Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΤΙΜΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ “ΠΕΝΤΑΣΧΟΙΝΟΣ”, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
- 03/08/2005


Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση, που ένα μήνυμα στέλλει: Πως ο λαός μας, κόντρα στις τόσες αντιξοότητες, αντιστέκεται, ζει και δημιουργεί.

Κατ’ αρχήν οφείλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Λαογραφικό Όμιλο ’’Πεντάσχοινος‘‘ και σε όλους όσοι συντέλεσαν ώστε η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί, με στόχο να γίνει θεσμός στην Κοινότητα σας.

Θεωρώ αυτού του είδους τις εκδηλώσεις - και έτσι είναι - σαν τον κρίκο εκείνο που μας δένει γερά με τις ρίζες και την παράδοσή μας και δεν αφήνει ξενόφερτα ήθη να μας παρασύρουν.

Είναι ακόμα, οι εκδηλώσεις αυτές μια ευκαιρία για σύσφιξη των δεσμών και τόνωση των θεσμών που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως τόπος και ως λαός. Είναι φραγμός σε κάθε ξενόφερτο και μια μορφή αντίστασης στην αλλοτρίωση. Μαρτυρούν ακόμα οι εκδηλώσεις αυτές πως ξέρουμε να σεβόμαστε το παρελθόν, να αξιοποιούμε δημιουργικά το παρόν και να ατενίζουμε με πίστη το μέλλον.

Μέσα από το πρόγραμμα, της εκδήλωσης που ετοιμάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και πιο ειδικά με την έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων, θα έχουμε οι πιο παλιοί την ευκαιρία να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας και να αναπολήσουμε στιγμές αξέχαστες από το παρελθόν. Από ένα κόσμο τόσο νοσταλγικό μα και τόσο άγνωστο σήμερα.

Θα έχουμε όμως, ταυτόχρονα, και την ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, κάτι που ίσως οι καθημερινές σκοτούρες και ενασχολήσεις δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Θα έχουν έτσι τα παιδιά μας και οι νεότεροι την ευκαιρία να δουν και να ψηλαφίσουν τα αντικείμενα και τα σύνεργα των παππούδων και των προπάππων τους, τότε που το δρεπάνι γινόταν ένα με το χέρι του θεριστή και μέρες και μήνες ιδροκοπούσαν μαζί για να μαζέψουν την ευλογία της γης, τότε που το αλέτρι έσκιζε με αγάπη τη γη ακολουθώντας το αργό βάδισμα του ζευγαριού, τότε που το ψυχρό σίδερο και οι απρόσωπες μηχανές δεν είχαν μπει φραγμός ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η έκθεση φωτογραφιών από τις πρόσφατες ανασκαφές στην κοινότητα στα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης μας πάει ακόμα ένα βήμα πίσω, μας συνδέει με το απώτερο μας παρελθόν και μαρτυρά την ιστορική συνέχεια στο χώρο αυτό, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Αναπόσπαστο φυσικά στοιχείο αυτού του είδους των εκδηλώσεων αποτελεί και το μουσικο-χορευτικό μέρος, που μας ξαναφέρνει νοσταλγικά στη μνήμη μουσικά ακούσματα μιας άλλης εποχής, τόσο πρόσφατης μα και τόσο ξεχασμένης.

Χωρίς αμφιβολία εκδηλώσεις όπως η σημερινή συντελούν στο να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος μας, κάτι που αποτελεί και επιδίωξη του κράτους, το οποίο ειδικά μέσα από το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί έργα και δράσεις που ακριβώς αυτό το στόχο έχουν. Να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος μας και να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πολυσήμαντο της ρόλο που σχετίζεται με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος και της συντήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Με συναισθήματα απέραντης αγάπης και εκτίμησης στο έργο που επιτελείτε, ολοκληρώνω το σύντομο μου χαιρετισμό, συγχαίροντας για άλλη μια φορά τους οργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους και την άρτια οργάνωσή της.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς