Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Ανακοινώσεις


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ανδρέα Δημητρόπουλου, πρώτου Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών - 07/11/2022 08:30:30 am


Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) επιθυμεί να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Ανδρέα Δημητρόπουλου, του πρώτου και μακροβιότερου Διευθυντή του Τμήματος.

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ένας πραγματικά ξεχωριστός επιστήμονας και άνθρωπος, αφήνει πίσω του ένα αξιομνημόνευτο και μεγαλειώδες έργο, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη τόσο για το ΤΑΘΕ όσο και για τις μελλοντικές γενεές.

Ως Διευθυντής στο ΤΑΘΕ, από την ίδρυση του το 1964 έως και το 1998, έθεσε το αποτύπωμά του και θεμελίωσε τον στόχο-προσανατολισμό του Τμήματος σε τρεις πυλώνες: στην ανάπτυξη της αλιείας, στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πάντα προσηλωμένος στην επιστήμη, στην έρευνα, εργάστηκε με αφοσίωση και πάθος, εξερευνώντας τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου, προωθώντας την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και υλοποιώντας παράλληλα μέτρα διαχείρισης για διασφάλιση της βιωσιμότητας των ιχθυαποθεμάτων, την ορθολογιστική διαχείριση και την οικοσυστημική προσέγγιση, αρχές και έννοιες πρωτοπόρες και προοδευτικές.

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος πρωτοστάτησε, επίσης, στη διαμόρφωση σειράς νομοθετημάτων με προοδευτικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, αρχές προχωρημένες για την εποχή αλλά απόλυτα εναρμονισμένες με τις μεγάλες απαιτήσεις του σήμερα.

Με δική του πρωτοβουλία δε, οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971, με βάση τον περί Αλιείας Νόμο. Το 1978, υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Δημητρόπουλου, το ΤΑΘΕ άρχισε να υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών (Sea Turtle Conservation Project), στις παραλίες της Λάρας και της Τοξεύτρας, στη Χερσόνησο του Ακάμα. Το 1989, και πάλι με δική του πρωτοβουλία, οι παραλίες Λάρας και Τοξεύτρας καθορίστηκαν ως προστατευόμενες περιοχές λόγω της σημαντικότητας τους στη φωλεοποίηση των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών που φιλοξενούνται στις κυπριακές θάλασσες.

Το όνομα του Ανδρέα Δημητρόπουλου περιλήφθηκε το 1988 στο “Global 500 Roll of Honour” (1987-2003) του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της πρωτοποριακής έρευνας και της σημαντικής δράσης που ανέπτυξε για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο και τη διατήρηση της Χερσονήσου Ακάμα στην Κύπρο.

Το ΤΑΘΕ εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για όσα μας προσέφερε, δίδαξε και ενέπνευσε.  Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με απόλυτο ζήλο και επαγγελματισμό τιμώντας με αυτό τον τρόπο το όραμα και τη μνήμη του πρώτου μας Διευθυντή.

Εκφράζουμε, τέλος, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, όπως και στην υπόλοιπη οικογένεια του Ανδρέα Δημητρόπουλου.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8/11/2022 και ώρα 14:30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια καλεί όπως γίνονται εισφορές στον ΠΑΣΥΚΑΦ.








Πολιτικη Προστασίας ΤΑΘΕ

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)

Facebook

Youtube

Αίτηση για απόκτηση ερασιτεχνικής άδειας μεσω πλατφορμας

Ελάχιστα επιτρεπόμενα αλιευτικά μεγέθη

CY-FIS

Προστατευόμενες περιοχές αλιείας

Αλιευτικά καταφύγια ελλιμενισμός

Βραδινή Υποβρύχια Κατάδυση με βοηθητικές συσκευές

pandoteira

Λαγοκέφαλος

Contingency Plan

thalassia stratigiki

OROI ADEION ALIEIAS THALASSA

Thalassia epistimoniki ereuna

Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Τυχαία αλίευση χελώνας / δελφινιού / φώκιας

Καρχαρίες: Απαγορευμένα Είδη και Είδη για Καταγραφή Αλίευσης