Κυπριακή Δημοκρατία

Ανακοινώσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Σήμανση σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμανση σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης

Σύμφωνα με το άρθρο 36Η του περί Αποβλήτων Νόμου (Ν. 48/(Ι)2022), σχετικά με τις απαιτήσεις για τη σήμανση, τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που προβλέπονται στις διατάξεις του Μέρους Δ, του Παραρτήματος VIA (και σημειώνονται πιο κάτω με επεξηγήσεις), τα οποία διατίθενται στην αγορά, πρέπει φέρουν εμφανή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση, επί της συσκευασίας τους ή επί του ιδίου του προϊόντος όπως αυτές προβλέπονται με τις εναρμονισμένες προδιαγραφές που εκδίδονται με τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΕ/2020/2151:

1. Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν κι εφαρμογείς ταμπόν (εξαιρούνται οι σερβιέτες λοχείας, οι πάνες ακράτειας και οι βρεφικές πάνες)
2. Υγρά μαντηλάκια (προδιαβρεγμένα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης), συμπεριλαμβανομένων:

  · μωρομάντηλων,

  · υγρομάντηλα για την επιδερμίδα (χέρια και σώμα),

  · αντισηπτικά υγρομάντηλα για τα χέρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δίνονται σε πελάτες σε αεροπλάνα, αεροδρόμια, τρένα και άλλους χώρους,

  · υγρομάντηλα προσώπου,

  · προσωπικής υγιεινής και τουαλέτας.

  · Υγρομάντηλα για οικιακή χρήση, αφαίρεση λεκέδων και καθάρισμα επιφανειών, όπως πάτωμα, μπάνια, κουζίνες, έπιπλα, παράθυρα, τηλεόραση, οθόνη Η/Υ κλπ

  · Αντισηπτικά υγρομάντηλα για οικιακή χρήση περιλαμβανομένων και αυτών που δίνονται σε πελάτων αεροπλάνων, αεροδρομίων, τρένων και άλλων χώρων

  · Υγρομάντηλα για καθαρισμό γυαλιών ματιών

  · Υγρομάντηλα για καθαρισμό αυτοκινήτων για οικιακή χρήση

  · Υγρομάντηλα για κατοικίδια για οικιακή χρήση3. Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού.


  · Τσιγάρα ή πούρα με φίλτρο που περιέχει πλαστικό

  · Φίλτρα μιας χρήσης που περιέχουν πλαστικό

  · Ηλεκτρονική συσκευή για χρήση με προϊόν αεριοποιημένου καπνού όπου συμπεριλαμβάνεται φίλτρο μιας χρήσης με πλαστικό.4. Κυπελάκια για ποτά (ποτηράκια τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρη από πλαστικό)

Τα κυπελάκια για ποτά που κατασκευάζονται εν μέρει από πλαστικό φέρουν την ακόλουθη τυπωμένη σήμανση:Τα κυπελλάκια για ποτά που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από πλαστικό φέρουν είτε την ακόλουθη έντυπη σήμανση είτε την ακόλουθη εγχάρακτη/ανάγλυφη σήμανση:Η συμμόρφωση με το άρθρο 36Η, εφαρμόζεται από την 3η Ιουλίου 2021 και υπήρχε η δυνατότητα για τοποθέτηση της και με αυτοκόλλητο. Από την 4η Ιουλίου 2022, έχει απαγορευτεί η εφαρμογή της σήμανσης με αυτοκόλλητο και θα πρέπει να είναι εκτυπωμένη στις συσκευασίες και τα προϊόντα, όπως σημειώνονται στον Κανονισμό ΕΕ/2020/2151.


ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

04.10.2022