English
Κυπριακή Δημοκρατία Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Λογότυπο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση          

Ανακοινωθέντα
English
Πίσω

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Παρουσίαση έργων του συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία στην Αυστρία
11/03/2009Παρουσιάστηκε στις 6 Μαρτίου, στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου του διεθνώς καταξιωμένου νεαρού Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία «Tempus tantum nostrum est».

Το έργο αυτό, για φωνητικό σύνολο και μοτοσικλέτες Harley Davidson, για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο σύνθεσης «Φωνητικών Τεχνών» της Μπιενάλε Σάλτσμπουργκ, αποτελούσε αρχικά μέρος της όπερας του «Καθώς περνά ο χρόνος», την οποία ο Ηλία συνέθεσε για την Κρατική Όπερα του Ανόβερου.

Αφετηρία και έμπνευση για το έργο του αποτέλεσαν τα επεισόδια της μεγάλης διαδήλωσης των μοτοσικλετιστών τον Αύγουστο του 1996 στη Δερύνεια. Το κείμενο είναι παρμένο από την πρώτη ηθική επιστολή στον Λουκίλιο του Ρωμαίου φιλόσοφου Σενέκα του Νεότερου. Η σύνθεση παρουσιάστηκε από το γερμανικό φωνητικό σύνολο Vocal Arts Στουτγάρδης.

Την ίδια μέρα, επίσης στο πλαίσιο της Μπιενάλε του Σάλτσμπουργκ, παρουσιάστηκε το έργο του Ηλία «Zάχαρη Άχνη» από το ελληνοϊσπανικό μουσικό σύνολο Miscelanea. Είναι το πιο πολυεκτελεσμένο έργο του συνθέτη το οποίο, αν και συνέθεσε το 2007, μετρά πάνω απο τριάντα εκτελέσεις διεθνώς. Το έργο αναφερεται στις σειρήνες του Οδυσσέα όπως τις έχουν χρησιμοποιήσει στο φιλοσοφικό βιβλίο «Διαλεκτική του Διαφωτισμού» οι Μαξ Χόρκχαϊμερ και Τέοντορ Αντόρνο.

Και στις δύο συναυλίες παρευρέθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες σύγχρονης μουσικής του 20ού αιώνα όπως ο Φρίντριχ Τσέρχα και ο Κλάους Χούμπερ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Mozarteum και μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα τελείωσαν με διαρκή επευφημία.

Στον αυστριακό τύπο δημοσιεύθηκαν επαινετικά σχόλια και για τα δύο έργα του Μάριου Ιωάννου Ηλία. Για το «Tempus tantum nostrum est» ο Τύπος επαίνεσε την καυστική ειρωνεία η οποία, όπως τονίζεται, σπάνια χαρακτηρίζει σύγχρονες μουσικές συνθέσεις, ενώ για το έργο του «Ζάχαρη Άχνη» επαινέθηκε η «πρωτότυπη χρησιμοποίηση των οργάνων». Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι η σύνθεση έχει ένα «υπέροχα επιλεγμένο ρυθμό και ενώ χαρακτηρίζεται από ταμπεραμέντο διατηρεί ηχητικά μια έξοχη συνοχή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ηλία χρησιμοποιεί μηχανοκίνητα όργανα στις μουσικές του συνθέσεις. Την αρχή έκανε με τη σύνθεση του «Στροφές» για πολυμέσα το 2003/04, ειδικά δημιουργημένη για το Διαφανές Εργοστάσιο της Volkswagen στη Δρέσδη. Σε αυτή τη σύνθεση, η οποία βραβεύθηκε με το Βραβείο Σύνθεσης BMW της Musica Viva στο Μόναχο, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το αυτοκίνητο, συγκεκριμένα το VW Phaeton.

Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο (πρεμιέρα 18.12.2008) ανεβάστηκε από την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, με συν-παραγωγό το Θέατρο Rampe της Στουτγάρδης, η όπερα του Μάριου Ιωάννου Ηλία “Die Jagd” (Το Κυνήγι).

Στο έργο, εκτός από τους τραγουδιστές, τους ηθοποιούς, την ορχήστρα, τη χορωδία και τα σύνθετα ηλεκτρονικά μέσα, υπάρχουν και έξι αυτοκίνητα, τα οποία λειτουργούν εν είδει μουσικού συνόλου και παίρνουν το σχήμα πλασμάτων της ζούγκλας. Μεταξύ των πρωταγωνιστών εμφανίζονται τα αυτοκίνητα Aston Martin Volante, Jaguar SKR, Ford Mustang Shelby, Land Rover Defender και Volvo S80.

Τα εισιτήρια και για τις έξι παραστάσεις της όπερας είχαν εξαντληθεί. Ο Ηλία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αφιερωματικές ανταποκρίσεις στη γερμανική τηλεόραση, όπως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ARD Tagesthemen.

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία κατάγεται από την επαρχία Κερύνειας και γεννήθηκε το 1978 στην Πάφο. Το 1998 μετέβηκε για σπουδές στην Αυστρία όπου και διαμένει. Σπούδασε σύνθεση στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και στη Βασιλεία και μουσικολογία στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Βιέννης. Η διεθνής καριέρα του άρχισε το 2002 όταν ο Όμιλος της Νέας Μουσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πρωτοπαρουσίασε το έργο του «Με ένα Ψαλίδι και Χίλιες Κλωστές». Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία. Μεταξύ άλλων βραβεύτηκε το 2007 από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας με το βραβείο Theodor-Koerner-Fonds.

Αρχή


© 2012 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας