Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Έλεγχος και Διαρθρώσεις


ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Τα αλιευτικά προϊόντα είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας και σημαντικό μέρος της δίαιτας των ανθρώπων. Τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνες, ουσιώδη λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Λόγω της σημαντικότητας των θρεπτικών ουσιών που προσφέρουν τα αλιευτικά προϊόντα στους ανθρώπους, η ζήτηση τους είναι αυξημένη.

Η ανάγκη για διάθεση μεγάλων ποσοτήτων αλιευτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, οδήγησε στην υπεραλίευση των αλιευτικών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη διάθεση στην αγορά και ειδικά ορισμένων ειδών οι πληθυσμοί των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα. Επιπλέον, η υπεραλίευση οδηγεί και στην υποβάθμιση της καλής οικολογικής κατάστασης του περιβάλλοντος.

Από τη στιγμή που η αγορά αντιδρά και προσαρμόζεται στις ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές των καταναλωτών, οι έξυπνες και σωστές επιλογές στην αγορά ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών μας αποθεμάτων και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου καθεστώτος ελέγχου με το οποίο ελέγχονται τα αλιεύματα στο σύνολο της αλιευτικής δραστηριότητας, από το «δίκτυ» στο «πιάτο», το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας θα πρέπει να ελέγχεται. Όλες οι παρτίδες προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας πρέπει να είναι ανιχνεύσιμες σε όλα τα στάδια παραγωγής, κατεργασίας και διανομής, από την αλίευση ή την καλλιέργειά τους έως τη λιανική πώληση.

Επιπρόσθετα, καθώς τα αλιευτικά προϊόντα που διατίθενται προς πώληση μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε στον κόσμο αφού η αγορά των ψαριών είναι παγκόσμια, ποικίλη και πολύπλοκη, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να απαιτούν να έχουν επαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για το προϊόν που αγοράζουν. Ως καταναλωτές έχουμε δικαίωμα στην ορθή πληροφόρηση για τα αλιευτικά προϊόντα που καταναλώνουμε.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των καταναλωτών για ορθή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα αλιευτικά προϊόντα που διατίθενται στα σημεία πώλησης αλιευτικών προϊόντων αλλά και υποχρέωση των αρχών για έλεγχο και πιστοποίηση των πληροφοριών που συνοδεύουν αυτά, οι πωλητές αλιευτικών προϊόντων είναι υπόχρεοι όπως αναρτούν συγκεκριμένες πληροφορίες στις επεξηγηματικές πινακίδες που συνοδεύουν τα προϊόντα τόσο στους πάγκους των υποστατικών όσο και στις συσκευασίες.Μητρώο Εγγεγραμμένων Αγοραστών
Μεταφορά Αλιευτικών Προϊόντων πριν την πρώτη ζύγιση - Πιστοποιητικό Μεταφοράς
Ζύγιση Αλιευτικών Προϊόντων κατά την πρώτη πώληση και Δήλωση Ανάληψης
Ιχνηλασιμότητα Αλιευτικών Προϊόντων
Υποχρεωτικές Πληροφορίες για σκοπούς ενημέρωσης του καταναλωτή
Πώληση απευθείας από αλιευτικά σκάφη σε τελικό καταναλωτή και υποχρεώσεις όσον αφορά την ιχνηλασιμότηταFacebook

Youtube

Αλιευτικά καταφύγια ελλιμενισμός

Μελέτη Στρατηγικής για την Αναβάθμιση της Τεχνολογίας Πληροφορικής για το ΤΑΘΕ

IUU (Illegall Unreported Unregulated Fishing Activities)

Λαγοκέφαλος

Contingency Plan

thalassia stratigiki

OROI ADEION ALIEIAS THALASSA

Thalassia epistimoniki ereuna

Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού

jccsmart

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

survey

Τυχαία αλίευση χελώνας / δελφινιού / φώκιας

Καρχαρίες: Απαγορευμένα Είδη και Είδη για Καταγραφή Αλίευσης

ERS

LIFE EUROTURTLES

MELTEMI

Απαραίτητη Ενημέρωση Καταναλωτή για Αλ. Προϊόντα και Προϊόντα Υδατοκαλλιέργειας