Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Ο Υπουργός κ. Φωτίου μελέτησε προβλήματα που προέκυψαν
από το Παγκύπριο Αμπελουργικό Συνέδριο - 14/08/2006


Τα διάφορα αιτήματα και διαπιστώσεις που προέκυψαν από το Παγκύπριο Αμπελουργικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Όμοδος, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτης Φωτίου σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία των Αγροτικών Οργανώσεων. Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος Γεωργίας και του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι η αμπελοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης λόγω των νέων δεδομένων που δημιούργησε η ένταξη μας στην Ε.Ε. και η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, γι΄ αυτό και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Υπουργού ώστε με τα κατάλληλα μέτρα να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει και να συνεχίσει το σημαντικό του ρόλο.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα από το διάλογο και τη σωστή επικοινωνία θα επιλυθούν τα προβλήματα των γεωργών μας. Οι αμπελουργοί μας, τόνισε ο κ. Υπουργός, είναι μια ευαίσθητη ομάδα γεωργών για την οποία η Κυβέρνηση νοιάζεται όπως νοιάζεται και για όλες τις τάξεις των γεωργών μας. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει Στρατηγικό Σχέδιο για την Αμπελουργία μέσα από το οποίο προωθείται η επίλυση πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο Παγκύπριο Αμπελουργικό Συνέδριο. Μέσα από το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο υπάρχουν πολλά μέτρα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, τονίζοντας ότι το Σχέδιο αυτό αναθεωρείται συνεχώς ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες βελτίωσης της αμπελουργίας μας, αξιοποιώντας κονδύλια από κοινοτικού και άλλους πόρους.

Σε τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο της κυπριακής αμπελουργίας, την ανάγκη στήριξης της για τη βελτίωση της ποιότητας των οίνων μας και την ανάγκη ύπαρξης στενής συνεργασίας μεταξύ αμπελουργών και οινοπαραγωγών.

Τέλος, ο Υπουργός κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει νέα συνάντηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις στην παρουσία και της Επιτροπής των αμπελουργών που επιλέγηκε κατά τη διάρκεια του Αμπελουργικού Συνεδρίου, οπότε θα συζητηθούν σε βάθος όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει ακόμη μια σύσκεψη με τις Αγροτικές Οργανώσεις για σε βάθος συζήτηση και αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Αμπελοκαλλιέργειας.


10 Αυγούστου, 2006.
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς