Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΤΙΜΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΟΥΡΗ-ΞΥΛΟΥΡΙΚΟΥ ΣΤΟΝ
ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΥΛΙΚΟΥΣ - 03/08/2005


Aισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής όταν παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή, στην οποία είχατε την ευγενική καλοσύνη να με καλέσετε.

Κι’ αυτό γιατί μου δίνεται η ευκαιρία, μιας άμεσης επαφής με τον κόσμο της υπαίθρου μας σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της καθημερινής ρουτίνας, που στην πίεση του περιορισμένου χρόνου, μας στερεί τη δυνατότητα μιας άμεσης επαφής και επικοινωνίας.

Σήμερα όμως, η ευχαρίστηση μου είναι ιδιαίτερη και η χαρά μου ξεχωριστή, αφού η εκδήλωση είναι κοινή από τις έντεκα Κοινότητες του συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου, μιας πολύ χαρακτηριστικής περιοχής της αγροτικής μας υπαίθρου και έχει σαν επίκεντρο ένα από τα πιο παραδοσιακά μας προϊόντα - την Κουμανταρία.

Είναι δε η Κουμανταρία ίσως το αρχαιότερο όνομα Κρασιού που βρίσκεται ακόμα σε χρήση, παγκόσμια. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες με το όνομα αυτό να είναι σε χρήση τουλάχιστο από το 12ο αιώνα, παρόλο που το είδος αυτό του κρασιού παραγόταν στην Κύπρο πολύ πιο πριν. Τόση δεν ήταν η σημασία που είχε, που στη Βενετία απαλλασσόταν από εισαγωγικούς δασμούς γιατί εθεωρείτο τονωτικό - κάτι σαν φάρμακο.

Στην κατοχύρωση αυτού του παραδοσιακού μας προϊόντος δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή και μέσα από τις διαχειριστικές Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατορθώσαμε, στα πλαίσια του νέου κανονισμού της Ε.Ε. (1429/2004) να αναγνωριστεί η ονομασία ’’Κουμανδαρία‘‘ σαν αυτούσια ονομασία χωρίς να είναι ανάγκη να αναγράφονται ενδείξεις όπως οίνος ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτό το δικαίωμα έχουν ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα για δικά τους κρασιά και κανένα από τα νέα κράτη-μέλη.

Σας συγχαίρω θερμά για τις προσπάθειες σας για καθιέρωση αυτού του φεστιβάλ σε ένα ετήσιο θεσμό που ολοένα εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται. Είμαι δε σίγουρος πως θα μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε ένα γεγονός σημαντικό τόσο για τους Κύπριους, μα και τους ξένους επισκέπτες μας.

Εκτός από τη σημασία της εκδήλωσης αυτής για την προώθηση του παραδοσιακού μας αυτού προϊόντος, οι εκδηλώσεις αυτού του περιεχομένου είτε ως φεστιβάλ, είτε ως ετήσιοι χοροί ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που πυκνώνουν με την πάροδο του χρόνου στις κοινότητες της υπαίθρου μας, διαδραματίζουν και ένα άλλο ιδιαίτερο ρόλο. Αυτό της διατήρησης της παράδοσης. Συντελούν στο να κρατηθούν άρρηκτοι οι δεσμοί και να μείνει συνεκτικός ο κοινωνικός ιστός στις Κοινότητες της Υπαίθρου μας. Έχουν, ακόμα, τη δική τους ζωογόνο επίδραση στο να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρο μας.

Στο στόχο αυτό, να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος μας, το κράτος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Κι’ αυτό γιατί πιστεύουμε πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Στα πλαίσια αυτά και υιοθετώντας τη νέα, αναδιαμορφωμένη, πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2004-2006, που ακριβώς στόχο έχει τη διατήρηση ζωντανής της υπαίθρου μας, μέσω μιας σειράς μέτρων και προγραμμάτων που δεν αφορούν μόνο τη γεωργική ανάπτυξη αλλά αφορούν γενικότερα την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Ειδικά όμως για την αμπελουργία, που αποτελεί την κύρια απασχόληση των Κοινοτήτων της περιοχής, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της αμπελουργίας που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει σφαιρικά τα προβλήματα του τομέα.

Σίγουρα, όμως, ο χώρος και η περίσταση δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ και να αναλύσω την αγροτική μας πολιτική κάτι για το οποίο είχαμε και θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά. Έτσι, κλείνω το σύντομο μου χαιρετισμό συγχαίροντας για άλλη μια φορά τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης, στις άοκνες προσπάθειες των οποίων οφείλει την επιτυχία της.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς