Εnglish
Κυπριακή Δημοκρατία Δασικό Κολέγιο Κύπρου Δασικό Κολέγιο Κύπρου

Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Ειδική Αναζήτηση          

  
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


  Σύντομη ιστορική αναδρομή (1951-2015)

  Το Δασικό Κολέγιο Κύπρου υπάγεται στο Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και βρίσκεται στην κοινότητα Πρόδρομου της επαρχίας Λεμεσού.  Από την ίδρυσή του το 1951 λειτουργεί ως το μοναδικό ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο για θέματα Δασοπονίας και υπήρξε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στον τομέα της Δασοπονίας για την κατάρτιση προσωπικού τόσο του Τμήματος Δασών όσο και άλλων ενδιαφερόμενων δασικών υπηρεσιών από χώρες του εξωτερικού.

  Στο Δασικό Κολέγιο προσφέρονταν τρεις κύκλοι σπουδών, ο Τριετής, ο Ανώτερος Εξαμηνιαίος και ο Μικρής Διάρκειας κύκλος σπουδών. Από την ίδρυση του μέχρι και το 2015 έχουν παρακολουθήσει τους πιο πάνω κύκλους σπουδών συνολικά οκτακόσιοι ενενήντα (890) σπουδαστές. Πεντακόσιοι σαράντα ένα (541) κύπριοι και τριακόσιοι σαράντα εννέα (349) ξένοι σπουδαστές από σαράντα οκτώ (48) διαφορετικές χώρες από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου: Μπελίζ, Μποτσουάνα, Ντομίνικα, Αιθιοπία, Νησιά Φίτζι, Γκάμπια, Γκάνα, Ιράν, Ιράκ, Τζαμάικα, Ιορδανία, Λίβανος, Λεσόθο, Λιβύη, Νιγηρία, Σεϋχέλλες, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τανζανία, Τρινιδάδ, Ουγκάντα, Υεμένη, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Γουιάνα, Δυτική Σαμόα, Αγία Λουκία, Χονγκ Κόνγκ, Μπαχάμες, Σουαζιλάνδη, Μάλτα, Κένυα, Μπουρούντι, Μπαρμπάντος, Σιέρρα Λεόνε, Λάος, Νεπάλ, Μαλδίβες, Καμερούν, Ισπανία, Ναμίμπια, Λιβερία, Μπουτάν, Αντίγκουα, Νήσος Αγίας Ελένης, Πακιστάν και Μαλάουι.

  Το Δασικό Κολέγιο έχει επίσης ενεργό συμμετοχή από το 1998 σε αριθμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας για εκπαίδευση και κατάρτιση όπως Leonardo Da Vinci, Life Long Learning Program, Erasmus και Erasmus+.

  Τρέχουσες εξελίξεις (2013-σήμερα)

  To 2013 ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ.74.751, ημερ. 20/02/13), αναστάλθηκε η πρόσληψη νέων σπουδαστών στο Δασικό Κολέγιο και ως εκ τούτου οι υφιστάμενοι σπουδαστές ολοκλήρωσαν τον τριετή κύκλο σπουδών τα έτη 2014 και 2015.

  Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή το 2015 (Αρ. 79.070, ημερ.1.7.215), ανέστειλε την προσφορά του τριετούς κύκλου σπουδών και των άλλων σχετικών κύκλων σπουδών στο Δασικό Κολλέγιο μέχρι τη λήψη διαφορετικής απόφασης. Περαιτέρω, μεταξύ άλλων αποφάσισε όπως το Δασικό Κολλέγιο διευρύνει τη λειτουργία του ως Επιμορφωτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο, ώστε να ικανοποιούνται στο μέγιστο οι ανάγκες της Κυπριακής Δασοπονίας.

  Από το 2015, το Δασικό Κολέγιο συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη λειτουργία του ως Εκπαιδευτικό-Επιμορφωτικό Κέντρο στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (Αρ. 84.417, ημερ. 20/02/18), με προσφορά εκπαίδευσης και επιμόρφωσης τόσο στο προσωπικό του Τμήματος Δασών όσο και σε προσωπικό άλλων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και ιδιωτών.

  Μετά από υποβολή σχετικής αίτησης, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) έχει αξιολογήσει και πιστοποιήσει το Δασικό Κολέγιο από το 2015 ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), καθώς και ως Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ).

  Από το 2018, το Δασικό Κολέγιο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του Πυρήνα Μάθησης του Τμήματος Δασών με την ετοιμασία ετήσιων σχεδίων δραστηριοτήτων μάθησης που περιλαμβάνουν μαθησιακές δραστηριότητες για ικανοποίηση εκπαιδευτικών αναγκών που εντοπίζονται. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ).

  Με απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου (Αριθμός 88.085, ημερ. 04/09/19) εγκρίθηκε η έναρξη διαδικασίας αναβάθμισης του Δασικού Κολεγίου σε Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης Τεχνικής/Επαγγελματικής κατεύθυνσης και η υποβολή στο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΔΙΠΑΕ), προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από το Δασικό Κολέγιο για αξιολόγηση και πιστοποίηση. Η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων στον ΔΙΠΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται σειρές Δραστηριοτήτων Μάθησης σε διάφορα θέματα, υπό τον νέο ρόλο του Δασικού Κολλέγίου ως Εκπαιδευτικό-Επιμορφωτικό Κέντρο.

  Αναφέρονται ενδεικτικά πιο κάτω, κύρια θέματα δραστηριοτήτων μάθησης που έχουν υλοποιηθεί:

  - «Ορθή και ασφαλή χρήση αλυσοπρίονων»
  - «Δασικές Πυρκαγιές», «Κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών»
  - «Κατάσβεση δασικών πυρκαγιών για επαγγελματίες δασοπυροσβέστες»
  - «Εκπαίδευση υπευθύνων πυρόσβεσης»
  - «Εκπαίδευση εθελοντών για δασικές πυρκαγιές»
  - «Αναγνώριση και χαρτογράφηση των οικοτόπων της Κύπρου»
  - «Δασική Νομοθεσία και αδικήματα»
  - «Χλωρίδα της Κύπρου»
  - «Πανίδα της Κύπρου»
  - «Πολιτιστική κληρονομιά εντός των Κυπριακών Δασών»
  - «Αρχιτεκτονική τοπίου»
  - «Διαχείριση δικτύου Natura 2000»
  - «Ασφάλεια στην Παιδική Χαρά και στον παιχνιδότοπο»
  - «Παρακολούθηση ειδών οικοτόπων και ετοιμασία της εξαετούς έκθεσης από τα κράτη της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ»
  - «Ορθή χρήση GPS»
  - «Επεμβάσεις στα κρατικά δάση»

  Περαιτέρω, το Δασικό Κολέγιο στην παρούσα φάση προσφέρει ενδοτμηματική εκπαίδευση σε αριθμό λειτουργών του Τμήματος Δασών που πρόσφατα έχουν προσληφθεί στο Τμήμα. Η εν λόγω εκπαίδευση αφορά αντικείμενα-θέματα που άπτονται των καθηκόντων των λειτουργών ως Δασικοί Λειτουργοί.

Αρχή Σελίδας
  

Για καλύτερη απεικόνιση του Διαδικτυακού Τόπου συνιστάται ανάλυση οθόνης: 1024 με 768 pixels

©2003 - 2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,
Τμήμα Δασών, Δασικό Κολέγιο Κύπρου

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας