ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Διευθυντής


Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, από τις 15 Δεκεμβρίου 2015, είναι η κα Μαρίνα Αργυρού.


Σύντομο Βιογραφικό


H Μαρίνα Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία (Κύπρος), το 1963. Μετά την αποφοίτηση της από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, απέκτησε το πρώτο της πτυχίο στη Βιολογία (BSc) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα και στη συνέχεια Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στη Θαλάσσια Οικολογία από το Tulane University, Νέα Ορλεάνη, U.S.A. αφού εξασφάλισε υποτροφίες τόσο από τη World Bank όσο και από το Tulane University λόγω ακαδημαϊκής επίδοσης.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1989 στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου, από το 1994 έως 2005 ήταν επικεφαλής του Κλάδου Θαλάσσιας Βιολογίας και Οικολογίας και από το 2005 έως το 2015 έγινε υπεύθυνη του Τομέα Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ίδιου Τμήματος.

Από τις προηγούμενες θέσεις της στο ΤΑΘΕ έχει αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και οικολογίας και ειδικότερα, όσον αφορά μεταβολές στη δομή και στη σύνθεση του θαλάσσιου μακροβένθους σε σχέση με διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. υδατοκαλλιέργειες, αφαλάτωση, κλπ), σε σχέση με τη χωρική και χρονική δυναμική της χλωροφύλλης-α και των θρεπτικών συστατικών στο θαλάσσιο περιβάλλον και γενικότερα, με την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης των παράκτιων και θαλάσσιων υδάτων. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνονται επίσης, η εφαρμογή της Οδηγίας για τους Οικοτόπους όσον αφορά στις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Ν2000, η δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, περιλαμβανομένου και των Τεχνητών Υφάλων και η προστασία και η διατήρηση των απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και το Interreg. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 24 έγκριτες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρωτόκολλο σχετικά με τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιοποικιλότητα (SPA / BD) της Σύμβασης της Βαρκελώνης, καθώς και το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα MED POL του UNEP/MAP. Έχει οριστεί από το 2010 ως Διευθυντής Θαλασσών (Marine Director) της Κύπροu για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Oδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Προεδρεύει της Επιτροπής για τις Θαλάσσιες Επιστημονικές Έρευνες, η οποία εγκαθιδρύθηκε με βάση τη σχετική νομοθεσία για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μέλος σε διάφορες άλλες εθνικές επιτροπές, όπως η Συντονιστική Επιτροπή για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, η Επιστημονική Επιτροπή για την Οδηγία για τους Οικοτόπους κ.λπ. Το 2015 έχει διοριστεί ως μέλος στο Συμβούλιο του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, 2015 έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η κα Αργυρού είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

_______________________________________________
© 2012 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών