Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Κλάδος Οπωροκηπευτικών


2021 – Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2021 το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (IYFV 2021). O Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO) είναι ο κύριος οργανισμός για τον εορτασμό του έτους σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς και φορείς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Το IYFV 2021 είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μίας υγιεινής και ποικιλόμορφης διατροφής. Προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα αφθονία θρεπτικών συστατικών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων από έναν αριθμό ασθενειών. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά αυτά οφέλη, δεν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Με την ανακήρυξη του 2021 ως Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών, ρίχνουμε μία προσεκτική ματιά σε έναν κρίσιμο τομέα και ζητούμε την υιοθέτηση μίας περισσότερο ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγή και την κατανάλωση που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Μία σημαντική στιγμή στο Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών θα είναι η Διάσκεψη για τα Διατροφικά Συστήματα, όπου θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να εντείνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να γίνουν τα διατροφικά συστήματα πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και χωρίς να αποκλείουν κανέναν.

Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή με τις ακόλουθες προτεινόμενες δράσεις για το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών

• Αναρτήσεις προβολής στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωργίας και του Ινστιτούτου Γεωργικών ερευνών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και σε ιστοσελίδες Ομάδων/Οργανώσεων παραγωγών και φορέων εμπορίας φρούτων και λαχανικών,
• Ένταξη του Επίσημου Σήματος της Οργάνωσης για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) στο υποσέλιδο των υπηρεσιακών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων του προσωπικού του Τμήματος Γεωργίας, καθώς και η δημιουργία και ανάρτηση σχετικών πανό σε περίοπτες θέσεις εντός του ΥΓΑΑΠ, του Τμήματος Γεωργίας και σε σχετικές εκδηλώσεις αυτών,
• Ανακοινώσεις σε σχολικές μονάδες,
• Διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών με θεματική ενότητα σχετική με τα φρούτα και λαχανικά σε συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας, Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,
• Συνεργασία με το Σύνδεσμο Διατροφολόγων Κύπρου για δραστηριότητες προβολής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
No documents found


Τεχνικός Έλεγχος Ψεκαστήρων

Ενιαία Ψηφιακή Θύρα

Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

Χαλλουμι

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Μητρώο Ψεκαστήρων Αριάδνη

ΑΡΙΑΔΝΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Banner Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων

Παρουσιάσεις εκπαιδεύσεων

BREXIT

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ COVID

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

Αν δεις καπνό ή φωτιά

FACEBOOK

ΑΓΡΟΚΥΠΡΟΣ