Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Προγραμματισμός

ΣΤΟΧΟΣ 3 - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σημαντική πτυχή της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και η προστασία του από τη ρύπανση. Το καθαρό νερό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, αλλά είναι επίσης αναγκαίο για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια αυτά, πρόθεση αποτελεί η προστασία, βελτίωση και διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδάτινων πόρων της Κύπρου (καλή οικολογική και χημική κατάσταση των επιφανειακών υδάτων και καλή χημική και ποσοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων), η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τις αρνητικές επιπτώσεις ανθρωπογενούς ρύπανσης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη υδατική πολιτική, η οποία έχει σταδιακά διαμορφωθεί για να αντιμετωπίζει όχι μόνο τις προκλήσεις που αφορούν την υγεία, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους κύριους τομείς που χρησιμοποιούν το νερό. Στόχος είναι η πλήρης συμμόρφωση της χώρας με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των υδάτων.

Μία από τις προτεραιότητες είναι η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ, η οποία αποσκοπεί στην προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως βάση την αρχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού. Το βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας είναι η κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού, το οποίο περιλαμβάνει Πρόγραμμα Μέτρων (ΠΜ) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην εφαρμογή συναφών Οδηγιών, όπως της Οδηγίας για τις Ουσίες Προτεραιότητας 2008/105/ΕΚ και 2013/39/ΕΕ, της Οδηγίας για τα Υπόγεια Ύδατα 2006/118/ΕΚ και 2014/80/ΕΕ, της Οδηγίας σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης 98/83/ΕΚ, κ.λπ., καθώς και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για την προστασία, παρακολούθηση και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του υδάτινου οικοσυστήματος, προκειμένου να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να ληφθούν εντατικά και στοχευμένα μέτρα για τη διαχείριση των καταστροφών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Στα πλαίσια αυτά, επιδιώκεται η εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης της Ξηρασίας, που καταρτίστηκε σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ και η κατάρτιση και εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας, σύμφωνα με την Οδηγία για τις Πλημμύρες 2007/60/ΕΚ.

Υλοποιούνται τα Σχέδια:
Yλοποίηση του 2ου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ) για την περίοδο 2016-2021 και του Προγράμματος Μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7/10/2016. Ενδεικτικά ορισμένες Δράσεις:
Δράση # 46 Δρομολόγηση υλοποίησης έργων αύξησης της χρήσης ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία (Χρήση ανακυκλωμένου νερού Δυτικής Λευκωσίας και Τερσεφάνου)
Δράση # 48 Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού Μέτρο 4 (Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών σε αρδευτικά δίκτυα)
Δράση # 49 Έργα ικανοποίησης υδρευτικών αναγκών ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας – Αγωγός Βασιλικού
Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (εναρμονιστικοί περί Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κινδύνων Πλημμύρας Νόμοι του 2010 και 2012) βάσει των διατάξεων και του χρονοδιαγράμματος της Οδηγίας.
Σταδιακή Εφαρμογή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) σε σχέση με τους στόχους του (ΣΔΚΠ).
Διεξάγεται σε συνεχή βάση η αξιολόγηση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων υδάτων.
Στον τομέα των υγρών αποβλήτων, προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης εφαρμογή της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων 91/271/ΕΟΚ. Η υλοποίηση αποχετευτικών συστημάτων για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στα πλαίσια της Οδηγίας, συμβάλει στην αντιμετώπιση αποχετευτικών προβλημάτων που προκύπτουν λόγω υπερχείλισης των απορροφητικών λάκκων, από τους οποίους προκαλείται ρύπανση και μόλυνση του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων, λόγω της διήθησης των λυμάτων στο υπέδαφος. Επιπρόσθετα προκύπτουν, σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία των κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων, όπως η παραγωγή ανακυκλωμένου νερού και λάσπης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Σημειώνεται ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος Εφαρμογής της Κύπρου, που καταρτίστηκε σύμφωνα με την Οδηγία, κυρίως λόγω του περιορισμένου Κρατικού Προϋπολογισμού, διαδικαστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και προσφυγών από προσφέροντες, καθώς και της μη αποδοχής χωροθέτησης των έργων υποδομής από τις Κοινότητες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα :
Αποχετευτικό Σύστημα του Συμπλέγματος Κοκκινοχωριών.
Αποχετευτικό Σύστημα του Συμπλέγματος Σολέας. Ενδεικτική δράση η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Τεμβριά, Κοράκου, Ευρύχου, Φλάσου, και Λινού καθώς και του Σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.
Σταθμός Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων, Βιομηχανικών Λυμάτων, Περίσσειας Λάσπης και Στραγγισμάτων στο Βατί Λεμεσού.
.Ένα άλλο πεδίο, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων υγείας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικότερα στην προστασία των υδάτων από τη ρύπανση των στραγγισμάτων, είναι η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Παρά το γεγονός ότι η συμμόρφωση με την πολιτική αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2008/98 / ΕΚ για τα Απόβλητα και Οδηγία 1999/31/ΕΚ περί Υγειονομικής Ταφής των Αποβλήτων) και η στρατηγική για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει εντός του 2015 αναλάβει το ρόλο του Διαχειριστή Κατασκευής των σχετικών νέων έργων υποδομής διαχείρισης αποβλήτων που καθορίζονται στην Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων (ΣΔΔΑ) 2015-2021, καθώς και ως Τεχνικός Σύμβουλος στα Συμβούλια Εκμετάλλευσης .

Σε εξέλιξη η Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλων για ετοιμασία μελετών, εγγράφων διαγωνισμού για κατασκευή Αποκατάστασης:
ΧΑΔΑ Επαρχίας Λευκωσίας και ΧΑΔΑ Επαρχίας Λεμεσού
Διενέργεια διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση μονάδας επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων & ΧΥΤ στην Πάφο










Back To Top