Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΥΓΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ - 07/09/2005

Κλάδος Προστασίας Φυτών στο Τμήμα Γεωργίας
Η Μεσογειακή μύγα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς των φρούτων στο νησί μας. Τα σκουλήκια της κατατρώγουν τους καρπούς και προκαλούν το λιώσιμο τους. Η γνώση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και του βιολογικού κύκλου του εντόμου, από τους φρουτοπαραγωγούς, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Στο άρθρο αυτό δίνονται οι αναγκαίες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού εχθρού των φρούτων.
Tι είναι η Μεσογειακή μύγα

Η Μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata-Wield) ανήκει στην τάξη των Διπτέρων, δηλαδή στην ομάδα των μυγών. Το τέλειο έντομο έχει μήκος 5 χιλ. και είναι λίγο μικρότερο της οικιακής μύγας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα φτερά του είναι σχεδόν διαφανή με πολλές καστανές και μαύρες κηλίδες. Ζει συνήθως και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18°-35° Κελσίου. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν ιδιαίτερα τη Μεσογειακή Μύγα. Περιορίζεται όμως η δραστηριότητα και γονιμότητα της το χειμώνα, καθώς και το καλοκαίρι που επικρατούν πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται ενόσω υπάρχουν ώριμα φρούτα. Μετά τη γονιμοποίηση μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 300 αυγά σε ομάδες κάτω από τη φλούδα των φρούτων.

Οι προνύμφες (σκουλήκια) που θα εκκολαφθούν θα μπουν στη σάρκα των φρούτων και θα αρχίσουν να την κατατρώγουν. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον προσβεβλημένο καρπό, ο οποίος στο μεταξύ πιθανόν να πέσει από το δέντρο και εισέρχονται στο έδαφος για να χρυσαλλιδωθούν. Από τις χρυσαλλίδες στη συνέχεια βγαίνουν τα τέλεια έντομα, δηλαδή οι μύγες που θα επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο συμπληρώνεται μια γενιά, δηλαδή επαναλαμβάνεται ο κύκλος ζωής του εντόμου σε διάστημα 22 ημερών, ενώ ο αριθμός των γενιών της, στην Κύπρο, σ΄ένα χρόνο κυμαίνεται από 6-8.
Ζημιές που προκαλεί

Η Μεσογειακή μύγα προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, τα χρυσόμηλα, τα καϊσιά, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα μέσπιλα, τα σύκα, τα ρόδια, τους λωτούς, τις καβάφες και άλλα φρούτα.

Τα σκουλήκια της Μεσογειακής μύγας κατατρώγουν τους καρπούς των φρούτων, προκαλώντας σ΄αυτούς λιώσιμο. Αποτέλεσμα της όλης προσβολής είναι η καταστροφή της παραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.
Μέτρα καταπολέμησης της Μεσογειακής μύγας

Στόχος πρέπει να είναι η προστασία των καρπών από την έναρξη της ωρίμανσής τους.

Τονίζουμε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση του προβλήματος αρχίζουν από την περίοδο που τα φρούτα αλλάσσουν το χρώμα τους, από πρασινωπό προς το κίτρινο ή πορτοκκαλόχρουν κτλ.

α. Βιολογική καταπολέμηση (Φυσικοί Εχθροί)

Η βιολογική καταπολέμηση, δηλαδή η χρήση φυσικών εχθρών είναι μια μέθοδος καταπολέμησης που δίνει καλά αποτελέσματα σε αρκετά έντομα.

Στην περίπτωση της Μεσογειακής μύγας δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί τόσο αποτελεσματικοί ώστε να καταπολεμούν ικανοποιητικά το έντομο αυτό. Για το λόγο αυτό ο παραγωγός δεν μπορεί να στηριχθεί στη μέθοδο αυτή για προστασία της παραγωγής του.

β. Χημική καταπολέμηση με τη βοήθεια παγίδων

Για εφαρμογή της μεθόδου αυτής χρησιμοποιούνται δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι η αλλαγή του χρώματος του φρούτου και το δεύτερο είναι η χρήση παγίδων με ειδική ελκυστική ουσία, τριμετλούρ, και παγίδων με φερομόνες, για εξακρίβωση της παρουσίας και διακύμανσης του πληθυσμού του εντόμου.

Οι επιθεωρήσεις των παγίδων γίνονται κάθε εβδομάδα. Όταν συλλαμβάνονται 7 μύγες/παγίδα/εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός. Όταν υπάρχει ψηλός πληθυσμός κατά την αλλαγή του χρώματος των φρούτων συστήνεται πρώτα η διενέργεια ενός καθολικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο συνθετικό Πυρεθροειδές εντομοκτόνο ή Μαλάθειο, η Σπινοσάτ (Τρέισερ). Στη συνέχεια εφαρμόζονται δολώματα (δολωματικοί ψεκασμοί-παγίδες). Η επιτυχία της εφαρμογής των δολωμάτων βασίζεται στην ομαδική καταπολέμηση. Συνήθως οι δολωματικοί ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε 7-10, μέρες σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες και μετά από βροχή.

Για τους δολωματικούς ψεκασμούς συστήνεται Μαλάθειο 50% βρέξιμη σκόνη στη δόση των 250-300 γρ. μαζί με 150-300 κυβ. εκατ. Υδρολελυμένες Πρωτεΐνες, σε 10 λίτρα νερό.

Εκτός από το Μαλάθειο, για την παρασκευή δολωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το εντομοκτόνο Σπινοσάτ (Τρέισερ) 5 κυβ. εκατ. μαζί με 150-300 κυβ. εκ. Υδρολ. Πρωτεΐνες σε 10 λίτρα νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης το έτοιμο δόλωμα Σαξές: 1 λίτρο σε 9 λίτρα νερό.

Οι δολωματικοί ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται στη νοτιοδυτική πλευρά του δέντρου δηλαδή εκεί που ο φωτισμός υπάρχει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, σε χονδρές σταγόνες (300 κυβ. εκ. ψεκαστικό υλικό) και να καλύπτουν επιφάνεια 1 τετρ. μέτρο. Το σύστημα που πρέπει να ακολουθείται είναι ένα δέντρο να ψεκάζεται και το επόμενο να μένει αψέκαστο ή μια σειρά δέντρων να ψεκάζεται και της επόμενης σειράς τα δέντρα να μένουν αψέκαστα.

Για να εξασφαλίζονται καλύτερα αποτελέσματα, εκτός από όσα αναφέρθηκαν, πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοφαρμάκων και οι γεωργοί να συμβουλεύονται το γεωπόνο της περιφέρειας τους.

Οι ψεκαστές, επίσης, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα, όπως να φορούν κατάλληλη στολή και μάσκα κτλ., ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα.

γ. Μέθοδος στείρωσης των εντόμων

Με τη μέθοδο αυτή στειρώνονται με ατομική ενέργεια τα αρσενικά τέλεια έντομα και απελευθερώνονται στους οπωρώνες.

Πειράματα με τη μέθοδο αυτή έγιναν στην Κύπρο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σταμάτησαν όμως λόγω της τουρκικής εισβολής.


-----------------------------------------

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


Σεπτέμβριος, 2005
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ