Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


O Υπουργός Γεωργίας κ. Πολυνείκης μελέτησε προβλήματα του Κλάδου της Πατατοκαλλιέργειας - 21/07/2008


Το θέμα των επιπτώσεων της ανομβρίας στην πατατοκαλλιέργεια συζήτησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Πολυνείκης σε συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και των πατατοπαραγωγών. Στη συνάντηση πήραν μέρος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η αντιπροσωπεία πληροφόρησε τον κ. Υπουργό ότι η ανομβρία που έπληξε τον τόπο είχε σοβαρές επιπτώσεις στην πατατοκαλλιέργεια, την περίοδο 2007 – 2008, με αποτέλεσμα τη μείωση της καλλιεργηθείσας έκτασης, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών.

Με αυτά τα δεδομένα, η αντιπροσωπεία ζήτησε την οικονομική στήριξη των πατατοπαραγωγών, καθώς και τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των συνεπειών τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Υπουργός κ. Πολυνείκης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της προς κάθε κατεύθυνση για την εξασφάλιση στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπίσουμε την τραγική κατάσταση που περνά ο τόπος ως αποτέλεσμα της ανομβρίας. Συναφώς ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι στα πλαίσια της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, την περασμένη Δευτέρα, για το θέμα αυτό είχε συνομιλίες με την Επίτροπο Γεωργίας κα Boel, την Επίτροπο Περιφερειών κα Hubner, την Επίτροπο Υγείας κα Ανδρουλα Βασιλείου και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα. Πρόκειται, είπε, για μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί τον Σεπτέμβριο ώστε να φθάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και επιπτώσεις στον υδροφορέα των Κοκκινοχωριών από τη συνέχιση της καλλιέργειας της πατάτας υπό συνθήκες ακόμη μιας άνομβρης χρονιάς. Συναφώς τονίστηκε ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία η επιπτώσεις στον υδροφορέα θα είναι ανυπολόγιστες.

Τέλος, τονίστηκε ότι ο ΟΓΑ θα παραχωρήσει στους πατατοκαλλιεργητές, μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκαταβολή ύψους €250 ανά τόνο έναντι ζημιών που υπέστησαν από καιρικά φαινόμενα.
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ