English | Turkçe
Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Κυπριακή ΔημοκρατίαΤμήμα Αναπτύξεως ΥδάτωνΤμήμα Αναπτύξεως Υδάτων
Κυπριακή ΔημοκρατίαΤμήμα Αναπτύξεως Υδάτων
English | Turkçe
Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Αναζήτηση: Αναζήτηση


Για την Κύπρο

English


ΕκτύπωσηΕκτύπωσηΦυσικά Χαρακτηριστικά
Κλίμα
Ιστορία
Οικονομία

1. Φυσικά Χαρακτηριστικά

Η Κύπρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου μεταξύ του 33ου και 35ου παράλληλου. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου με συνολική έκταση 9 251 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία 47% είναι καλλιεργήσιμη γη, 19% καλύπτονται από δάση και το υπόλοιπο 34% αποτελεί ακαλλιέργητη γη.

Σύµφωνα µε την ετήσια Δηµογραφική 'Εκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθυσµός της Κύπρου στα τέλη του 2008 υπολογίζεται σε 885 600 που αντιστοιχεί σε πυκνότητα πληθυσµού περίπου 96 κάτοικων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο. Αναλυτικότερα, ποσοστό 75,5% ανήκει στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα 10,0% Τουρκοκύπριοι, 0,9% Αρµένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι που παραδοσιακά ζουν αρµονικά ανάµεσα στους Έλληνες και το υπόλοιπο 13,6% άλλοι ξένοι.

Τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά καθορίζονται από τις δύο μεγάλες οροσειρές, του Τροόδους που δεσπόζει στο κεντρικό τμήμα του νησιού με μέγιστο υψόμετρο 1 952 μέτρα, και του Πενταδάκτυλου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα με μέγιστο υψόμετρο 1 085 μέτρα.

Μεταξύ των δύο αυτών οροσειρών εκτείνονται οι πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας. Παραλιακά και στις κοιλάδες των ποταμών υπάρχουν εύφορες εκτάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις προσχώσεις των ποταμών.

Οι ποταμοί της Κύπρου είναι όλοι χείμαρροι, με περιορισμένη ροή, που κατέρχονται ορμητικά το χειμώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς πηγάζουν από την οροσειρά του Τροόδους και μόνο ένας αξιόλογος χείμαρρος πηγάζει από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου.

Ποταμός Λούματα
Αρχή Σελίδας

2. Κλίμα

Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από εύκρατο μεσογειακό κλίμα με ήπιο χειμώνα, μακρύ ζεστό καλοκαίρι και πολύ περιορισμένο φθινόπωρο και άνοιξη.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι περίπου 468 χιλιοστόμετρα με εύρος από 300 χιλιοστόμετρα στις κεντρικές πεδιάδες και τα νοτιοανατολικά παράλια, μέχρι 1 100 χιλιοστόμετρα στην οροσειρά του Τροόδους, και 550 χιλιοστόμετρα στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Η ανομοιομορφία στην κατανομή της βροχόπτωσης δεν είναι μόνο γεωγραφική αλλά και διαχρονική, συχνά δε παρατηρούνται συνεχείς ανομβρίες δύο και τριών χρόνων.


Η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με 11,5 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα το καλοκαίρι και 5,5 ώρες το χειμώνα. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο-Αύγουστο φθάνει τους 36οC στις κεντρικές πεδιάδες και τους 27oC στο Τρόοδος.

Κατά τον Ιανουάριο η μέση ελάχιστη θερμοκρασία πέφτει στους 5oC στις πεδιάδες και 0oC στο Τρόοδος.Η μεγάλη διάρκεια της ηλιοφάνειας, η σχετική ξηρασία και η διαρκής κίνηση του αέρα έχουν ως αποτέλεσμα την εξατμισοδιαπνοή μεγάλων ποσοτήτων νερού που σε ετήσια βάση, αντιστοιχεί στο 80% της βροχόπτωσης.
Ξηρασία μετά από παρατεταμένη ανομβρία
Αρχή Σελίδας


3. Ιστορία

Η απαρχή της κυπριακής προϊστορίας τοποθετείται γύρω στην 7η χιλιετηρίδα π.Χ. όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί.

Αρχές της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ. οι Αχαιοί 'Ελληνες εγκαταστάθηκαν στο νησί και εισήγαγαν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, που μέχρι σήμερα επικρατούν στο νησί. Λόγω της στρατηγικής της θέσης και του φυσικού της πλούτου, η Κύπρος υπήρξε σ' όλη τη διάρκεια της μακραίωνης και πολυτάραχης ιστορίας της στόχος επιβουλών και κατακτητών. Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Πτολεμαίοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Λουζινιανοί, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα ίχνη τους εδώ, καθιστώντας το νησί ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο.

Οι τελευταίοι νοίκιασαν το νησί στη Μ. Βρετανία το 1878. Το 1914 η Κύπρος έγινε βρετανική αποικία μέχρι και την ανεξαρτησία της το 1960, οπότε και εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το 37% του κυπριακού εδάφους και εκτόπισαν βίαια 200 000 Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες.

Λουτρά στην Σαλαμίνα

Αρχή Σελίδας

4. Οικονομία

Από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, μέχρι το 1973, η Κύπρος κατόρθωσε να μετατραπεί, από μια ουσιαστικά αγροτική χώρα, σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο με ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 7%.

Το 1974 η τουρκική εισβολή διέκοψε την ανοδική πορεία και η οικονομία βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης. Το 37% του εδάφους βρίσκεται μέχρι σήμερα υπό τουρκική κατοχή, το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων κατέστησαν απροσπέλαστοι, το 33% της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων μειώθηκε απότομα και το 40% του ελληνοκυπριακού πληθυσμού εκτοπίστηκε βίαια στις νότιες περιοχές του νησιού.

Η υπογραφή της ανακήρυξης της Δημοκρατίας

Τα χρόνια μετά την εισβολή χαρακτηρίστηκαν από τις επίπονες προσπάθειες επιβίωσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας. Σήμερα η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία γεγονός που αντικατοπτρίζεται μέσα από τη ραγδαία αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.
Αρχή Σελίδας

Για καλύτερη απεικόνιση του Διαδικτυακού Τόπου συνιστάται ανάλυση οθόνης: 1024 με 768 pixels
© 2003 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων