Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ιστορικοί σεισμοί

Σεισμοί



ΧρονολογίαΕκτιμώμενο ΜέγεθοςΕπίκεντροΠεριοχή (Ένταση)Παρατηρήσεις
16 π.Χ.6.5Νοτιο-δυτική ΚύπροςΠάφος, Κούριο (IX) υπόλοιπη Κύπρος (VIII)Καταστρεπτικός σεισμός στην Πάφο που ερήμωσε την πόλη. Οι Ρωμαίοι την έκτισαν ξανά με το όνομα Αυγούστα. Από τις περιγραφές φαίνεται ότι πρόκειται για ακολουθία σεισμών.
76 μ.Χ.6.9Νότια ΚύπροςΣαλαμίνα (X), Πάφος (IX), Λάρνακα (IX)Καταστρεπτικός σεισμός στην κεντρική Κύπρο. Υπάρχουν ορισμένες υπερβολικές αναφορές για ταυτόχρονη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή Καπέδες αλλά το πιο πιθανό είναι να μπερδεύεται με την έκρηξη του Βεζούβιου την ίδια χρονιά. Μερικές αναφορές παρουσιάζουν την δημιουργία τσουνάμι.
300,332,341 μ.Χ.6.8, 6.6, 6.5Ανατολική ΚύπροςΣαλαμίνα (X, IX, VIII)Ισχυροί σεισμοί που κατέστρεψαν την πόλη της Σαλαμίνας.
342 μ.Χ.6.8Νοτιο-δυτική ΚύπροςΠάφος (X)Η Πάφος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από αυτόν το σεισμό. Μικροί ποταμοί άλλαξαν την πορεία τους λόγω του σεισμού (πιθανή εμφάνιση επιφανειακών εκδηλώσεων του σεισμογόνου ρήγματος) και έγιναν μαζικές κατολισθήσεις σε ολόκληρη την επαρχία.
365-375 μ.Χ.6.0-7.0Νοτιο-δυτική ΚύπροςΚούριο (VII), Ακρωτήρι (VII), νότιες ακτές της Κύπρου (VIII)Πιθανότατα ακολουθία από ισχυρούς, τοπικούς σεισμού, οι οποίοι προκάλεσαν την ολοκληρωτική καταστροφή του Κουρίου.

(Σημειώνεται ότι στις 21 Ιουλίου του 365, στο δυτικό ελληνικό τόξο, εκδηλώθηκε ίσως ο ισχυρότερος σεισμός που έχει πλήξει ποτέ την Μεσόγειο, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην Ελλάδα, Κρήτη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Σήμερα πιστεύεται ότι ήταν τάξης μεγέθους 8.5 βαθμών στη Κλίμακα Richter. Ο σεισμός προκάλεσε ένα καταστροφικό μέγα-τσουνάμι το οποίο έπληξε την Ανατολική Μεσόγειο, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους -- μόνο 50,000 στην Αλεξάνδρεια, όπου βρέθηκαν πλοία σε στέγες σπιτιών σε απόσταση 2km από τις ακτές).
11606.7Νοτιο-δυτική ΚύπροςΠάφος (IX)Τοπικός ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τη κατάρρευση 15 εκκλησίων στην Πάφο και μεγάλες κατολισθήσεις.
1222

Μάιος

7.0Νοτιο-δυτική ΚύπροςΠάφος (X), Λεμεσός (VIII)Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των ιστορικών καταλόγων, με επίκεντρο στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ο οποίος προκάλεσε και τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρή απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές στην Πάφο και Λεμεσό. Η πόλη και το φρούριο της Πάφου ισοπεδώθηκαν. Το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό. Η ακτογραμμή της Πάφου μετακινήθηκε προς τη θάλασσα. Οι Ogerius Panis και Marchisius Scriba (1294) βιώνουν το Τσουνάμι και περιγράφουν: «….στην Κύπρο η θάλασσα ανυψώθηκε από τη δόνηση και όρμησε στη στεριά. Τεράστιες μάζες θαλάσσιου νερού μεγάλες σαν βουνά κατέκλυσαν τη στεριά, κατεδαφίζοντας κτήρια και γεμίζοντας χωριά με ψάρια. Η Πάφος, υπέφερε πιο πολύ, το λιμάνι της αποξηράθηκε και η πόλη κατακλύστηκε από την θάλασσα….»
13506.5Δυτική ΚύπροςΠάφος (X)Τοπικός ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε την Πάφο.
1479
16 Οκτώβρη
6.0Κεντρική ΚύπροςΛευκωσία (VΙ)Τοπικός ισχυρός σεισμός που επηρέασε κυρίως τη Λευκωσία.
1481

15 Μαρτίου

6.3Κεντρική Κύπρος Λευκωσία (VΙΙI)Τοπικός ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε τη Λευκωσία.
1491

24 Απριλίου

7.0Νοτιο-ανατολική ΚύπροςΚοφίνου (ΙΧ), Σταυροβούνι (ΙΧ), Λευκωσία (VIII), Λεμεσός, Πάφος, Κερύνεια (VII)Τοπικός ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στη Μεσαορία.
1567

25 Απριλίου

6.3Νότια ΚύπροςΛεμεσός (VIII), Λευκωσία, Αμμόχ. (V)Τοπικός Ισχυρός σεισμός, με έντονη μετασεισμική ακολουθία, που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στη Λεμεσό . Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για δύο χρόνια.
1577

28 Ιανουαρίου

6.4Νότια ΚύπροςΛεμεσός (VIII), Λευκωσία, Σαλαμίνα (V)Τοπικός, ισχυρός, ζημιογόνος σεισμός σεισμός με έντονη μετασεισμική ακολουθία. Έγινε αισθητός και στη Τουρκία, Συρία και Παλαιστίνη.
1718

10 Δεκεμβρίου

6.3Κεντρική ΚύπροςΛευκωσία (VIII)Τοπικός ισχυρός σεισμός με θύματα στη Λευκωσία και Αμμόχωστο.
1735

Απρίλης

6.6Ανατολική ΚύπροςΑμμόχωστος (IX)Τοπικός ισχυρός σεισμός με τουλάχιστον 200 θύματα στην Αμμόχωστο.
1896

29 Ιουνίου

6.5Νότια ΚύπροςΑκρωτήρι (VIII), Λεμεσός (VII), Πισσούρι (VII), Λευκόνοικο (VI), Πάφος, Λευκωσία (V)Η προσεισμική ακολουθία άρχισε στις 18 Μαρτίου και συνεχίστηκε με πιο έντονο βαθμό στις 19 και 22 Ιουνίου. Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί. Προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων στο Ακρωτήρι, την Επισκοπή και τη Λεμεσό. Στο Ακρωτήρι ανοίχθηκαν ρωγμές στο έδαφος και προκλήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις κατά μήκος των ακτών.

Άλλοι Σύνδεσμοι:
| Παρακολούθηση των Σεισμών | Τρέχουσα Σεισμικότητα | Αισθητοί Σεισμοί | Καταγραφές Σεισμολογικών Σταθμών | Πρόσβαση στα Ψηφιακά Σεισμολογικά Δεδομένα | Ψηφιακό Σεισμολογικό Δίκτυο | Αναλογικό Σεισμολογικό Δίκτυο | Σεισμολογικό Κέντρο Λευκωσίας | Σεισμολογικό Κέντρο Μαθιάτη | Χάρτες Σεισμικότητας | Σημαντικοί Σεισμοί | Εκθέσεις, Μελέτες & Άρθρα | Σεισμοί: Συχνές Ερωτήσεις | Η Σεισμικότητα της Κύπρου | Εκπαιδευτικό Υλικό |









Πίσω στην προηγούμενη σελίδα




Back To Top