English
Έμβλημα Κυπριακής ΔημοκρατίαςΤμήμα ΔασώνΛογότυπο Τμήματος Δασών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία
Αναζήτηση:  
Αναζήτηση
Ειδική Αναζήτηση            
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Μονάδα Πτητικών Μέσων

ΜΟΝΑΔΑ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΩΝ1. Αποστολή

2. Ιστορική Αναδρομή

3. Αρμοδιότητες

4. Εγκαταστάσεις και Προσωπικό της Μονάδας Πτητικών Μέσων

5. Επιχειρησιακές Δυνατότητες Μονάδας Πτητικών Μέσων

6. Φωτογραφίες

7. Οπτικοακουστικό υλικό

1. Αποστολή Μονάδας Πτητικών Μέσων

Βασική αποστολή της Μονάδας Πτητικών Μέσων Τμήματος Δασών είναι η προστασία των κρατικών δασών και άλλων δασοκαλυμμένων εκτάσεων της νήσου.

Αυτό επιτυγχάνεται πρωτίστως με την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών οι οποίες είναι ο κυριότερος εχθρός για τα δάση της χώρας μας. Η Μονάδα Πτητικών Μέσων συμμετέχει τόσο στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών όσο και στην καταπολέμηση πυρκαγιών υπαίθρου. Για την ταχεία επέμβαση των αεροσκαφών χρησιμοποιούνται τρία αεροδρόμια ανεφοδιασμού. Το αεροδρόμιο Λάρνακας, Πάφου και Ακρωτηρίου. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού και επιβραδυντικών υγρών κάθε 6-15 λεπτά ανεξάρτητα του σημείου πυρκαγιάς.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας καταστροφής των δασών είναι η παρουσία επιβλαβών εντόμων και ασθενειών. Τα Μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα πλήττονται από την κάμπια των πεύκων, γνωστή ως πιτυοκάμπη, η οποία προσβάλλει τις βελόνες όλων των ειδών πεύκης και είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των δασών. Το Τμήμα Δασών ετοιμάζει πρόγραμμα αεροψεκασμών το οποίο και υλοποιείται από την Μονάδα Πτητικών Μέσων για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης. Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση και άλλων δασικών εντόμων και ασθενειών διεξάγονται επίσης όποτε παραστεί ανάγκη.

2. Ιστορική αναδρομή

Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το 1965 προχώρησε στην απόκτηση του πρώτου ψεκαστικού αεροσκάφους της Δημοκρατίας τύπου PIPER PA – 25 και ενός δεύτερου του ιδίου τύπου το 1967.

Κύρια αποστολή ήταν η διενέργεια αεροψεκασμών σιτηρών (πεδιάδα Μεσαορίας), αμπελιών και ελαιώνων. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάληψη της Μεσαορίας η αποστολή του Τμήματος Γεωργίας ήταν πλέον οι αεροψεκασμοί σε αμπελώνες της ορεινής Λεμεσού και ελαιώνες. Σταδιακά ξεκίνησε και η διενέργεια αεροψεκασμών σε πευκόφυτες περιοχές για καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης.

Το 1997 η διοικητική / επιχειρησιακή αρμοδιότητα περνά από το Τμήμα Γεωργίας στο Τμήμα Δασών. Η ανάγκη για αντικατάσταση του στόλου με νέα σύγχρονα αεροσκάφη ωθεί το Τμήμα Δασών το 2005 στην αγορά ενός ψεκαστικού / πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Thrush 550, αμερικάνικης κατασκευής, με μεταφορική ικανότητα 2050 λίτρων νερού. Έτσι, για πρώτη φορά το Τμήμα Δασών εμπλέκεται ενεργά στην αεροπυρόσβεση.

Η ύπαρξη της απαραίτητης υποδομής για ασφαλή και αποτελεσματικό συντονισμό των επιχειρήσεων ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη, έτσι το Τμήμα Δασών προχωρά το 2007, με την βοήθεια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στην δημιουργία της Μονάδας Πτητικών Μέσων.

Η αποδεδειγμένη πλέον αποτελεσματικότητα της χρήσης του αεροσκάφους στην αεροπυρόσβεση οδήγησε το Τμήμα Δασών στη αγορά και ενός δεύτερου πυροσβεστικού / ψεκαστικού αεροσκάφους τύπου Air Tractor 802, επίσης αμερικάνικης κατασκευής, με μεταφορική ικανότητα 3107 λίτρα νερού.

3. Κύριες Αρμοδιότητες

- Προστασία των δασών μέσω πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών και καταπολέμησης εντόμων και ασθενειών.

- Διενέργεια Εναέριων Επιχειρήσεων σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του Τμήματος Δασών.

- Έρευνα ως επικουρικό μέσο για το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

4. Εγκαταστάσεις και Προσωπικό Μονάδας Πτητικών Μέσων

Έδρα της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας όπου υπάρχουν και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για ανεφοδιασμό και συντήρηση των αεροσκαφών. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Γραφείο Επιχειρήσεων της Μονάδας όπου γίνεται ο συντονισμός των μέσων κατά την διάρκεια των εναέριων επιχειρήσεων.

Η Μονάδα αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό, Χειριστές και Μηχανικούς Πτητικών Μέσων και Δασικό Προσωπικό το οποίο εργάζεται στο Γραφείο Επιχειρήσεων και σαν Πλήρωμα Καμπίνας κατά τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης.

5. Επιχειρησιακές Δυνατότητες Μονάδας Πτητικών Μέσων

Οι πτητικές δραστηριότητες της Μονάδας δεν περιορίζονται μόνο στους αεροψεκασμούς και στην αεροπυρόσβεση. Τα αεροσκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης αφού η Μονάδα λειτουργεί ώς επικουρικό μέσο για το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Άλλες εργασίες που διεξάγει η Μονάδα είναι η αεροφωτογράφιση (για εκτίμηση ζημιών μετά από πυρκαγιά ή φυσική καταστροφή και για σκοπούς σχεδιασμού / διαχείρησης δασών), περιπολίες για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών και εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων χειριστών. Επίσης τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδας.


Καλύτερη Απεικόνιση με MS Internet Explorer 5.5+, Netscape Navigator 6.2+

©2004 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Τμήμα Δασών
Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας