Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΤΙΜΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 14ης ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ - 13/10/2005


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που εγκαινιάζουμε σήμερα την 14η Παγκύπρια Γεωργική Έκθεση, μια Έκθεση που έχει γίνει πλέον θεσμός και η οποία διοργανώνεται ανελλιπώς ανά διετία, τα τελευταία 28 χρόνια, ελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η Παγκύπρια Γεωργική Έκθεση απευθύνεται κυρίως προς τους αγρότες και τις αγρότισσες, καθώς και προς εκείνους που έχουν άμεση ή έμμεση ενασχόληση με τη γεωργία, κτηνοτροφία, την αλιεία και τον ευρύτερο γεωργικό τομέα, καθώς και το περιβάλλον, στοχεύοντας στο να τους γνωρίσει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η φετινή Παγκύπρια Γεωργική Έκθεση, έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα από άλλες χρονιές. Είναι η πρώτη γεωργική έκθεση η οποία διοργανώνεται μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κύπριος πολίτης και αγρότης είναι και Ευρωπαίος πολίτης και αγρότης και συμβαδίζει πλέον με τα δεδομένα και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, η φετινή Παγκύπρια Γεωργική Έκθεση διευρύνοντας τους στόχους και τα σύνορά της, έλαβε ένα πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, απευθυνόμενη και σε χώρες/μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε οργανισμούς και εταιρείες, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο γεγονός αυτό.

Καλωσορίζουμε στη διοργάνωσή μας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας έκανε την τιμή να συμμετάσχει στην Έκθεση με δικό της περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζονται προϊόντα, σε ειδικές προθήκες, που έχουν την Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, όλων των χωρών μελών της.

Η Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Mariann Fischer Boel, η οποία προσκλήθηκε να είναι μαζί μας, ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά, αλλά δυστυχώς, υπηρεσιακές υποχρεώσεις που προέκυψαν την τελευταία στιγμή δεν της το επέτρεψαν τελικά.

H Ευρωπαϊκή συμμετοχή, με ξεχωριστό περίπτερο με τα προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας, δίνει μια νέα διάσταση στην Έκθεσή μας και οριοθετεί την πορεία της γεωργίας μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, στις οποίες η ποιότητα αλλά και η ασφάλεια των τροφίμων έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Για να αντιμετωπίσει ο γεωργικός μας τομέας τις νέες προκλήσεις και για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες συνθήκες, πρέπει να αναδομηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα και ιδιαίτερα οι γεωργοί να συνειδητοποιήσουμε και να ανταποκριθούμε με επάρκεια, ο καθένας στο δικό του ρόλο.

Το κράτος, διαδραματίζοντας το δικό του ρόλο και με στόχο την ομαλή μετάβαση από το προηγούμενο καθεστώς του προστατευτισμού στη νέα κατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού, διεκδίκησε και διασφάλισε το δικαίωμα παραχώρησης μετενταξιακής βοήθειας από εθνικούς πόρους ώστε, σε γενικές γραμμές, να μην υπάρξει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, στο μεταβατικό, κρίσιμο στάδιο.

Επιπρόσθετα, μέσω του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 επιχειρήθηκε η τόνωση του γεωργικού τομέα με την εφαρμογή μέτρων για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των διαφόρων κλάδων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με βάση την εμπειρία του χρόνου που πέρασε, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αλλά και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας παρέχει η αναδιαμορφώμενη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα προχωρήσουμε στη χάραξη της πορείας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Ήδη, άρχισε για το σκοπό αυτό ο δημόσιος διάλογος για την ανάδειξη των θεμάτων προτεραιότητας και χάραξη των γραμμών δράσης.

Πέρα από το στόχο της ενημέρωσης του αγρότη για τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας και τις εφαρμογές τους, ένας άλλος βασικός στόχος της Παγκύπριας Γεωργικής Έκθεσης είναι η προώθηση της εμπορίας πρωτογενών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, καθώς και η προβολή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξίσου σημαντικός στόχος, είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και του κοινού γενικότερα όσον αφορά τις εξελίξεις στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και βιολογικής γεωργίας, τομείς που αναπτύσσονται με αλματώδη ρυθμό και συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση τους δίδει πλέον πρωταρχική σημασία.

Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου για υπαλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης, όπως είναι ο αγροτουρισμός, η χειροτεχνία κ.ά.

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία μου, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα για τη διοργάνωση της 14ης Παγκύπριας Γεωργικής Έκθεσης.

Την Οργανωτική Επιτροπή της 14ης Παγκύπριας Γεωργικής Έκθεσης για τις προσπάθειες και το ζήλο που επέδειξε ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το γεγονός, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Συνεργατικό Κίνημα, τις Αγροτικές Οργανώσεις και τους ιδιώτες εκθέτες.

Με την ευκαιρία αυτή καλωσορίζω ιδιαίτερα τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας που συμμετέχουν στη φετινή μας διοργάνωση.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μας τίμησε φέτος, για πρώτη φορά, με την παρουσία της στην Έκθεση, καθώς και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, για τη συνεισφορά τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω, τέλος, στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την πολύτιμη συνεισφορά τους και τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της 14ης Παγκύπριας Γεωργικής Έκθεσης.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς