Τμήμα Γεωργίας

Η φόμοψη (Phomopsis viticola) είναι σημαντική μυκητολογική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στους αμπελώνες. Προσβάλλει βλαστούς, κληματίδες, φύλλα και ράγες. Τα πρώτα συμπτώματα στη νέα βλάστηση εμφανίζονται την άνοιξη με τη μορφή κίτρινων κηλίδων στα φύλλα, οι οποίες σταδιακά παίρνουν καστανό χρώμα με χλωρωτικά περιθώρια και τέλος νεκρώνονται. Έντονη προσβολή του ελάσματος προκαλεί νέκρωση μεγάλου μέρους του φύλλου και φυλλόπτωση. Στα κατώτερα μέρη των κληματίδων παρουσιάζονται μαύρες νεκρωτικές κηλίδες οι οποίες πιθανό να εξελιχθούν σε μικρά έλκη. Πέραν της ετήσιας βλάστησης το παθογόνο μπορεί να προσβάλει ξυλώδεις ιστούς μέσω τομών κλαδέματος προκαλώντας εξελικτικά καχεξία και παρακμή του πρέμνου.


Το παθογόνο μπορεί να διατηρηθεί, συνεχίζοντας την παραγωγή και απελευθέρωση μολύσματος, ακόμη και σε νεκρούς βλαστούς οι οποίοι αφαιρέθηκαν κατά το κλάδεμα και δεν καταστράφηκαν. Η απελευθέρωση μολύσματος και οι νέες μολύνσεις ευνοούνται από βροχερό και υγρό καιρό. Με τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η εξέλιξη της ασθένειας αναστέλλεται.

Ολοκληρωμένη Διαχείριση κατά της Φόμοψης
Σημαντικό μέτρο για τη διαχείριση της ασθένειας είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση του μολύσματος στον αμπελώνα και ακολούθως η προστασία των τομών κλαδέματος και της νέας βλάστησης από τις μολύνσεις με την εφαρμογή έγκαιρων ψεκασμών.

Μείωση του μολύσματος στον αμπελώνα
    1. Αφαίρεση προσβεβλημένων ιστών κατά το κλάδευμα
    2. Καταστροφή κλαδευμάτων
    3. Αφαίρεση νέων κληματίδων που παρουσιάζουν προσβολές (μαύρες κηλίδες) κατά το χλωρό κλάδευμα.

Πρόληψη προσβολών
    1. Απολύμανση κλαδευτικών εργαλείων (χρήση 10-20% διαλυμένη οικιακή χλωρίνη).
    2. Αποφυγή κλαδεύματος σε βροχερές μέρες έστω κι αν αυτές είναι ελαφρές.
    3. Σημαντικό σημείο στη διαχείριση της ασθένειας αποτελεί και ο χρόνος επέμβασης με μυκητοκτόνα σκευάσματα για την προστασία των τομών κλαδέματος και της νέας βλάστησης. Συστήνεται τουλάχιστο ένας χειμερινός ψεκασμός αμέσως μετά το κλάδευμα, με εγκεκριμένο σκεύασμα, για την προστασία των τομών κλαδέματος.
    4. Την άνοιξη, όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου, σε συνδυασμό με ιστορικό προσβολών τα προηγούμενα έτη, συστήνονται δύο διαδοχικές επεμβάσεις με κατάλληλα μυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης. Η πρώτη επέμβαση συστήνεται με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων και η δεύτερη μετά από μία εβδομάδα. Ψεκασμοί που πιθανώς διενεργούνται την ίδια περίοδο για αντιμετώπιση άλλων μυκητολογικών ασθενειών στα αμπέλια, δύναται να περιορίσουν και την ανάπτυξη της φόμοψης.
    Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται μέσω των Επαρχιακών Γεωργικών Γραφείων.