Τμήμα Γεωργίας

Με βάση τη διάταξη 3(3) του περί Τμήματος Γεωργίας (Κουμανδαρία) Διατάγματος του 2016 (Κ.Δ.Π. 314/2016), η ημερομηνία έναρξης του τρυγητού καθορίζεται μετά από ανακοίνωση και μετά από σχετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Κατόπιν των σχετικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην οριοθετημένη περιοχή της «Κουμανδαρίας», διαπιστώθηκε ότι οι αμπελώνες άρχισαν να πληρούν τις προϋποθέσεις της σακχαροπεριεκτικότητας των σταφυλιών, ως καθορίζονται από τη διάταξη 3(1)(στ) του προαναφερόμενου Διατάγματος. Συνεπώς, ανακοινώνεται η Έναρξη Τρυγητού Σταφυλιών που προορίζεται για την παραγωγή «Κουμανδαρίας» σε όλες τις κοινότητες και για τις δύο ποικιλίες από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι με βάση τη διάταξη 3(1)(στ) του προαναφερόμενου Διατάγματος, τα νωπά σταφύλια πρέπει να έχουν κατά τον τρυγητό τουλάχιστον 204 γραμμάρια ανά λίτρο σάκχαρα για την ποικιλία Ξυνιστέρι και 230 γραμμάρια ανά λίτρο σάκχαρα για την ποικιλία Ντόπιο Μάυρο. Τονίζεται ότι αποτελεί ευθύνη των αμπελουργών να διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της σακχαροπεριεκτικότητας των σταφυλιών πριν τρυγήσουν. Πρόσθετα, οι παραγωγοί οίνου βάσης και «Κουμανδαρίας» οφείλουν να διασφαλίζουν σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος, ότι πληρούνται οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Το Τμήμα Γεωργίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους για εξακρίβωση της τήρησης των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας.