Κυπριακή Δημοκρατία

Ανακοινώσεις


ΗΜΕΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

H Ημέρα Μπαταρίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Ιταλού Αλεξάνδρου Βόλτα, ο οποίος την εφεύρε το 1800 και έχει οριστεί για να αποδώσει φόρο τιμής στη μικρή πηγή ενέργειας που ευκολύνει τη ζωή μας.

Οι μπαταρίες σήμερα είναι διαθέσιμες για πολλούς σκοπούς και βρίσκονται παντού στην καθημερινότητα μας, σε πολλά οικιακά αντικείμενα. Από το αυτοκίνητό έως τους ανιχνευτές καπνού. Τα τηλέφωνά μας, τα ρολόγια, τα βοηθήματα ακοής, όλα χρησιμοποιούν μπαταρίες. Οι ιατροτεχνολογικές συσκευές βασίζονται σε αυτές για να κρατήσουν τους ανθρώπους ζωντανούς. Παρακολουθούν τα παιδιά μας καθώς κοιμούνται και χρησιμεύουν ως συστήματα υποστήριξης για την ασφάλεια μας.

Η ποικιλία των μπαταριών αλλάζει διαρκώς. Στη σύγχρονη εποχή, η φορητή ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε κάθε μέρα επειδή είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη. Φορτώνουμε τις μπαταρίες στα τηλέφωνά μας χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες στα αυτοκίνητά μας καθώς ταξιδεύουμε στο δρόμο. Έχουμε ακόμα φορητούς φορτιστές που μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες μας όπου και αν βρισκόμαστε. Οι ηλιακές μπαταρίες επαναφορτίζονται καθημερινά και αποθηκεύοντας ενέργεια.

Κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών και 160.000 τόνοι μπαταριών καταναλωτών.

Παρόλη τη χρησιμότητα τους, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μπαταριών περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, νικέλιο, κοβάλτιο, χρώμιο, βανάδιο, λίθιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρος, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών και περιέχουν επίσης και σημαντικές ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών. Κατά συνέπεια, η ανεξέλεγκτη διάθεση των μπαταριών παρουσιάζει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον όσο και τη σημαντική σπατάλη των πολύτιμων πόρων των υλικών.

Με αφορμή την «Ημέρα Μπαταρίας» υπενθυμίζεται στο κοινό να ανακυκλώνει τις μπαταρίες του στους ειδικούς κάδους του Οργανισμού ΑΦΗΣ Κύπρου. Οι κάδοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών ειδών, εμπορικά κέντρα υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτίρια, υποκαταστήματα τραπεζών και γενικά σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να βρείτε ποιος είναι ο πιο κοντινός σας κάδος είναι η δωρεάν εφαρμογή για το κινητό σας RECYCLING CY ή μέσω της ιστοσελίδας της ΑΦΗΣ www.afiscyprus.com.cy.


Τμήμα Περιβάλλοντος
17 Φεβρουαρίου 2020