Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Μέτρα για την καταπολέμηση του Σηριβιδιού - 10/10/2005


Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, πληροφορεί του καλλιεργητές λαχανικών, ανθοκομικών, αρωματικών φυτών και πατάτας ότι την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε προσβολή από σηριβίδι σε διάφορες φυτείες. Γι΄ αυτό, προτρέπονται να παρακολουθούν τις φυτείες τους και εάν κριθεί αναγκαίο να λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης του.

Διευκρινίζεται ότι ο σηριβίδι είναι ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς των λαχανικών, αρωματικών, ανθοκομικών φυτών, της πατάτας, του τριφυλλιού και άλλων φυτών, στα οποία προκαλεί αυτή την περίοδο σημαντικές ζημιές όταν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα.

Το σηριβίδι, στην τέλεια του μορφή είναι μια νυχτόβια πεταλούδα. Το σκουλήκι (προνύμφη) του εντόμου τρώει τα φύλλα προκαλώντας ακανόνιστες τρύπες. Στην περίπτωση των φυλλωδών λαχανικών και του τριφυλλιού μειώνει άμεσα την παραγωγή, ενώ στην περίπτωση των πατατών μειώνει το βάρος των κονδύλων. Στα γαρίφαλα, η μείωση της παραγωγής είναι άμεση, γιατί το σκουλήκι τρυπά το μπουμπούκι, μπαίνει μέσα στο γαρίφαλο και το κατατρώγει.

Σε φυτείες που παρατηρείται προσβολή οικονομικής σημασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψεκασμούς τα εντομοκτόνα Τρέισερ, Στιούαρτ, Μάτς, Νομόλτ, Χλωρπιριφός (Ντουρσπάν, Πιρινέξ, Πιροφάν κ.ά.) Μεθομίλ (Λανέιτ, Λανέξ, Μεθαβίν κ.ά) Λαρβίν και Μετοσίπ. Τα εντομοκτόνα αυτά πρέπει να εναλλάσσονται για να αποφευχθεί η ανάπτυξη συνθεκτικότητας στο έντομο.

Τονίζεται ότι πρέπει να επιλέγονται εντομοκτόνα ασφαλή στον άνθρωπο, στα ζώα και στα ωφέλιμα έντομα.

Καλά αποτελέσματα δίνει επίσης η χρήση έτοιμων δολωμάτων ή η χρήση δολωμάτων που ετοιμάζονται με ένα εντομοκτόνο μαζί με πίτουρα και ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν τα σκουλήκια του σηριβιδιού είναι αρκετά αναπτυγμένα. Συστήνεται όπως το δόλωμα χρησιμοποιείται τις απογευματινές προς βραδινές ώρες μετά από πότισμα.

Παρασκευή δολώματος

10 -12 κιλά μουσκεμένα πίτουρα.
300 κ.εκ. Χλωρπυριφός υγρό ή Μεθομύλ ή άλλο εντομοκτόνο στην αναλογία που συστήνει
ο κατασκευαστής.
1 κιλό διαλυμένη ζάχαρη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε εντομοκτόνο να επιλέγεται ανάλογα με τη φυτεία που αναγράφεται στην ετικέτα και το χρόνο ασφάλειας.

Συμβουλεύονται οι καλλιεργητές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με τα υπολείμματα και να διασφαλιστεί η υγεία του χρήστη και του καταναλωτή, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η χρήση του Χλωρπυριφός στα Φυλλώδη Λαχανικά (δέσμης) και Αρωματικά Φυτά.10 Οκτωβρίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,
ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
FACEBOOK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου»

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς

Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ