Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Αγρομετεωρολογικό Δελτίο Μαρτίου 2021 - 10/03/2021 03:06:04 μ.μ.

Αγρομετεωρολογικό Δελτίο Μαρτίου

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, στην προσπάθεια του για αγρομετεωρολογική υποστήριξη της γεωργίας στον τόπο, εκδίδει εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Το δελτίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα κλιματικά χαρακτηριστικά του μήνα, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα και στο τρίτο μέρος παρατίθενται προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία προηγούμενων μηνών. Προκειμένου για τη κατανόηση των χρησιμοποιούμενων μετεωρολογικών όρων αναρτάται στη ιστοσελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας και κατάλληλο γλωσσάρι μετεωρολογικών όρων. Το δελτίο αναρτάται επίσης στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας και ανανεώνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του είναι συνεχής.Κλιματολογικά στοιχεία ΜαρτίουΟ Μάρτιος ο οποίος αναλύεται κλιματικά πιο κάτω, αποτελεί τον πρώτο μήνα της μεταβατικής περιόδου, από τη ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού. Ο Μάρτιος όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνία (Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου) χαρακτηρίζεται από καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, λόγω του συνδυασμού των δυναμικών αιτίων με τη θερμική αστάθεια. Γενικά ο Μάρτιος (όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνιαία περίοδος) χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο και από επεισόδια σκόνης τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.
Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Μαρτίου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί σταθμοί.Εποχική πρόγνωση για το ΜάρτιοΟ Μάρτιος, στην εποχική πρόγνωση, φαίνεται ότι θα είναι σχετικά θερμότερος του κανονικού. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό είναι κάπως απογοητευτικό αφού αναμένεται να κυμανθεί στα νότια και ανατολικά του νησιού κάτω από 50% του κανονικού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί από 50% μέχρι 75% του κανονικού για την εποχή. Αυτό το χαρακτηριστικό, του χαμηλού δηλαδή αθροιστικού ύψους βροχής, είναι χαρακτηριστικό και για ολόκληρη τη γύρω περιοχή (*).

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία ΦεβρουαρίουΑπό τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, φαίνεται ότι ο Φεβρουάριος ήταν θερμότερος του κανονικού. Καταγράφηκαν βέβαια και ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες σε όλους γενικά τους σταθμούς, όπως στον Πρόδρομο με ψηλότερη ημερήσια μέγιστη 17.5°C (με την κανονική να είναι 6.7°C) και την Πόλη Χρυσοχούς με ψηλότερη ημερήσια μέγιστη 25.6°C (με την κανονική να είναι 16.3°C). Παρατηρήθηκαν και πολλές ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες (με θετική απόκλιση πέραν των 4°C από τις κανονικές). Ενδεικτικές είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στον Πρόδρομο, όπου σημειώθηκε ψηλότερη ημερήσια ελάχιστη 15.6°C (κανονική 7.1°C) και 7.7°C (κανονική 0.5°C) αντίστοιχα.
Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Φεβρουάριος δεν κατέγραψε ουσιαστική αθροιστική βροχή, με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί σημαντική απόκλιση από την κανονική. Όπως φαίνεται και από τον πιο κάτω χάρτη κατανομής της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το Φεβρουάριο, η μέση επιφανειακή κατανομή έφτασε μόλις το 18.9mm ή 27% της κανονικής του μήνα. Στις 2-3, 15-19 και στις 25 του Φεβρουαρίου σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βάση των προκαταρκτικών δεδομένων, χαλάζι σημειώθηκε στις 15 του μήνα, ενώ φαίνεται ότι είχαμε 4 μέρες χιονιού, στις 15-18 του μήνα. Για τις ημερομηνίες 15-16 του Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση ΕΜΜΑ που αφορούσε βροχές και καταιγίδες, ενώ για τις ημερομηνίες 17-18 του Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση ΕΜΜΑ που αφορούσε χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέση σχετική υγρασία το πρωί κυμάνθηκε μεταξύ του 56-78%.Στοιχεία Εξάτμισης και Ηλιοφάνειας Ιανουαρίου


Για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των υφιστάμενων καλλιεργειών παρατίθεται πίνακας με τα δεδομένα εξάτμισης και ηλιοφάνειας για επιλεγμένους και πάλι μετεωρολογικούς σταθμούς τα οποία αντιστοιχούν στο μήνα Ιανουάριο.Για σκοπούς καλύτερης εποπτείας της κατανομής της βροχής παρουσιάζεται πιο κάτω χάρτης της Κύπρου με τη γεωγραφική κατανομή της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το μήνα Φεβρουάριοκαθώς και χάρτης με την γεωγραφική κατανομή του κλιματικού (κανονικού) ύψος βροχής Φεβρουάριου την κλιματική περίοδο 1981-2010.


(*) Αναφέρεται ότι σε μερικές περιπτώσεις έχει επισημανθεί αστοχία στην πρόγνωση του εποχικού μοντέλου στην αθροιστική βροχή, γι’ αυτό και παρουσιάζεται με κάθε επιφύλαξη.Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Αγρομετεωρολογικό Δελτίο Μαρτίου 2021.pdf (Μέγεθος Αρχείου: 581,29Kb)
ΑΡΙΑΔΝΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΑΓΡΟΚΥΠΡΟΣ

FACEBOOK

Απογραφή Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ COVID

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ

Μητρώο Ψεκαστήρων Αριάδνη

Πολλαπλή Συμμόρφωση

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

ΚΑΠ μετά το 2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο