Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ορυκτοί Πόροι

Ερευνητικά Προγράμματα σε εξέλιξη

Multi-scale, multi-sensor mapping and dynamic monitoring for sustainable extraction and safe closure in mining environments (m4mining)

Πέραν του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στην εν λόγω πρόταση συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας και ερευνητικά Κέντρα από Γερμανία, Νορβηγία και Ελβετία, καθώς και οργανωμένοι φορείς της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Η πρόταση συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο NORCE (NORCE Norwegian Research Centre) που εδρεύει στη Νορβηγία.
Στόχος του ερευνητικού προγράμματος «m4mining» είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων τηλεπισκόπησης που επιτρέπουν την συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από ενεργά και εγκαταλειμμένα μεταλλεία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών εξορυκτικών αποβλήτων), που θα συμβάλουν στη βελτίωση της αλυσίδας εξόρυξης και κυρίως θα μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Η υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω δύο αλληλένδετων προσεγγίσεων με τη χρήση/σύνδεση πολυαισθητήρων 2D-3D UAV και δορυφορικών υπερφασματικών συνόλων δεδομένων και την ενσωμάτωσή τους σε ένα σύστημα ανάλυσης και οπτικοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων σε διαφορετικά στάδια της λειτουργίας ενός μεταλλείου και κυρίως του κύκλου ζωής μετά το κλείσιμο του μέχρι την εγκατάλειψη/αποκατάστασή του.
Η ενεργή συμβολή/συμμετοχή του Τμήματος στο πιο πάνω πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο του ΜΕΜΙ και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση/αξιοποίηση των εξορυκτικών αποβλήτων του.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.m4mining.eu
European Ornamental stone resources (EuroLithos)


Ο διακοσμητικός και οικοδομικός λίθος έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση των αγροτικών και αστικών περιοχών μας, μέσω της χρήσης της στη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Σήμερα ο διακοσμητικός λίθος είναι μια πρώτη ύλη που παράγεται με μεγάλη δεξιότητα σε όλη την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη την τεράστια ποικιλία φυσικής πέτρας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πραγματική χρήση των τοπικών και περιφερειακών πόρων πέτρας στην Ευρώπη μειώνεται, όπως και η γνώση των πόρων, των παραδόσεων και των δεξιοτήτων.
Το πρόγραμμα EuroLithos βασίζεται στην ιδέα ότι, η αυξημένη γνώση της γεωλογίας, της ποιότητας και της ιστορίας της χρήσης των φυσικών λίθων στην Ευρώπη θα συμβάλει τόσο στην πιο βιώσιμη χρήση των αποθεμάτων της πέτρας στην Ευρώπη προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, για την προστασία των αποθεμάτων διακοσμητικών λίθων.
Το πρόγραμμα δίνει έμφαση σε διάφορες πτυχές του πεδίου εφαρμογής: προσδιορίζει και χαρτογραφεί τον τύπο και την ποιότητα των δομικών υλικών και παρέχει εργαλεία και πρωτόκολλα για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των αποθεμάτων.
Το πρόγραμμα καταπιάνεται επίσης με την πολιτιστική κληρονομιά και τις πτυχές της διατήρησης κτιρίων, δεδομένου ότι η διατήρηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και η ενεργή βιομηχανία πέτρας έχουν αμοιβαία εξάρτηση.
Το πρόγραμμα EuroLithos θα καταλήξει σε μια βάση γνώσεων για τα διακοσμητικά πετρώματα υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υποδομής γεωλογικών δεδομένων (EGDI), η οποία θα καλύπτει εναρμονισμένα χωρικά δεδομένα σχετικά με τους πόρους πέτρας στον Ευρωπαϊκό χώρο, τον άτλαντα των πόρων αυτών και τη χρήση τους, έναν κατάλογο με ιδιότητες και κατευθυντήριες γραμμές για τον διακοσμητικό λίθο για την αξιοποίηση του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η EuroLithos θα συνεργαστεί στενά με την πλατφόρμα πληροφοριών GeoEra. Η κοινοπραξία EuroLithos αποτελείται από 16 εταίρους από 14 χώρες, σχηματίζοντας συλλογικά μια ισχυρή και καινοτόμο ερευνητική ομάδα.

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας Γεωλογικών Επισκοπήσεων για την παροχή Γεωλογικών Υπηρεσιών για την Ευρώπη (GeoERA)

45 Εθνικοί και Περιφερειακοί Οργανισμοί Γεωλογικής Έρευνας (GSOs) από 32 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της πιο πάνω δράσης υπό του συγχρηματοδοτούμενου Ταμείου ERA-NET. Ο κύριος στόχος του GeoERA είναι να συμβάλλει στη βέλτιστη χρήση και διαχείριση του υπεδάφους. Το GeoERA θα χρηματοδοτήσει 15 ερευνητικά έργα που στοχεύουν στην υποστήριξη 1) πιο ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης και 2) πιο υπεύθυνης και δημόσια αποδεχτής, εκμετάλλευσης και χρήσης του υπεδάφους. Τα έργα θα καλύψουν τις εφαρμοσμένες γεωεπιστήμες, εστιάζοντας στα ακόλουθα τέσσερα θέματα:

GeoERA – GEO-ENERGY
Η ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής πρόκλησης του H2020. Καθώς η Ευρώπη προχωρεί για να κάνει τη μετάβασή της σε μια αξιόπιστη, βιώσιμη και ανταγωνιστική ενέργεια ...
GeoERA –GROUNDWATER
Ο στόχος του θεματικού τομέα των υπόγειων υδάτων είναι η παροχή δεδομένων, πληροφοριών και εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων για την προστασία, τη διαχείριση και τη βελτίωση των υπογείων υδάτινων πόρων...
GeoERA –RAW MATERIALS
Οι ορυκτές πρώτες ύλες στηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη και τη φιλοδοξία της Ευρώπης για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την σημασία των πρώτων υλών ...
GeoERA –INFORMATION PLATFORM
Τα θέματα γεωενέργειας, υπόγειων υδάτων και πρώτων υλών μοιράζονται τον κοινό στόχο για παροχή και να διάχυση χωρικών πληροφοριών για τους αντίστοιχους πόρους ...
Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης συμμετέχει σε τέσσερα έργα: δύο για τα υπόγεια ύδατα και δύο για τις πρώτες ύλες.




Mineral Intelligence for Europe (Mintell4EU)


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορίσει την διασφάλιση της διάθεσης, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης και την αποδοτικότητα των πόρων ως τις βασικές προκλήσεις για τον τομέα των πρώτων υλών. Τα δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία και τη γεωγραφική κατανομή των πρωτογενών και δευτερογενών πρώτων υλών, όσον αφορά τις εργασίες έρευνας, εκμετάλλευσης, παραγωγής και εμπορίου τους, είναι καθοριστικές στη λήψη αποφάσεων από τις κρατικές αρχές και τη βιομηχανία. Λόγω του δυναμικού χαρακτήρα των δεδομένων αυτών, απαιτούνται τακτικές επικαιροποιήσεις συνοπτικών, αξιόπιστων και εναρμονισμένων πληροφοριών.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ευρωπαϊκής βάσης γνώσεων σχετικά με τις πρώτες ύλες, με την ενημέρωση της ηλεκτρονικής ετήσιας έκθεσης για τους ορυκτούς πόρους που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα Minerals4EU και την επέκταση της χωρικής κάλυψης και της ποιότητας των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στην υφιστάμενη απογραφή των ορυκτών πόρων. Επιπλέον, το έργο έχει ως στόχο την αύξηση του βαθμού εναρμόνισης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των υφιστάμενων πλατφόρμων δεδομένων, με τη φιλοδοξία να επιτευχθεί ένα πλήρως λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης γνώσης και δεδομένων, ικανοποιώντας τις ευρωπαϊκές ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη το Σύστημα Πληροφοριών Πρώτων Υλών (RMIS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικό είναι ότι το έργο θα ενσωματώσει επίσης την ηλεκτρονική ετήσια έκθεση για τα ορυκτά στη βάση δεδομένων Minerals4EU, διασφαλίζοντας τη μελλοντική βιωσιμότητα ως μέρος της ευρωπαϊκής υποδομής γεωλογικών δεδομένων (EGDI), που τυγχάνει διαχείρισης από το EuroGeoSurveys. Μέχρι το τέλος του προγράμματος, όλα τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στην Πλατφόρμα Πληροφόρησης του GeoERA, η οποία θα παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο τις πληροφορίες των ευρωπαϊκών πρώτων υλών στους τελικούς χρήστες μέσω μιας κοινής διασύνδεσης δικτυακών πυλών. Τέλος, για την εξασφάλιση ακριβέστερων πληροφοριών των πανευρωπαϊκών αποθεμάτων ορυκτών πόρων, θα δοκιμαστεί η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος ταξινόμησης του UNFC. http://geoera.eu/projects/mintell4eu7/

Mineral resources in sustainable land-use planning (MinLand)

Το πρόγραμμα “Mineral resources in sustainable land-use planning” (MinLand) σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αφορούν τον ανταγωνιστικό χωροταξικό σχεδιασμό που σχετίζεται με διαφορετικές χρήσεις γης.
Ο ανταγωνισμός για τη χρήση της γης είναι έντονος στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, η ανάγκη για μέταλλα, πρώτες ύλες για κατασκευαστικά έργα και βιομηχανικά ορυκτά αυξάνεται. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη πρόσβασης σε γη για αναζήτηση και εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων πρώτων υλών. Το πρόγραμμα MINLAND σκοπεύει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε γη, με πραγματικούς ή δυνητικά πολύτιμους πόρους, για την εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πόρων, με βελτιστοποιημένη και ολοκληρωμένη διαδικασία, εντός της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εναρμονισμένη χρήση της γης και την ανάγκη για στρατηγική πολιτική για ορυκτούς πόρους εντός της Ευρώπης. Το πρόγραμμα MINLAND προσφέρει μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις και ως εκ τούτου έχει επιλεγεί για χρηματοδότησή του από το Horizon2020 της ΕΕ.
Το πρόγραμμα MINLAND έχει θέσει τέσσερις πρωταρχικούς στόχους:
1. Αποθήκευσή σχετικής γνώσης
2. Διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων για τους ορυκτούς πόρους και τη χρήση της γης
3. Ενίσχυση της διαφάνειας των πρακτικών καθορισμού χρήσης της γης
4. Ενθάρρυνση της δικτύωσης
Οι εργασίες του προγράμματος MINLAND, συντονίζονται από τη Γεωλογική Επισκόπηση της Σουηδίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από όλη την Ευρώπη εταίροι και τρίτα μέρη που καλύπτουν όλη την αναγκαία τεχνογνωσία σχετικά με τις γεωλογικές πληροφορίες που αφορούν τη χρήση της γης. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης συμμετέχει ως τρίτο μέρος.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος MINLAND: http://minland.eu/



Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Back To Top