Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Σύσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών με τις αγροτικές οργανώσεις για τα αγροτικά χρέη - 09/12/2009

Ρυθμίζεται οριστικά το θέμα των αγροτικών χρεών

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Πολυνείκης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, είχαν σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα εντατικές διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Γεωργίας με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων ΕΚΑ κ.κ. Παναγιώτη Χάμπα και Νίκο Κουζουπή , ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ κ. Νεκτάριο Κάρυο, ΠΕΚ κ. Μιχάλη Λύτρα και ΑΓΡΟΤΙΚΗ κ. Γιώργο Μουττά, για το θέμα της ρύθμισης των αγροτικών χρεών.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, αργά το απόγευμα, οι δύο Υπουργοί, καθώς και οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα ακόλουθα:

« Σήμερα, η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια επιλύει ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία εδώ και σαράντα χρόνια. Υπάρχουν τα αγροτικά χρέη τα οποία ξεκινούν από το 1960 και τα οποία οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν, με κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους στις Τράπεζες και στα Συνεργατικά Ιδρύματα.

Είχαμε πολύωρες διαπραγματεύσεις με τις Αγροτικές Οργανώσεις και έχουμε συμφωνήσει την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 34 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει, περίπου, το 54% των αγροτικών χρεών. Αυτό το ποσό, θα χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες για μερική τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων.

Επιπρόσθετα, επειδή παραμένει ένα μεγάλο ποσό το οποίο οι αγρότες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες θα καλέσουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα, για να γίνει μια περαιτέρω προσπάθεια μείωσης αυτών των υποχρεώσεων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, για να ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο τους γεωργούς.

Παρόλο ότι ζούμε δύσκολες δημοσιονομικές μέρες, η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια εξακολουθεί να τηρεί όλες τις σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις και επιλύει, για ακόμα μια φορά, ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει την κυπριακή κοινωνία».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Σταυράκης είπε: « Θα πάμε στη Βουλή επειγόντως, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, την Πέμπτη, και είμαι σίγουρος ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα εγκρίνουν τα επιπρόσθετα κονδύλια τα οποία χρειάζονται. Και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, θα είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε ολόκληρο το ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Πολυνείκης, δήλωσε τα ακόλουθα:

« Θέλω να εκφράσω και εγώ την ικανοποίησή μου, γιατί μετά από ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο καταλήξαμε, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και τις Αγροτικές Οργανώσεις σε αυτόν τον διακανονισμό, τον οποίο θεωρώ ως ένα μεγάλο βήμα επίλυσης αυτού του τεράστιου προβλήματος που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο, εν μέσω μάλιστα των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Το ότι καταλήξαμε στο εφάπαξ ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ, αντί του ποσού των 39 εκατομμυρίων ευρώ που θα δινόταν σε ένα βάθος χρόνου, πιστεύω ότι είναι υπέρ των αγροτών γιατί καλύπτει το 54% του επιλέξουμε ποσού των αγροτικών χρεών, στο σύνολο δηλαδή των 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπογραμμίζω ότι θα υπάρξει συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με τις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα, προκειμένου να επέλθει ένας ακόμα πιο σωστός διακανονισμός για το υπόλοιπο του ποσού των χρεών , το οποίο ανέρχεται, περίπου, σε 29 εκατομμύρια ευρώ, στο σύνολο του ποσού των 63 εκατομμυρίων ευρώ που ανέφερα προηγουμένως.

Συνεπώς, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ξεκινά από βάθος χρόνου. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια υλοποιεί μια προεκλογική εξαγγελία της, εν μέσω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο αν λάβει κανείς υπόψη πόσα χρόνια πριν βρισκόταν αυτό το θέμα σε εκκρεμότητα».

Τέλος, σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και για τη θετική κατάληξη του όλου θέματος.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς