωντανέψουμε την ύπαιθρο
- 27/10/2006 - 27/10/2006


Σε πλατιά σύσκεψη που έγινε σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου ενημέρωσε τους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των κοινοτήτων της Γεωργικής Περιφέρειας Σολέας σχετικά με το προωθούμενο φράγμα στην περιοχή Λινούς/Φλάσου, και, παράλληλα, εξέτασε διάφορα προβλήματα της περιοχής που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι επιδίωξη του είναι να επισκεφθεί όλες τις κοινότητες της Κύπρου γιατί μέσω της συχνής επικοινωνίας και του διαλόγου θα προωθηθεί η επίλυση των προβλημάτων της υπαίθρου.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ύπαιθρο και τις ορεινές κοινότητες με έργα υποδομής και κίνητρα ώστε ο πληθυσμός τους να έχει ευκαιρίες πολλαπλής απασχόλησης και να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι υποχρέωση και στόχος μας να ζωντανέψουμε την ύπαιθρο και ότι στα πλαίσια αυτά γίνεται μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ. Με όλα αυτά, κατέληξε, θα δώσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της υπαίθρου, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των κοινοτήτων της περιοχής Σολέας για τις εξελίξεις σχετικά με το προωθούμενο φράγμα στη Λινού/Φλάσου, ο Υπουργός κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι το φράγμα θα είναι χωρητικότητας 4,5 περίπου εκατομ. κυβ. μέτρων με συνολικό κόστος £12 εκατ., περιλαμβανομένου του κόστους των αρδευτικών δικτύων και του έργου του αναδασμού. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι υπογράφηκε συμβόλαιο για την εκπόνηση οριστικής μελέτης, ετοιμασία εγγράφων προσφορών και επίβλεψη της κατασκευής του φράγματος η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2007. Διευκρίνισε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά και ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες γεωτεχνικές έρευνες και τοπογραφικές εργασίες που θα βοηθήσουν στην ετοιμασία της οριστικής μελέτης. Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι το φθινόπωρο του 2007 θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος ενώ το θέμα του αναδασμού και των αρδευτικών δικτύων θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής σύσκεψης στο Υπουργείο του.

Άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία Αποχετευτικού Συστήματος και Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση της περιοχής Σολέας. Συναφώς τονίστηκε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του έργου οφείλεται στις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας για χωροθέτηση του Βιολογικού Σταθμού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι θεωρεί το έργο αυτό ως έργο προτεραιότητας για τις κοινότητες της περιοχής γι’αυτό, όπως είπε, το όλο θέμα θα τύχει σύντομα εσωτερικής μελέτης για λήψη τελικής απόφασης όσον αφορά τη χωροθέτηση του Σταθμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Φωτίου εξέτασε και πολλά άλλα αιτήματα και προβλήματα για τα οποία σε αρκετά δόθηκαν άμεσες λύσεις, ενώ για άλλα αποφασίστηκε η περαιτέρω μελέτη τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι προγραμματίζεται η εκτέλεση υδρευτικών και αρδευτικών έργων για την Ευρύχου, τη Λινού, τα Καλιάνα, την Κοράκου, τα Σπήλια κτλ, η δημιουργία κτηνοτροφικής περιοχής στη Φλάσου, η παραχώρηση χαλίτικης γης για τις ανάγκες συντήρησης και αποκατάσταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ευρύχου, καθώς και η δημιουργία κοινοτικού πάρκου στα Κατύδατα, εκδρομικών χώρων και μονοπατιών μελέτης της φύσης σε πολλές κοινότητες της περιοχής Σολέας στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
26 Οκτωβρίου, 2006
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ