Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Γεωργίας
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Συνήθεις Ερωτήσεις

Συνήθεις Ερωτήσεις


Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε μέσω της υποσελίδας "Οι ειδικοί λύνουν τις απορίες σας" της ιστοσελίδας ΑΓΡΟΚΥΠΡΟΣ να λάβετε απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματά σας για όλες τις γεωργικές σας δραστηριότητες. Ανά πάσα στιγμή, βέβαια, για οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία μη διστάσετε να έλθετε σε επαφή με το Γεωπόνο της περιοχής σας ή να τηλεφωνήσετε σε οποιοδήποτε Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Γεωργίας. Ακολουθούν ενδεικτικές ερωταπαντήσεις που έχουν προκύψει από την επικοινωνία μαζί σας.


1. Ποιές είναι οι στρεμματικές αποδόσεις για τα φρέσκα και αποξηραμένα φασόλια, λουβί, μπάμια και κουκιά;
2. Δίνονται επιχορηγήσεις για τη δημιουργία μικρής βιοτεχνίας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (σιουζούκο, γλυκά κουταλιού, τραχανά, κουλούρια στο φούρνο των ξύλων κ.ά.);
3. Επιβάλλεται το κλάδεμα αμπελιού ενός έτους;
4. Πότε εμβολιάζονται η καρυδιά και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος εμβολιασμού της;
5. Πότε και με ποιό φάρμακαο ψεκάζονται οι αμυγδαλιές για να μην καταστρέφονται τα αμύγδαλα από το έντομο ευρυτόμο;




1. Ποιές είναι οι στρεμματικές αποδόσεις για τα φρέσκα και αποξηραμένα φασόλια, λουβί, μπάμια και κουκιά;

Οι αποδόσεις ανά δεκάριο είναι οι ακόλουθες: 1. Φασόλι: α. Φρέκο: 1500 (τα νάνα) και 3000 κιλά (το αναρριχώμενο), β. Ξηρό: 180-250 κιλά 2. Λουβί: α. Φρέσκο: 1500-2000 κιλά, β. Ξηρό: 135-150 κιλά 3. Μπάμια: 2000-3000 κιλά 4. Κουκιά: α. Φρέσκα: 2000 κιλά, β. Ξηρά: 250 κιλά
Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της σελίδας



2. Δίνονται επιχορηγήσεις για τη δημιουργία μικρής βιοτεχνίας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (σιουζούκο, γλυκά κουταλιού, τραχανά, κουλούρια στο φούρνο των ξύλων κ.ά.);

Η δημιουργία μικρής βιοτεχνίας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων επιχορηγείται μέσω του Μέτρου 1.6 (Προστιθέμενη αξία στα γεωργικά και δασοκομικά προϊόντα. Δημιουργία κια εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών και δαοκομικών προϊόντων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το Μέτρο εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εμπορίου από το οποίο μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πληροφορίες (τηλ. επικοινωνίας 22 86 71 54). Ενημερωτικό έντυπο του Μέτρου υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Κυπριακόυ Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (www.capo.gov.cy).
Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της σελίδας



3. Επιβάλλεται το κλάδεμα αμπελιού ενός έτους;

Για τα αμπέλια που είναι ενός έτους επιβάλλεται το κλάδεμα στους δύο οφθαλμούς, εάν έχει αυξηθεί από την περυσινή χρονιά. Επιπρόσθετα, στο υπέργειο μέρος των φυτών της αμπέλου, πρέπει να αφήνονται 1-2 οφθαλμοί και όχι περισσότεροι επειδή με την έκπτυξη των οφθαλμών το φυτό αδυνατεί να θρέψει όλους τους οφθαλμούς, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί κανονικά και ίσως να ξεραθεί.
Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της σελίδας



4. Πότε εμβολιάζονται η καρυδιά και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος εμβολιασμού της;

Η καρυδιά εμβολιάζεται, συνήθως, με ενοφθαλμισμό, το Σεπτέμβριο, και με εγκεντρισμό, που γίνεται νωρίς την Άνοιξη, με εμβόλια στα οποία δεν έχουν εκπτυχθεί οι οφθαλμοί.
Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της σελίδας



5. Πότε και με ποιό φάρμακαο ψεκάζονται οι αμυγδαλιές για να μην καταστρέφονται τα αμύγδαλα από το έντομο ευρυτόμο;

Για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει τον εχθρό αυτό, θα πρέπει να το παρακολουθεί, έτσι ώστε να προβεί σε επεμβάσεις με φάρμακο με τη δραστική ουσία dimethoate, στο κατάλληλο στάδιο (εκκόλαψη εντόμου). Η πρώτη επέμβαση θα πρέπει να γίνει στο στάδιο του πράσινου καρπού και να ακολουθήσουν ακόμη δύο επεμβάσεις σε διαστήματα 20 ημερών.
Κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της σελίδας