English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΤμήμα ΔασώνΛογότυπο Τμήματος Δασών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            

Δασική Αναψυχή/Δασοτουρισμός


English
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


1. Εισαγωγή

2. Κανόνες συμπεριφοράς των επισκεπτών

3. Κατασκηνωτικοί χώροι

4. Εκδρομικοί χώροι

5. Μονοπάτια μελέτης της φύσης

1. ΕισαγωγήΑρχή της Σελίδας

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του Τμήματος Δασών για βελτίωση των ευκαιριών αναψυχής που προσφέρουν τα δάση, έχει αναπτύξει και βελτιώνει συνεχώς μια σειρά από έργα αναψυχής όπως, εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους, μονοπάτια μελέτης της φύσης, θέσεις θέας, ποδηλατόδρομους, κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και βοτανικούς κήπους. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και πρόσφατα και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.


Οι εκδρομικοί και κατασκηνωτικοί χώροι, άρχισαν να δημιουργούνται από τη δεκαετία του 1950. Σήμερα υπάρχουν μέσα στα κρατικά δάση των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, 40 εκδρομικοί και 5 κατασκηνωτικοί χώροι.

Οι εκδρομικοί χώροι δημιουργούνται σε θέσεις που παρέχουν εύκολη πρόσβαση, σκιά, νερό, κατάλληλη τοπογραφία και συνήθως με ελκυστικό τοπίο. Οι διευκολύνσεις που παρέχονται είναι: τραπέζια, ψησταριές, νερό, χώροι στάθμευσης, παιδικές χαρές και χώροι υγιεινής. Για τη χρήση τους δεν απαιτείται η καταβολή τέλους εισόδου.

Οι κατασκηνωτικοί χώροι προσφέρουν ανάλογες διευκολύνσεις όπως, θέσεις κατασκήνωσης, χώρους στάθμευσης και υγιεινής, πόσιμο νερό, τραπέζια, ψησταριές και παιδικές χαρές ενώ σε κάποιους προσφέρονται επίσης ηλεκτρικό ρεύμα, λουτρά και μαγειρεία. Η χρήση τους προϋποθέτει την καταβολή μικρού τέλους. Το τέλος χρήσης για τους κατασκηνωτικούς χώρους του Τμήματος Δασών καθορίζεται στον επίσημο τιμοκατάλογο του Τμήματος.

Καταλληλότητα Χρήσης ανάλογα με την εποχή του χρόνου
Οι εκδρομικοί και κατασκηνωτικοί χώροι είναι πιο κατάλληλοι για χρήση σε ορισμένη περίοδο του έτους και λιγότερο κατάλληλοι την υπόλοιπη, ανάλογα με το υψόμετρο. Έτσι, οι εκδρομικοί χώροι σε υψόμετρα πάνω από 1300 – 1400m (όπως το Ππασιά Λιβάδι και το Αλμυρολίβαδο) είναι πιο κατάλληλοι το καλοκαίρι και λιγότερο κατάλληλοι το χειμώνα που είναι συνήθως χιονισμένοι ή επικρατούν σ’ αυτούς πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και για τους κατασκηνωτικούς χώρους του Τροόδους, των Πλατανιών και Καμπί του Καλογήρου.

Οι εκδρομικοί χώροι των χαμηλών περιοχών όπως της Αθαλάσσας, είναι κατάλληλοι καθόλη τη διάρκεια του χρόνου με εξαίρεση τις πολύ ζεστές μέρες του Ιουλίου και Αυγούστου και τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Οι εκδρομικοί χώροι που βρίσκονται κοντά στην παραλία είναι κατάλληλοι ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.2. Κανόνες συμπεριφοράς των επισκεπτώνΑρχή της Σελίδας

Οι επισκέπτες των εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων πρέπει να ακολουθούν ορισμένους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, ώστε να διασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή ζημιά στο περιβάλλον αλλά και η άνεση των άλλων επισκεπτών. Οι κυριότεροι από αυτούς τους κανόνες είναι οι πιο κάτω:

  • Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές που παρέχονται. Σε ορισμένους εκδρομικούς χώρους, όπως στην Ασίνου και Αθαλάσσα, δεν επιτρέπεται καθόλου το άναμμα φωτιάς.
  • Πριν εγκαταλείψετε το χώρο, βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα που έχετε χρησιμοποιήσει έχουν σβήσει εντελώς, έστω και αν τα έχετε αποθηκεύσει στους χώρους που μπορεί να υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση ξύλων που υπάρχουν μέσα στο δάσος για το άναμμα φωτιάς και την ετοιμασία του φαγητού. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να φροντίζει να έχει μαζί του την αναγκαία ποσότητα καρβούνων.
  • Διατηρείτε το χώρο καθαρό. Μαζέψτε όλα τα σκουπίδια που έχουν προκύψει από τη διασκέδαση της παρέας σας και τοποθετείστε τα στα σκυβαλοδοχεία. Αν για οποιοδήποτε αιτία δεν υπάρχουν σκυβαλοδοχεία ή αν είναι γεμάτα, τότε πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας. Μην τα αφήσετε σε πλαστικές σακούλες έξω, γιατί συνήθως αυτά διασκορπίζονται από αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες κλπ.
  • Μην κάνετε μεγάλη φασαρία και αχρείαστους θορύβους, σεβαστείτε το δικαίωμα των άλλων για ησυχία!
  • Το κόψιμο φυτών, η χάραξη φλοιών δέντρων και η παρενόχληση φωλιών πουλιών, ζημιώνουν το περιβάλλον και απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία.
  • Σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στους χώρους στάθμευσης και όχι δίπλα από τα τραπέζια.
  • Χρησιμοποιείτε με προσοχή το νερό. Μην το σπαταλάτε.
  • Προτρέπετε και τους άλλους επισκέπτες να τηρούν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.
  • Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, καλέστε αμέσως τον αριθμό 1407 (24 ώρες, χωρίς χρέωση).

Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+

©2004 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Τμήμα Δασών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας