Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Ανακοινώσεις


Παρουσίαση Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΠΘΑΥ) 2021-2027 - 14/04/2022


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΠΘΑΥ) 2021-2027, που αποτελεί το προγραμματικό έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι προτεραιότητες και οι ενδεικτικές παρεμβάσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) την περίοδο 2021-2027.

Το ΕΠΘΑΥ 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό €54,7 εκ. Το ποσοστό της ενωσιακής συμμετοχής (ΕΤΘΑ) ανέρχεται σε 70% και το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ως εθνική συμμετοχή. Το ΕΠΘΑΥ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2022 και ακολούθως, υποβλήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαρτίου 2022.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των τεσσάρων Προτεραιοτήτων της Ένωσης και των αντίστοιχων Ειδικών Στόχων τους, ως ακολούθως.

· · Προτεραιότητα 1. Προώθηση της βιώσιμης αλιείας και της αποκατάστασης και διατήρησης των υδρόβιων βιολογικών πόρων.

· · Προτεραιότητα 2. Προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, με παράλληλη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια της Ένωσης.

· · Προτεραιότητα 3. Ενθάρρυνση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες, νησιώτικες και εσωτερικές περιοχές και προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

· · Προτεραιότητα 4. Ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών και διασφάλιση ασφαλών, προστατευόμενων, καθαρών θαλασσών και ωκεανών που υπόκεινται σε βιώσιμη διαχείριση.

Με την υλοποίηση του Προγράμματος αναμένεται η επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), με κύριο στόχο να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες και τυγχάνουν διαχείρισης με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιφέρουν οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά οφέλη, καθώς και συνεχή διαθεσιμότητα τροφίμων. Επίσης, εμβληματικές υποστηρικτικές πολιτικές για την ΚΑλΠ είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και η «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Και οι δύο αυτές πολιτικές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ΚΑλΠ, αφού η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος υπονομεύουν όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων και αποτελούν απειλή για την επίτευξη του στόχου καλής περιβαλλοντικής/οικολογικής κατάστασης που αναπόφευκτα επηρεάζει και το σύστημα τροφίμων.

Μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας, στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων. Επίσης, έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή δεδομένων, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται στα μέτρα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Η εφαρμογή των επιμέρους δράσεων λαμβάνει πάντα υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες για αναδιάρθρωση/ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και τις υποχρεώσεις μας για συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο. Με την εφαρμογή του Προγράμματος αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2500 πρόσωπα, πέραν των 700 επιχειρήσεων, κυρίως πολύ μικρές, θα διατηρηθούν περίπου 1000 θέσεις εργασίες, ενώ θα δημιουργηθούν άλλες 35 νέες επιχειρήσεις και 100 νέες θέσεις εργασίας.








Πολιτικη Προστασίας ΤΑΘΕ

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)

Facebook

Youtube

Αίτηση για απόκτηση ερασιτεχνικής άδειας μεσω πλατφορμας

Ελάχιστα επιτρεπόμενα αλιευτικά μεγέθη

CY-FIS

Προστατευόμενες περιοχές αλιείας

Αλιευτικά καταφύγια ελλιμενισμός

Βραδινή Υποβρύχια Κατάδυση με βοηθητικές συσκευές

pandoteira

Λαγοκέφαλος

Contingency Plan

thalassia stratigiki

OROI ADEION ALIEIAS THALASSA

Thalassia epistimoniki ereuna

Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Τυχαία αλίευση χελώνας / δελφινιού / φώκιας

Καρχαρίες: Απαγορευμένα Είδη και Είδη για Καταγραφή Αλίευσης