Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Προγραμματισμός

ΣΤΟΧΟΣ 1 - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Η λειψυδρία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δια μέσου των αιώνων. Οι ανομβρίες είναι πολύ συχνές και εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή στη λεκάνη της Μεσογείου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις στην ετήσια και εποχιακή διαθεσιμότητα νερού.

Εν όψει αυτών των προκλήσεων, η ανάγκη εξεύρεσης και εφαρμογής μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και στην υδατική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι η διασφάλιση της πληρέστερης δυνατής κάλυψης των αναγκών σε νερό για οικιακές, γεωργικές, βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και άλλες χρήσεις, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τις τελευταίες δεκαετίες υλοποιήθηκαν σημαντικά κατασκευαστικά έργα υδατικής ανάπτυξης για ύδρευση, άρδευση, προστασία του περιβάλλοντος και άλλες χρήσεις, όπως φράγματα, μονάδες επεξεργασίας νερού, αντλιοστάσια, έργα μεταφοράς νερού, έργα προστασίας ποταμών και εμπλουτιστικά έργα. Για όλα αυτά τα έργα πραγματοποιούνται επιμελώς εργασίες λειτουργίας και προληπτικής συντήρησης και όπου κρίνεται απαραίτητο, εργασίες για τη βελτίωση και την αναβάθμιση τους. Βεβαίως, για την διασφάλιση της πληρέστερης δυνατής κάλυψης των αναγκών σε νερό για όλες τις χρήσεις, απαιτείται ο προγραμματισμός, μελέτη και κατασκευή νέων έργων υδατικής ανάπτυξης.

Κυριότερα έργα που είναι σε εξέλιξη:
Υδατικό Έργο Βασιλικός Λευκωσία
Σκοπός του έργου είναι η ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας και βελτίωση της αξιοπιστίας τους συστήματος παροχής πόσιμου νερού στη Λευκωσία. Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγών μήκους περίπου 160Km και συνοδών έργων δεξαμενών και αντλιοστασίων για μεταφορά του αφαλατωμένου νερού που παράγεται στη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία.
Ενίσχυση υδατοπρομήθειας Ελεύθερης Αμμοχώστου (Αγωγός Κοκκινόκρεμμου και Έργα Υποδομής)
Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος υδατοπρομήθειας τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων της περιοχής όσο και για την στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων και δεξαμενών αποθήκευσης ολικής χωρητικότητας 35.000 κ.μ.
Διασύνδεση Φραγμάτων Πάφου (Ευρέτου, Κανναβιού και Ασπρόκρεμμου) – Αφαλάτωση Πάφου
Η διασύνδεση αυτή θα προσφέρει μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση των τριών φραγμάτων, ιδιαίτερα σε χρονιές ολιγομβρίας ή ανομβρίας με στόχο την ενίσχυση του Έργου Πάφου από άλλη πηγή νερού πέραν της Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης στη Πάφου
Μόνιμη Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου
Κατασκευή μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου, στα Κούκλια, ημερήσιας δυναμικότητας 15.000 κ.μ. για απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας της ευρύτερης περιοχής Πάφου από τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη διακηρυγμένη υδατική πολιτική.
Παρά την υλοποίηση της πληθώρας των έργων, το πρόβλημα της λειψυδρίας παραμένει. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πηγών νερού για ύδρευση και άρδευση, προωθείται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων νερού, όπως είναι η αφαλάτωση και η ανακύκλωση. Η χρήση των μη συμβατικών υδάτινων πόρων, μειώνει την εξάρτηση της παροχής νερού από τις καιρικές συνθήκες, συμβάλλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη των κινδύνων και ενισχύει το υδατικό ισοζύγιο. Η αφαλάτωση έχει ενισχύσει την παροχή νερού ύδρευσης και έχει απεξαρτοποιήσει τα μεγάλα αστικά, περιαστικά και τουριστικά κέντρα από τη διακύμανση της βροχόπτωσης. Η χρήση του ανακυκλωμένου νερού αναμένεται να αυξήσει την παροχή νερού για άρδευση και να μειώσει τον κίνδυνο έναντι της ξηρασίας. Το ανακυκλωμένο νερό αποτελεί μια σταθερή πηγή νερού, δεδομένου ότι οι ποσότητες που παράγονται είναι άμεσα εξαρτημένες από την αστική κατανάλωση πόσιμου νερού, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται ποσότητες νερού, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα χάνονταν.
Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λευκωσίας (Ανθούπολη – Παλιομέτοχο)
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού στην Ανθούπολη χωρητικότητας 500.000 κ.μ. και δεξαμενή χωρητικότητας 500.000 κ.μ στο Παλιομέτοχο καθώς και αγωγών μεταφοράς και συνοδών έργων για άρδευση περιοχών στην Δευτερά, Παλιομετόχου, Κοκκινοτριμιθιάς, Γερόλακκου, Μιτσερού και Αγ. Τριμιθιάς.
Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Ανατολικής Λευκωσίας (Βαθειά Γωνιά)
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού στην Βαθειά Γωνιά χωρητικότητας 1.3 εκ. κ.μ. καθώς και αγωγών μεταφοράς και συνοδών έργων για άρδευση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Αγ. Σοζώμενο - Δάλι – Ποταμιά καθώς και νέων εκτάσεων στο Δάλι, Νήσου, Τσέρι κλπ. Δεξαμενή αποθήκευσης χωρητικότητας 1.6 εκ. κ.μ. και αγωγών για μεταφορά του ανακυκλωμένου νερού της Μιας Μηλιάς για άρδευση στην Αθηένου, Λύμπια, Αβδελλερό κλπ.
Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος χειμερινής αποθήκευσης χωρητικότητας 3.6 εκ.κ.μ. στην Τερσεφάνου, καθώς και αγωγών μεταφοράς του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας, προς περιοχές άρδευσης στην Τερσεφάνου, Δρομολαξιά Μενεού και Κίτι.
Επιπρόσθετα στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, μελετούνται νέες τεχνολογίες, για περιορισμό τόσο των απωλειών στην πηγή (πχ. εξατμίσεις) όσο και των απωλειών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού.


Back To Top