Κυπριακή Δημοκρατία

Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου



Τροπολογία της Ντόχα

Στην Όγδοη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο, τον Δεκέμβριο του 2012, η Κύπρος μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα τότε 26 Κράτη Μέλη, συμφώνησαν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους κατά 20% για την περίοδο 2013-2020 σε σχέση με το 1990, αναλαμβάνοντας ποσοτικές δεσμεύσεις στα πλαίσια της δεύτερης περιόδου του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, με την Απόφαση 1/CMP8 τα Μέρη υιοθέτησαν, σύμφωνα με τα Άρθρα 20 και 21 του Πρωτοκόλλου, την Τροπολογία της Ντόχας στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Στην Τροπολογία της Ντόχας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Νέες υποχρεώσεις για τα Μέρη του παραρτήματος Ι του Πρωτοκόλλου του Κιότο, τα οποία συμφώνησαν να αναλάβουν δεσμεύσεις σε μια δεύτερη δεσμευτική περίοδο του Πρωτοκόλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2020.
- Αναθεώρηση των αερίων του θερμοκηπίου που θα παρακολουθούνται από τα Μέρη κατά τη δεύτερη δεσμευτική περίοδο.
- Τροποποιήσεις σε αριθμό άρθρων του Πρωτοκόλλου τα οποία αναφέρονται σε ειδικά θέματα που αφορούν την πρώτη δεσμευτική περίοδο και τα οποία πρέπει να επικαιροποιηθούν για τη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων.
Με την επικύρωση της Τροπολογίας της Ντόχας, η Κύπρος αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο, κατά κύριο λόγο, δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της.

Οι πιο πάνω υποχρεώσεις για την Κύπρο, όπως και τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ίδιες με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχετικό Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις της Κύπρου, προκύπτουν από τον στόχο που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της (-20% σε σχέση με το 1990) και είναι οι ίδιες με αυτές που επιβάλλονται και από το σχετικό νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι οι εξής:
- Μείωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 21% των εκπομπών από τους τομείς που καλύπτονται από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (Emissions Trading System, ETS), σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στο ETS στην Κύπρο είναι η ηλεκτροπαραγωγή, η τσιμεντοποιία, η τουβλοποιία και οι διεθνείς αερομεταφορές. Ο στόχος αυτός, έχει κατανεμηθεί περαιτέρω σε κάθε εγκατάσταση ή αερομεταφορέα, οι οποίοι και έχουν την ευθύνη για μείωση των εκπομπών τους.
- Μείωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 10% από τους υπόλοιπους τομείς σε σύγκριση με το 2005, η οποία ρυθμίζεται από την απόφαση για τον επιμερισμό της προσπάθειας (Effort Sharing Decision, ESD). Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν τις μεταφορές (οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά δεν περιλαμβάνουν την αεροπορία ή τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές), τα κτίρια (ειδικότερα την θέρμανση), τις υπηρεσίες, τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη γεωργία και τα απόβλητα. Ο στόχος αυτός έχει κατανεμηθεί περαιτέρω στα κράτη μέλη και ο εθνικός στόχος της Κύπρου είναι μείωση 5%.

Η κύρωση της Τροπολογίας της Ντόχα από την Κυπριακή Δημοκρατία έγινε με την ψήφιση του Περί της Τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο για τις Εκπομπές Αερίων που Συμβάλλουν στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου (Κυρωτικός) Νόμου του 2015.