Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Ανακοινώσεις


Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία - 11/03/2021 02:56:21 pm




Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος)
και Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI)

Σύμπραξη στους τομείς της αλιείας και της θαλάσσιας έρευνας

Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 11 Μαρτίου το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). Το Μνημόνιο υπέγραψαν η κυρία Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος (ΤΑΘΕ) και o κύριος Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας του ΤΑΘΕ στο Μενεού.

Η υπογραφείσα Συμφωνία Συνεργασίας επιτρέπει στους δύο Οργανισμούς να αναλάβουν κοινές δράσεις σε πολυτομεακά θέματα θαλάσσιας έρευνας, στα πεδία της εκπαίδευσης, της πρακτικής κατάρτισης, ενώ προωθεί επίσης την κινητικότητα και τη συμμετοχή του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού τους σε κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.


Στο πλαίσιο του Μνημονίου, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν στους τομείς της αλιείας και της θαλάσσιας έρευνας. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, επιστημονικής γνώσης και έρευνας, το ΤΑΘΕ και το CMMI θα αναπτύξουν ερευνητικά προγράμματα στα πεδία της αειφόρου διαχείρισης της αλιείας, αειφόρος ανάπτυξη και προώθηση της υδατοκαλλιέργειας στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, της προστασίας και διατήρησης του Θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βελτίωσης των παράκτιων περιοχών. Στόχος της συνεργασίας είναι η επίτευξη της αειφορίας και η ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στην επίτευξη των πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στους προαναφερόμενους τομείς. Το Μνημόνιο προνοεί επίσης τη συμμετοχή του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού των δύο οργανισμών σε κοινά ερευνητικά έργα.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), κυρία Μαρίνα Αργυρού, δήλωσε την ευαρέσκεια της για την υπογραφή ενός πολύ υποσχόμενου μνημονίου συνεργασίας, αναφέροντας ότι, ο νησιώτικος χαρακτήρας της Κύπρου και οι ζωτικοί για την επιβίωση και την ευημερία μας πόροι που προσφέρει η θάλασσα, κάνουν σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να επενδυθεί εντατική προσπάθεια στον τομέα της Θαλάσσιας έρευνας σε πολλά πεδία και επίπεδα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση των στόχων μας για ενδυνάμωση της διεπιστημονικής προσπάθειας με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας έρευνας στην Κύπρο. Είμαι σίγουρη ότι, η όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη ερευνητική προσέγγιση του θαλασσίου περιβάλλοντος αναμένεται να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας, όχι μόνο όσον αφορά στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης και τη βαθύτερη κατανόηση των διεργασιών και των αλληλεπιδράσεων ενός τόσου δυναμικού και πολύπλοκου περιβάλλοντος όπως είναι η θάλασσα, αλλά και στη βελτίωση της προστασίας και διαχείρισης των θαλασσίων πόρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Επιπλέον, δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή είναι το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας που ήδη έχουμε με το ΤΑΘΕ με σκοπό την ανάπτυξη στοχευμένων επιστημονικών δράσεων και έργων στους τομείς της αλιείας και θαλάσσιας έρευνας μέσα από επιστημονική προσέγγιση καθώς συμμετοχή μας σε καινοτόμα ερευνητικά έργα. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα είναι απτά και θα αναδείξουν την Κύπρο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. “Είναι μεταξύ των στρατηγικών επιδιώξεων του Ινστιτούτου”, σημείωσε, “να καταστεί -ως εταίρος- η πρώτη επιλογή για όλες τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της Γαλάζιας Οικονομίας σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.”

-------------------

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μόνικα Ανδρέου, Communications and Outreach Service
T. +357 24506153 | E. monica.andreou@cmmi.blue

Σχετικά με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ): Το Τμήμα Αλιείας ιδρύθηκε το 1964, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της αλιείας και γενικά την ορθολογιστική διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας σ΄ όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, το 2000 μετονομάστηκε σε Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Μέσα από τις 4 και πλέον δεκαετίες λειτουργίας του, έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο στους τομείς της έρευνας και της συστηματικής παρακολούθησης των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων του θαλασσίου περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε τομείς της υδατοκαλλιέργειας, αλιείας, περιλαμβανομένου της εκτίμησης και διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων, της περιβαλλοντικής και οικολογικής αξιολόγησης των παράκτιων και θαλάσσιων υδάτων, της προστασίας και διαχείρισης προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων, στη δημιουργία και διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, στον έλεγχο και επιτήρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και στη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων.

Αποστολή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών είναι η αειφόρος διαχείριση και ανάπτυξη της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και η προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής προσέγγισης. Όραμά του η οικονομική και κοινωνική ευημερία του αλιευτικού τομέα της Κύπρου, σε ένα καθαρό, υγιές και παραγωγικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Χρηματοδοτικό μέσο για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων και την εφαρμογή της στρατηγικής της Κύπρου για τον αλιευτικό τομέα στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί το ΕΤΘΑ. Μέσω του ΕΤΘΑ, το ΤΑΘΕ υλοποιεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄΄ΘΑΛΑΣΣΑ’’ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για στήριξη του αλιευτικού τομέα.
Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το Τμήμα όσο και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στις ιστοσελίδες : www.moa.gov.cy/dfmr και www.moa.gov.cy/thalassa

Σχετικά με το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI)

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute) είναι Κέντρο Αριστείας, το οποίο ιδρύθηκε το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 της ΕΕ, «Διάδοση της Αριστείας και διεύρυνση της συμμετοχής», με χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το Ινστιτούτο στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης Γαλάζιας Ανάπτυξης αναλαμβάνοντας δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες είναι άμεσα συνυφασμένες με τις ανάγκες της Βιομηχανίας και της Κοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο www.cmmi.blue.








Πολιτικη Προστασίας ΤΑΘΕ

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)

Facebook

Youtube

Αίτηση για απόκτηση ερασιτεχνικής άδειας μεσω πλατφορμας

Ελάχιστα επιτρεπόμενα αλιευτικά μεγέθη

CY-FIS

Προστατευόμενες περιοχές αλιείας

Αλιευτικά καταφύγια ελλιμενισμός

Βραδινή Υποβρύχια Κατάδυση με βοηθητικές συσκευές

pandoteira

Λαγοκέφαλος

Contingency Plan

thalassia stratigiki

OROI ADEION ALIEIAS THALASSA

Thalassia epistimoniki ereuna

Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Τυχαία αλίευση χελώνας / δελφινιού / φώκιας

Καρχαρίες: Απαγορευμένα Είδη και Είδη για Καταγραφή Αλίευσης