Τμήμα Γεωργίας

Κλιματολογικά στοιχεία Απριλίου

Ο Απρίλιος, ο οποίος θα αναλυθεί κλιματικά πιο κάτω, είναι ο δεύτερος μήνας της μεταβατικής περιόδου από την ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους του παραδοσιακού καλοκαιριού.

Ο Απρίλιος, όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνία Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, λόγω του συνδυασμού των δυναμικών αιτίων της ανώτερης ατμόσφαιρας με τη θερμική αστάθεια των παρεδαφίων της στρωμάτων.

Γενικά ο Απρίλιος, όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνιαία περίοδος, χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο και από επεισόδια σκόνης, τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά κ κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Απριλίου, παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχούς και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.




Εποχική πρόγνωση για τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι θερμότερος του κανονικού κατά 1 με 2οC, όπως και η ευρύτερη περιβάλλουσα περιοχή. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό είναι απογοητευτικό, αφού αναμένεται να κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού ύψους σε όλο το νησί. Χαμηλά αθροιστικά ύψη βροχής φαίνεται ότι θα έχουμε και η Ελλάδα, μεγάλος μέρος της Μικράς Ασίας, αλλά και η Εγγύς και Μέση Ανατολή (*).



Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Μαρτίου

Από τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Μάρτιο, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, φαίνεται ότι ο Μάρτιος είχε πολύ πιο ψηλές θερμοκρασίες από αυτές, που το εποχικό μοντέλο υποστήριζε ότι θα είχε. Ο Μάρτιος αναμενόταν να είναι κατά 1 με 2°C θερμότερος του κανονικού, ωστόσο τελικά υπήρξε ακόμη θερμότερος, κατά 2.3 με 3.2°C. Παρατηρήθηκαν παράλληλα και ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μεγίστων όσο και των ελαχίστων, με απόκλιση πέραν των 4°C  από τις κανονικές, σε όλους τους σταθμούς αναφοράς. Ενδεικτική είναι η μέγιστη θερμοκρασία στην Άχνα που ήταν 31.8°C με την κανονική να είναι 19°C και η μέγιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 23°C με την κανονική να είναι 10.4°C. Όσον αφορά στις ελάχιστες θερμοκρασίες, ενδεικτική είναι η ψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία στη Λάρνακα που ήταν 18.3°C με την κανονική να είναι 8.6°C και η ελάχιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 12.2°C με την κανονική να είναι 2.8°C.




Αναφορικά με την αθροιστική βροχή, φαίνεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο Μάρτιος κατέγραψε ύψος αθροιστικής βροχής 22.3mm ή 46% της κανονικής για τον μήνα. Ποσοστό αθροιστικής βροχής, το οποίο το εποχικό μοντέλο εκτίμησε πολύ καλά.

Για τις περιόδους 2-11, 14-22, 25 και 27 του μήνα Μαρτίουκαταγράφηκαν τοπικές βροχές, που αρκετές φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 18 Μαρτίου. Η ποσότητα μάλιστα του χαλαζιού, που σημειώθηκε κατά τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη για το χρονικό διάστημα στο οποίο σημειώθηκε, που κατατάσσεται στα ακραία φαινόμενα για το νησί.

Επίσης και πάλι βάση των προκαταρκτικών δεδομένων, χιονόπτωση σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου.

Για τις περιόδους 18 και 20 του Μάρτη είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις EMMA, στο κίτρινο επίπεδο σημαντικότητας, οι οποίες αφορούσαν καταιγίδες.

Η μέση σχετική υγρασία το πρωί κυμάνθηκε μεταξύ του 58-67%.

 

Στοιχεία Εξάτμισης και Ηλιοφάνειας Φεβρουαρίου

Για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των υφιστάμενων καλλιεργειών παρατίθεται πίνακας με τα δεδομένα εξάτμισης και ηλιοφάνειας για επιλεγμένους και πάλι μετεωρολογικούς σταθμούς.




Για σκοπούς καλύτερης εποπτείας της γεωγραφικής κατανομής της βροχής παρουσιάζεται πιο κάτω χάρτης της γεωγραφικής κατανομής της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για τον μήνα Μάρτιο, καθώς και χάρτης με τo κλιματικό ύψος βροχής Μαρτίου με βάση την κλιματική περίοδο 1981-2010.



(*) Αναφέρεται ότι σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται αβεβαιότητα  στην πρόγνωση του εποχικού μοντέλου στην αθροιστική βροχή, γι’ αυτό και παρουσιάζεται με κάθε επιφύλαξη.