Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κας Αίγλης Παντελάκη
στα εγκαίνια των Έργων του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών στο Λόφο Καλέβουναρι - 26/02/2010


Πανιερότατε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να παρευρεθώ και να τελέσω τα εγκαίνια των υποδομών αναψυχής στο χώρο αυτό. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους διαφόρων Κοινοτήτων σε όλη την Κύπρο να παίρνουν την πρωτοβουλία για να εντοπίσουν κατάλληλους χώρους αναψυχής προβαίνοντας στην κατασκευή και λειτουργία τους.

Η δημιουργία πάρκων αποτελεί στόχο και του Κράτους, το οποίο ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες, καθότι εντάσσεται μέσα στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής του για αναβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το Κράτος έχει εντάξει τέτοιου τύπου Έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013, με το Μέτρο «Βελτίωση του Κοινωνικού Ρόλου των Δασών», στο οποίο έχει ενταχθεί το Έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε.
Φίλες και φίλοι,

Τα πάρκα, στη σημερινή εποχή και, ιδιαίτερα, εκείνα που βρίσκονται σε δομημένα περιβάλλοντα, στοχεύουν στη σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος χώρων πρασίνου και άλλων διευκολύνσεων φιλικών με το περιβάλλον, που προσφέρουν ποικιλία ευκαιριών για ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση, εκπαίδευση, ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τα πάρκα, βελτιώνουν την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στον άνθρωπο ευφορία και αισθητική ικανοποίηση. Η επιλογή του χώρου αυτού με την καταπληκτική θέα και η αναμόρφωσή του με εμπλουτισμό της υπάρχουσας βλάστησης, την κατασκευή παιδικής χαράς, Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης, σημείου θέας, τη δημιουργία χώρων υγιεινής, αλλά και των λοιπών κατασκευών, είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσει καταφύγιο των επισκεπτών για απαλλαγή από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η πρωτοβουλία σας για διαμόρφωση αυτού του χώρου, η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά συνάμα και στη γνωριμία με την κυπριακή φύση, τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους ξένους επισκέπτες, είναι άξια συγχαρητηρίων.


Κυρίες και κύριοι,

Ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιοποίηση τέτοιων χώρων είναι η δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτούς, λόγω αποστάσεως. Έτσι, στις μέρες μας που ο πληθυσμός μαζεύεται στις πόλεις, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, τα αστικά και περιαστικά δάση αποκτούν σημαντική και ξεχωριστή αξία. Γι’ αυτόν το λόγο ο χώρος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνέχεια του άρτια οργανωμένου συστήματος διευκολύνσεων αναψυχής που έχει δημιουργήσει το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Πρέπει, λοιπόν, ως Κύπριοι να νιώθουμε τυχεροί γιατί, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το πράσινο και την πρόσβαση σ’ αυτό, καθότι η διασπορά τέτοιων χώρων στην Κύπρο είναι τέτοια, που ο καθένας απρόσκοπτα μπορεί να αξιοποιήσει.

Είμαι σίγουρος πως όλοι έχουμε επίγνωση της αξίας του πρασίνου και αισθανόμαστε την ανάγκη για προστασία και επέκτασή του. Ιδιαίτερα, δε, τώρα, που η Κύπρος έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για τις εξελίξεις στις Κλιματικές Αλλαγές, καθότι οι προβλέψεις κατατάσσουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού μας στη ζώνη των περιοχών που πιθανό να ερημοποιηθούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια ή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αν δεν ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία στην αλλαγή του καιρού.

Η σημερινή εκδήλωση μας δείχνει το δρόμο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας και τη δημιουργία ενός προσεγμένου χώρου με υγιείς προδιαγραφές, όπου η παρουσία του δέντρου θα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δέντρο αποτελεί διαχρονική αξία και συμπορεύεται με τον άνθρωπο, καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθειά μου πεποίθηση και αισιοδοξία ότι το πανέμορφο κυπριακό περιβάλλον θα προσφέρει υγεία, χαρά και ομορφιά σε πολλές ακόμη γενιές σ’ αυτόν τον τόπο. Η δική σας αγάπη για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα, αποτελεί εγγύηση, συμπληρώνοντας έτσι τη βούληση του Κράτους και την εμπειρία των κρατικών Υπηρεσιών.

Να είστε σίγουροι ότι το Κράτος υποστηρίζει ένθερμα, αλλά και έμπρακτα, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και εθελοντισμό που στοχεύει στην επέκταση του πρασίνου μέσα και γύρω από τις πόλεις και κοινότητες, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του πολίτη.

Εκφράζω και πάλι την ευαρέσκεια μου, αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια, στους εμπνευστές του Έργου αυτού και εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Ιδιαίτερα, ευχαριστώ και συγχαίρω το Δήμο σας για το έργο που επιτελεί.
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ