English
Λογότυπο Κυπριακής Δημοκρατίας Υπηρεσία Μεταλλείων Λογότυπο Υπηρεσίας Μεταλλείων

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση          

Μεταλλεία
English   
ΕκτύπωσηΕκτύπωση





Ως γνωστό η κυπριακή μεταλλευτική βιομηχανία ήταν δραστηριοποιημένη στην παραγωγή μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων χαλκού, σιδηροπυρίτη, χρυσού, χρωμίτη καθώς και ινών αμιάντου.

Από τη δεκαετία του 1970 η μεταλλευτική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση γεγονός που οφείλεται κυρίως, πλην των γνωστών λόγων της κατάληψης σημαντικών μεταλλευτικών περιοχών από τα Τουρκικά στρατεύματα και της εξάντλησης των μεγάλων και πλούσιων κοιτασμάτων της Χώρας, στη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς ανάλογη αύξηση στις διεθνείς τιμές πώλησης τους.

Η μοναδική μεταλλευτική δραστηριότητα που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη χώρα είναι το μεταλλείο της Σκουριώτισσας στην επαρχία Λευκωσίας, που άρχισε ξανά τη λειτουργία του στα μέσα του 1996 με την παραγωγή καθόδων μεταλλικού χαλκού (99,999%), εφαρμόζοντας την μέθοδο της εκχύλισης – εξαγωγής με οργανικό διαλύτη – ηλεκτρανάκτησης (Leaching - SX - EW). Τα αποθέματα όμως χαλκού στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας έχουν εξαντληθεί και ως εκ τούτου η εταιρεία προγραμματίζει να μεταφέρει μέρος των εγκαταστάσεων της υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας χαλκούχων μεταλλευμάτων, στο μεταλλείο Απλικίου.

Για να καταστεί δυνατή η συνέχιση των υδρομεταλλουργικών εργασιών στο Μεταλλείο της Σκουριώτισσας, υποβλήθηκε αίτημα στην Υπηρεσία Μεταλλείων για χρησιμοποίηση των χώρων του μεταλλείου για επεξεργασία μεταλλεύματος Λατερίτη, το οποίο θα εισάγεται από το εξωτερικό. Η μέθοδος εκχύλισης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος αυτού είναι παρόμοια με αυτήν του Χαλκού και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν μέρος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του μεταλλείου, με ορισμένες μετατροπές τους. Στα πλαίσια εξέτασης του αιτήματος της εταιρείας, έχει υποβληθεί και έχει εγκριθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή, Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Με βάση σχετικούς όρους που θα θέσει η Υπηρεσία Μεταλλείων, η επεξεργασία του Λατερίτη θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το μετάλλευμα, μετά την επεξεργασία του, θα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του μεταλλείου Σκουριώτισσας. Από την επεξεργασία του λατερίτη θα παράγεται θειικό νικέλιο το οποίο θα εξάγεται στο εξωτερικό για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκίνητων.

Η παραγωγή χρυσού-αργύρου με τη μέθοδο της κυάνωσης (εκχύλιση σωρών / απορρόφηση – εκρόφηση με ενεργό άνθρακα/ ηλεκτρανάκτηση) από εξορυγμένα χρυσοφόρα αποθέματα έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι την εξασφάλιση νέων αποθεμάτων.

Όσο αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες για μέταλλα, επιδείχθηκε ενδιαφέρον για χρυσό και χαλκό το οποίο έχει αυξητική τάση. Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ περί 61 άδειες επισκόπησης για μεταλλεύματα χρυσού, χαλκού και γενικότερα μικτών θειούχων που καλύπτουν όλη την ελεύθερη Κύπρο σε έκταση περίπου 142 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ βρίσκονται υπό εξέταση άλλες 15 αιτήσεις.

Για το περιεχόμενο της νομοθεσίας και την υποβολή αιτήσεων που αφορούν την εκμετάλλευση των μεταλλείων στη Κύπρο θα βρείτε στις σελίδες «Νομοθεσία» και «Έντυπα».

Στo πιο κάτω συνημμένo αρχείo υπάρχουν οι οδηγίες σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό ΚΔΠ 295/2009 για την εκπόνηση Διαχειριστικής-Περιβαλλοντικής Μελέτης για Μεταλλείο.

  • Περιβαλλοντική Διαχειριστική Μελέτη Μεταλλείου και Λατομείου ΚΔΠ 295-2009.pdf

    Περισσότερες πληροφορίες για τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Κύπρου θα βρείτε στα πιο κάτω αρχεία.

    Χαλκούχα - Χρυσοφόρα
    Αμίαντος
    Χρωμίτης
    Παραγωγή Νικέλιου στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας

  •   
    Αρχή Σελίδας

    © 2005 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπηρεσία Μεταλλείων

    Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας