Τμήμα Γεωργίας

Στα πλαίσια εφαρμογής Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Διαχείρισης Εχθρών και Ασθενειών πληροφορούνται οι παραγωγοί σχετικά με τις εντομολογικές και τις μυκητολογικές προσβολές που παρατηρούνται στις καλλιέργειες των σιτηρών αυτή την περίοδο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν για τη συστηματική παρακολούθηση της φυτείας τους για έγκαιρο εντοπισμό των προσβολών.

Για καλύτερη αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών στα σιτηρά οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης:

Αμειψισπορά-εναλλαγή καλλιέργειας με άλλες καλλιέργειες όπως ψυχανθή (π.χ κουκιά, λουβιά, μπιζέλια), πατάτες, κρεμμύδια, λαχανικά κ.ά.
Αγρανάπαυση και βαθύ όργωμα πριν τη σπορά για καταστροφή των ζιζανίων, κυρίως αυτών που είναι ξενιστές των διαφορών εχθρών και ασθενειών των σιτηρών.
Συστηματικός έλεγχος των τεμαχίων για έγκαιρο εντοπισμό επιβλαβών οργανισμών ή/και των συμπτωμάτων τους.
Επένδυση σπόρων με αδειοδοτημένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών όπως π.χ ελμινθοσπορίωση, φουζάριο, σκωρίαση, σεπτόρια κ.α.

Σε περίπτωση εντοπισμού εντομολογικών προσβολών (π.χ. σηριβίδι, χεσιανή μύγα και σε μικρότερo βαθμό αφίδες) και μυκητολογικών προσβολών (π.χ. σκωριάσεις, σεπτόρια, στάχτη, ελμυνθοσπόριο, ρυγχοσπορίωση, φουζαρίωση), θα πρέπει να αξιολογείται ο βαθμός προσβολής και στα πλαίσια των Αρχών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδειοδοτημένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την αδειοδότηση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια που θα εφαρμοστεί (π.χ. σιτάρι, κριθάρι) και το στόχο (π.χ. σηριβίδι, σεπτόρια κ.ά.) καθώς επίσης θα πρέπει να επιλέγουν κατά προτεραιότητα εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στους οργανισμούς μη στόχους και στον άνθρωπο.

Υπενθυμίζεται ότι, οι χρήστες φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά προστατευτικά μέτρα κατά τη χρήση τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ!



Στις περιπτώσεις τεμαχίων που συνορεύουν με θερμοκηπιακές ή και υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών, πριν την οποιαδήποτε επέμβαση, να ενημερώνεται ο διαχειριστής του γειτονικού τεμαχίου προς αποφυγή ανεπιθύμητων ζημιών.


Να αποφεύγεται ο ψεκασμός στα σύνορα των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να προστατεύεται η άγρια αυτοφυής βλάστηση και ειδικά η μελισσοχλωρίδα.


Προστατεύστε τους επικονιαστές!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται απευθείας στα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.