Τμήμα Γεωργίας

Τομέας και κύριο θέμα: Καλή διαβίωση των ζώων
Δράση: Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης προς την καλή μεταχείριση των μόσχων (Οδηγία 2008/119/ΕΚ του Συμβουλίου, Άρθρα 3 & 4).
Σκοπός: Οι κάτοχοι των ζώων έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να εξασφαλίζουν την καλή διαβίωσή τους, να εξασφαλίζουν ώστε τα ζώα να μην υφίστανται κανένα περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή τραυματισμό και να εξασφαλίζουν συνθήκες εκτροφής που να ικανοποιούν τις φυσιολογικές και εθολογικές ανάγκες (ανάγκες συμπεριφοράς) των ζώων.

Απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται στις εκμεταλλεύσεις όπου εκτρέφονται μοσχάρια, επιπρόσθετα στις γενικές απαιτήσεις που προβλέπονται για όλα τα ζώα εκτροφής (ΚΑΔ 11).

Μοσχάρι: Το βοοειδές ηλικίας κάτω των έξι μηνών το οποίο προορίζεται για εκτροφή και πάχυνση.


Απαιτήσεις
1. Πρέπει να πραγματοποιείται επιθεώρηση των ζώων τουλάχιστον μια φορά ημερησίως, εάν πρόκειται για μοσχάρια που εκτρέφονται σε εξωτερικούς χώρους και τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως, εάν πρόκειται για σταβλισμένα μοσχάρια.
2. Οι χώροι σταβλισμού των μοσχαριών πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε κάθε μοσχάρι να μπορεί να ξαπλώνει, να αναπαύεται, να σηκώνεται και να καθαρίζεται χωρίς δυσκολία.
3. Σε περίπτωση χρήσης ατομικών κλωβών/διαμερισμάτων, κάθε ατομικός κλωβός/διαμέρισμα πρέπει να έχει:
- Πλάτος ίσο με το ύψος του μοσχαριού στο ακρώμιο σε όρθια θέση.
- Μήκος ίσο με το μήκος του σώματος του μοσχαριού από τη μύτη μέχρι το ουραίο άκρο του ισχιακού ογκώματος πολλαπλασιαζόμενο επί 1,1.
- Διάτρητα πλαϊνά τοιχώματα που να επιτρέπουν στα μοσχάρια να βλέπουν και να ακουμπούν άλλα μοσχάρια (εξαιρούνται οι κλωβοί/διαμερίσματα απομόνωσης ασθενών ζώων).
4. Σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού, για κάθε μοσχάρι διατίθεται ελεύθερος χώρος δαπέδου ανάλογα με το βάρος του, ως ακολούθως:

Ζωντανό βάρος
Ελάχιστος ελεύθερος χώρος δαπέδου
Kάτω των 150 kg
1,5 m2
Από 150 kg έως 220 kg
1,7 m2
Άνω των 220 kg
1,8 m2

5. Τα ζώα πρέπει να διαθέτουν φυσικό ή τεχνητό φωτισμό. Σε περίπτωση τεχνητού φωτισμού, αυτός πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον οκτώ ωρών ώστε να ισοδυναμεί με τη διάρκεια του φυσικού φωτισμού που συνήθως είναι διαθέσιμος από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ.
6. Το δάπεδο πρέπει να είναι κατάλληλο για το μέγεθος και το βάρος των ζώων και να αποτελείται από ανθεκτική, επίπεδη και σταθερή επιφάνεια. Δεν πρέπει να είναι ολισθηρό ή ανώμαλο και να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην προκαλεί τραυματισμό ή ταλαιπωρία στα μοσχάρια.
7. Ο χώρος στον οποίο ξαπλώνουν τα ζώα πρέπει να είναι άνετος, καθαρός και κατάλληλα αποστραγγιζόμενος. Για όλα τα μοσχάρια ηλικίας κάτω των δύο εβδομάδων πρέπει να προβλέπεται στρωμνή.
8. Οι χώροι, οι κλωβοί/διαμερίσματα, ο εξοπλισμός και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τα μοσχάρια πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατάλληλα ώστε να προλαμβάνεται η αλληλομόλυνση και η εμφάνιση οργανισμών που είναι φορείς ασθενειών.
9. Τα κόπρανα, τα ούρα και τα υπολείμματα τροφής πρέπει να απομακρύνονται όσο το δυνατό συχνότερα για να περιορίζεται η δυσοσμία και να αποφεύγεται η συγκέντρωση μυγών ή τρωκτικών.
10. Σε όλα τα μοσχάρια πρέπει να παρέχεται τροφή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Σε περίπτωση που τα μοσχάρια σταβλίζονται ομαδικά και δεν τρέφονται κατά βούληση (ad libitum) ή με αυτόματο σύστημα τροφής, όλα τα μοσχάρια της ομάδας πρέπει να λαμβάνουν τροφή την ίδια ώρα.
11. Η τροφή πρέπει να περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου ώστε το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης των μοσχαριών να φθάνει τουλάχιστον στα 4,5 mmol/l.
12. Μοσχάρια ηλικίας άνω των δυο εβδομάδων πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως τουλάχιστον 50 γραμμάρια ινώδους ζωοτροφής (χονδροαλεσμένη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη), αυξανόμενη σε 250 γραμμάρια ημερησίως για μοσχάρια ηλικίας από 8 έως 20 εβδομάδων.
13. Μετά την ηλικία των δύο εβδομάδων όλα τα μοσχάρια πρέπει να έχουν καθημερινή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα κατάλληλου καθαρού νερού ή να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε υγρά με άλλους τρόπους. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι ζεστός ή τα ζώα είναι ασθενή πρέπει να υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε νερό.
14. Τα μοσχάρια πρέπει να λαμβάνουν πρωτόγαλα το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννησή τους και οπωσδήποτε εντός των έξι πρώτων ωρών της ζωής τους.


Απαγορεύσεις
1. Τα μοσχάρια δεν πρέπει να περιορίζονται σε ατομικούς κλωβούς/διαμερίσματα μετά την ηλικία των οκτώ εβδομάδων (δεν εφαρμόζεται σε εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από έξι μοσχάρια).
2. Τα μοσχάρια δεν πρέπει να φέρουν φίμωτρο.
3. Τα μοσχάρια δεν πρέπει να είναι δεμένα, με εξαίρεση τα μοσχάρια που σταβλίζονται ομαδικά τα οποία είναι δυνατόν να είναι δεμένα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τη μία ώρα κατά τον χρόνο ταΐσματος με γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται σύστημα πρόσδεσης, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί τραυματισμό ή πόνο στα μοσχάρια και πρέπει να επιθεωρείται τακτικά και να προσαρμόζεται κατάλληλα για να διασφαλίζεται η άνετη εφαρμογή. Κάθε σύστημα πρόσδεσης πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος στραγγαλισμού ή τραυματισμού και να επιτρέπει στο μοσχάρι να ξαπλώνει, να αναπαύεται, να σηκώνεται και να καθαρίζεται χωρίς δυσκολία.

Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση:
Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία
Για τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Επαρχιακών Κτηνιατρικών Γραφείων, παρακαλώ δείτε τα Στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα Κ.Υ.