Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας

Ανακοινώσεις


Φυτοπροστατευτική ανακοίνωση - Ο ψευδόκοκκος της φραγκοσυκιάς, Dactylopius opuntiae - 28/12/2016

Φυτοπροστατευτική ανακοίνωση
Ο ψευδόκοκκος της φραγκοσυκιάς, Dactylopius opuntiae

Προς τους καλλιεργητές φραγκοσυκιάς,
Το Τμήμα Γεωργίας επιθυμεί να σας πληροφορήσει ότι έχουν εντοπιστεί προσβολές από το έντομο Dactylopius opuntiae σε φραγκοσυκιές (παπουτσοσυκιές) στην Επαρχία Αμμοχώστου. Το έντομο αυτό ανήκει στους ψευδόκοκκους και φέρει την ονομασία Dactylopius opuntiae. Το έντομο αυτό προσβάλει αποκλειστικά φυτά της οικογένειας των κακτοειδών με ιδιαίτερη προτίμηση στις φραγκοσυκιές και σε άλλους κάκτους του γένους Opuntia.
Το έντομο έχει τα γενικά χαρακτηριστικά των κοινών ψευδόκοκκων που προσβάλουν φυτά και δέντρα. Έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα και καλύπτεται από λευκή κηρώδες ουσία, κοινώς γνωστή ως «βαμβακάδα». Χαρακτηριστικό του εντόμου είναι το έντονο κόκκινο χρώμα που φέρει το σώμα των ενήλικων θηλυκών και των ανηλίκων σταδίων (προνυμφών) του εντόμου.
Το έντομο έχει πολλές γενεές το έτος και η διάρκεια του βιολογικού του κύκλου καθώς και ο αριθμός των γενεών εξαρτώνται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Εναποθέτει μεγάλο αριθμό αυγών, κόκκινου χρώματος, μέσα στη βαμβακάδα που δημιουργεί. Έρπουσες προνύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά και μετακινούνται σε όλα τα μέρη του φυτού.
Ο άνεμος και οι ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. καλλιεργητικές φροντίδες, εμπορία προσβεβλημένων καρπών) συμβάλλουν σημαντικά στη μετακίνηση και διασπορά του εντόμου σε νέα δέντρα και περιοχές, ενώ δύναται να μεταφερθεί και μέσω ζώων ή πτηνών.
Ενδεικτικό σύμπτωμα της παρουσίας του εντόμου στο προσβεβλημένο φυτό αποτελεί η παρουσία βαβμακάδας που φέρει το ίδιο το έντομο. Τα προσβεβλημένα φυτά δύναται να παρουσιάζουν χλωρώσεις και μαρασμό, ενώ σε έντονες προσβολές ενδέχεται να προκληθεί ξήρανση και νέκρωση των φύλλων και φρούτων, τα οποία τελικά καταρρέουν. Το έντομο έχει την ικανότητα να καταστρέφει ολόκληρο το φυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, μερικές φορές εντός μερικών μηνών. Επιπρόσθετες πληροφορίες για το έντομο παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας.
Το Τμήμα Γεωργίας ενθαρρύνει τους καλλιεργητές όπως σε περίπτωση υποψίας ή εντοπισμού του εντόμου σε φραγκοσυκιές επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δεκέμβριος, 2016
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat Dactylopius notes φωτο Final (002).pdf (Μέγεθος Αρχείου: 703,91Kb)
FACEBOOK

Διεθνές έτος υγείας των φυτών 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

Καθεστώς 16.4 Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων

Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ

Πολλαπλή Συμμόρφωση

ΚΑΠ μετά το 2020

Σχέδια πετρελαίου κίνησης

BREXIT

Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Βιολογική καταπολέμηση της Ποντίκας

Σχέδιο Μεταθέσεων των Εργοδοτούμενων Αορίστου Χρόνου στο Τμήμα Γεωργίας

Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος

Πληροφορίες για εισαγωγές Φυτών/Φυτικών προϊόντων στην Κύπρο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Ηλεκτρονικό εργαλείο οικονομικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων

ΚΟΑ: Κοινή Οργάνωση Αγοράς